1920'lerin İngiltere'sindeki Shelby Ailesini Konu Edinen Peaky Blinders Dizisinin Esinlendiği Gerçek Hikâye

Peaky Blinders yayınlandığı ilk günden itibaren izleyenlerin severek takip ettiği bir karakter olmuştur. Dizi konusunun yanı sıra müzikleri, kostümleri ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında oluşturduğu atmosfer ile birlikte izleyenlerin dikkatini çekmiştir. Son olarak altıncı sezonu yayınlanan dizi ile ilgili gerçek hayattan uyarlanma olup olmadığına dair duyulan merak daha da arttı.

Peaky Blinders, 2013 yılında BBC’de yayın hayatına başlayan ve günümüzde de birçok kişi tarafından merakla takip edilen bir dizidir.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında İngiltere'de Birmingham'ın yeraltı dünyasına hakim olan Shelby ailesini konu edinen Peaky Blinders, 1920'li yılların İngiltere'sinde geçer.

1919 yılında İngiltere, Birmingham'daki bir suç çetesini konu edinen dizi yayınlandıktan sonra izleyenleri tarafından gerçek bir hikayeden uyarlanıp uyarlanmadığı konusunda merak konusu oldu.

Peaky Blinders üyelerine ait olduğu düşünülen sabıka kayıtlarından da dizinin kurgu karakterlere sahip olsa da gerçek hayattan uyarlandığı anlaşılır.

Peaky Blinders çetesi dizidekinin aksine 1890'lı yıllarda güç sahibi olan ancak savaş ile birlikte gücünü kaybetmiş bir çetedir. Peaky Blinders çetesinin gerçekte de dizideki gibi şık giyindikleri belirtilir.

Peaky Blinders çetesinin şapkasında jilet taşıdığına dair bir kayıt ancak o dönemin gangsterlarının dövüşürken ustura ile düşmanlarının alnını yaralayarak üstünlük gösterdikleri söylenir.

Peaky Blinders çetesi o dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılara ve işçi sınıfından oluşan bir çete olmasına rağmen her zaman dizideki gibi şık giyinmişlerdir ve güçlerini farkında olarak gezmişlerdir.

Çete daha çok genç, işsiz, işçi sınıfından gelen sinirli ve saldırgan kişilerden oluşuyordu. Çetenin kadınları da her zaman şık giyinirdi ve bu sayede de bölgenin soygun, kumar piyasasına da hakim oldular.

Thomas Shelby karakterinin gerçek hayatta çetenin 1890'lı yıllardan itibaren yönetiminde olduğu düşünülen Thomas Gilbert ya da bilenen diğer adıyla Kevin Mooney olduğu düşünülür ancak bu konu hakkında ulaşılan kaynaklar sınırlıdır.

Peaky Blinders çetesi hakkında eski polis belgelerinden bilgiler edinilir. Çete dizidekinin aksine geniş çaplı değil, yerel bir suç oluşumudur bu nedenle de dizideki gibi çetenin bir lideri olabileceği düşünülmüyor.

30 yıl boyunca Birmingham ve çevre şehirlerinde hakimiyeti olan Peaky Blinders çetesi 1920'li yıllarda ortaya çıkan Birmingham Boys isimli rakip çete ile birlikte etkileri azaldı ve yok oldular.

Peaky Blinders çetesi yok olur ancak isimleri İngiliz dilinin argosuna girmiştir. Çetenin adı argoda mahalle serserisi, sokak çetesi ve bozguncu anlamlarına gelir.

Dizide hipodromlar üzerinde hakimiyet kurmak için savaşan iki gangsterın da gerçek hayatta var olduğu biliniyor.

Hipodrom için mücadele eden iki gangster da döneminde yaşamış kişilerdir.

Dizinin beşinci sezonunda yer alan Billy Boys isimli Glasgow çetesinin de gerçek hayatta var olduğu biliniyor.

Hitler, Mussolini ve Franco'ya verdiği destekle bilinen dönemin faşist politikacısı Oswald Mosley'de gerçek hayatta var olan karakter arasında yer alır.

Altıncı sezonda yer alan Jack Nelson karakterinin ise Joseph Kennedy'den esinlendiği düşünülür.

Savaş öncesi Birmingham'da var olan yerel çete Peaky Blinders diziye bir esin kaynağı olsa da Peaky Blinders dizisi için gerçek hayatta yaşananları anlatan bir biyografi dizisi diyemeyiz. Peaky Blinders gerçek hayattaki çetenin hikayesinden esinlenilerek oluşturulmuş bir dizidir.

Birmingham'ın Unutulmazları: 19.Yüzyıla Damgasını Vuran Efsanevi Çete Gerçek Peaky Blinders
Efsaneler Arasına Giren ve Ekranlara Veda Etmeye Hazırlanan Peaky Blinders'ın Son Sezonu Hakkında Bilinenler
'Peaky Blinders' Sevenler Buraya! Thomas Shelby'den Öğrenebileceğiniz 5 Girişimcilik Dersi

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında