19. Yüzyılda Üst Düzey Görevliler İçin İnşa Edilen Beşiktaş Akaretler'de Nerelere Gidilir?

Akaretler, deniz kenarında bulunan ve müzeye dönüştürülen muhteşem Dolmabahçe Sarayı'nın üst düzey yetkilileri için 19. yüzyılda yapılmış sıralı evleri ile tanınan hareketli bir semttir. Ağaçlarla çevrili Maçka Parkı yürüyüş yollarıyla bilinirken, dar dolambaçlı sokaklar mağazalar, kafeler ve şirin restoranlarla çevrilidir. Önemli sanat müzelerinin yanı sıra Türkiye'nin denizcilik tarihine ışık tutan Deniz Müzesi de burada bulunuyor.

Beşiktaş ve Maçka arasında yer alan Akaretler sıra evleri Şair Nedim ve Süleyman Seba Caddelerinin birleştikleri alanda ve eğime sahip bir arazide inşa edilmiştir. Sıra evler olarak isimlendirilen bu toplu konut tipinin İstanbul'daki en önemli örneğidir. 1875'te Ocak ayında rade-i hümayun ile inşaatı başlayan akaretler sıra evlerinin mimarı Sarkis Balyan'dır.

1. Şairler Parkı

Akaretler yokuşundan tırmanırken hemen sağ tarafta yer alan bu parkta pek çok edebiyatçının heykeli bulunmaktadır. Vişnezade Şairler Parkının bir alanı “Şairler Sofası” olarak tasarlanmıştır.  Erhan İşözen tarafından tasarlanan bu parkta 19 ve 20 yüzyıllarda Beşiktaş ve çevresinde yaşayan şairlerin heykellerine yer verilmiştir.

Parkın giriş kısmında, Beşiktaş Futbol Takımının Başkanı Süleyman Seba’nın da heykeli bulunmaktadır. Yani, bu park heykel bakımından İstanbul’un en zengin parkı denebilir.

Adres: Vişnezade, 34357 Beşiktaş/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

2. Valideçeşme

Yokuşta bulunan bu çeşme: ilk olarak Osmanlı zamanında inşa edilmiştir. Günümüzde görebileceğiniz bu çeşme özellikle bembeyaz mermerleriyle dikkat çekmektedir. Bulunduğu semte de ismini veren çeşme, 1980’li senelerde bir bombalı saldırı sonucunda harap olmuştur. Ardından yeniden yapılmıştır. 1980’lerin ortalarında çeşmenin biraz ilerisinde Irak konsolosluğu bulunmaktaymış. Bu çeşmeyi harap eden bomba buraya yerleştirilmek için hazırlanmış. Bombayı patlatacak olan kimseler konsolosluk yerine, kaçarken bombayı çeşmenin yalağına atarak bombanın burada patlamasına neden olmuşlar. 

Adres: 34357 Beşiktaş/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

3. Antik Palas

Yokuşun sonlandığı alanda Süleyman Seba Caddesi'nın başlangıcında, Valide Çeşme’den sonra bulunan sokakta Antik Palas bulunuyor. Antik Palas beyaz pervazları ve sarı rengi ile dikkatleri üzerine topluyor. Diğer ismi ile Eşref Paşa Konağı olarak da bilinen bu yapı ikinci derecede tarihi eser olarak korumasındadır. Yanarak kül olan bu konak 1994 senesinde restore edilerek yeniden kazanılmıştır. Beş kata sahip ve 3000 metre karelik bir alanda olan bu yapı da her katın farklı bir ismi bulunmaktadır.

Adres: Süleyman Seba Caddesi, Maçka Talim Yeri Sk. No:2, 34400 Beşiktaş/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Çalışma Saatleri

  • Hafta içi 09.00-19.00

  • Hafta sonu 09.00-19.00

  • Pazar günleri kapalıdır.

Telefon: (0212) 236 24 60

Randevular: artam.com

Gezgin Yorumları

'İlgili, güvenilir, sevdiğim bir yer. Boş vaktiniz olduğunda mutlaka sergilerini gezin. Başlı başına bir müze müzayede evi aslında.'

'Keyifli, gezmeye görmeye değer'

4. Ihlamur Kasrı

1703-1730 seneleri arasında, Sultan II. Ahmet zamanında içinde havuzlu muhabbet bahçeleri, ıhlamur yeri ve Hacı Hüseyin bağı alanlarından meydana gelen has bahçeye dönüştürülmüştür.

Ardından Sultan I. Abdülhamit ve Sultan III. Selim zamanlarında çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. 1856 senesinde ise, Sultan Abdülmecit tarafından, mimar Nigogos Balyan’a bir bağ evi yaptırmıştır. Sultan Abdülmecit yaptırdığı bu eve sıklıkla uğrar ve burada dinlenirmiş.

1849-1855 seneleri arasında günümüzde görülen iki yapı yapılmıştır. Her iki yapıya da “Ihlamur Kasrı” denmiştir. Bu iki yapının isimleri şunlardır:

  • Merasim Köşkü

  • Maiyet kasrı

Ihlamur Kasrı ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Adres: Teşvikiye, Nişantaşı Ihlamur Yolu Sk., 34357 Şişli/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Ücretlendirme

  • Yerli Ziyaretçi Bilet Ücreti: 20 TL

  • Yabancı Ziyaretçi Bilet Ücreti: 40 TL

  • İndirimli Bilet Ücreti: 10 TL

  • Bahçe Bilet Ücreti: 10 TL

Ziyaret Saatleri

  • Açılış Saati: 09:00

  • Kapanış Saati: 18:00

  • Gişe Açılış Saati: 09:00

  • Gişe Kapanış Saati: 17:30

Gezgin Yorumları

'Beşiktaş da, Şehrin merkezinde inanılmaz güzellikte bir Saray ve bahçesi... Huzur bulabileceğiniz bir mekan. İçinde kafesi mevcut ve Müze müdürlüğü işletiyor. Fiyatlar makul. Özellik ile çocuklar için kesinlik ile gelinmeli. Tavşan ve tavus kuşları bahçede geziyor. Tek dezavantaj Kafe 17.30 da , Bahçe ve Kasr saat 18 de kapanıyor. Günün en güzel zamanı ve havanın en keyifli olduğu zamanda bu güzellikleri bırakıp çıkmak zorunda kaliyorsunuz. Aileniz ile birlikte kahvaltı yapıp, bahçesinde keyifli zaman geçirebileceğiniz şehrin keşmekeş hayatından bir an içinde olsa kurtulabileceginiz bir yer. Kesinlik ile favori mekanlarına ekledim. Tavsiye olunur.'

'Beşiktaş'ta bulunan, padişahların özel misafirlerini ağırlamak, zaman zaman dinlenmek maksadıyla yaptırdığı 2 adet kasır mevcut. Büyük olan kasır ziyarete açık. Diğer kasrın ise bahçesi devlet işletmesinde. Müzekart geçerli. Mutlaka gezip, bahçesinde bir ıhlamur içmelisiniz diye düşünüyorum...'

5. Milli Emlak Dükkanları

Şair Nedim Caddesinde yer alan Milli Emlak Dükkanları'nın mimarı Vedat Tek'tir. Yapı 1914-1916 seneleri arasında dizayn edilen bu yapılar ilgi görmektedir. Küçük bir arsayı değerlendirmek amacı ile inşa edilen bu yapının alt katında üç dükkan ve üst katında ise tek bir mekan vardır. 1990’larda yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda, alt ve üst katlar, bir arada kullanılacak şekilde tasarlanmıştır.

Adres: Vişnezade, Dolmabahçe Cd. 11, 34357 Beşiktaş/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

6. Şeyh Zafir Külliyesi-Ertuğrul Tekkesi

Barbaros Bulvarından yukarı çıkarken, bir otelin ön tarafında rastlanan bu külliye Sultan II. Abdülhamit’in ruhani danışmanı Şeyh Muhammed Zafir Efendi için 1887 senesinde inşa edilmiştir. Libyalı Şeyh Zafir, 1870’lerde İstanbul’u ziyaret etmiş Sultan Abdülhamit’in hürmetini kazanmış ve 1902 senesinde İstanbul’da vefat etmiştir. Vefatının ardından türbeye defnedilmiştir.

Adres: Ertuğrul Tekke Camii, Cihannüma, Mehmet Ali Bey Sokağı, 34353 Beşiktaş/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Çok mütevazi ve mükemmel bir camii içinden ayrılasım gelmedi çünkü bu güzel camii de benden başka hiç kimse yoktu. Gidip görmenizi isterim. Beşiktaş çarşısına çok yakın iskeleden yürüyerek 4-5 dk.'

'Çok minik ama beşiktaş ahalisine kafi gelecek bir cami. Sanırım lavabosu ücretsiz kapısından geçerken gözüme ilişti ama emin değilim. Onun haricinde içinde minber ve mihrabının taş işlemesi ile ahşap kapıları çok hoş. Üst kısımda kadınlar mahfilinin ahşap işlemeleri de mükemmel denebilir. Kapısının önündeki yavru kedileri zatennn ÇOOOK TATLI. Şu zamanda öğlen sıcaklarında gidip serince namaz kılınıp bahçesinde kafa dinlenebilir. Tabii orada yıldız Hamidiye Camii varken... Ben eğer buraya kadar gelmişseniz muhakkak Yıldız Hamidiye Camii'ne de gitmenizi tavsiye ederim.'

7. Abbas Ağa Parkı

Dar, uzun ve dik bir yokuş üzerine inşa edilen Abbas Ağa Parkı'nın üst alanında küçük bir amfitiyatro mevcuttur. Sahnenin alt tarafı sıra taştan, oturma yeri ise daire şeklinde dizayn edilmiştir. Parkın üst alanında on iki tane tunç heykel bulunmaktadır. Bu heykellerin kime ait olduğu, doğum ve ölüm tarihleri heykellerin alt tarafında belirtilmiştir. Bu heykeller kime ait diye soracak olursanız hemen cevaplayalım, Türkiye'nin demokrasi mücadelesinde yer alan aydınlarına aittir.

Günümüzde Abbas Ağa Parkı'nın bulunduğu alanda Osmanlı zamanında bir tarafı Ermenilere ve diğer tarafı ise Müslümanlara ayrılmış bir mezarlık bulunmaktaydı.

İstanbul Valiliği 1940 senesinde burayı park yapmaya karar verdi. Mezarlıktaki o kadar mezardan yalnızca 200 tanesi sahiplenilir ve bu 200 mezar başka yere nakledilir. Geride kalan mezarlardaki kemikler toplanır ve parkın en alt tarafına açılan üç büyük kuyuya toplu bir şekilde gömülür. Mezar taşları ise eritilir ve kireç yapılması için kireçhaneye gönderilir. 

Park dizayn edilirken ortamın mezarlık havasından uzaklaşması için servi ağaçları kesilerek  at kestanesi, fıstık çamları, mazı ve palmiyeler dikilir. 

Adres: Cihannüma, 34353 Beşiktaş/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

8. Abbas Ağa Camii

Abbas Ağa tarafından 1665 senesinde yaptırılan bu camiinin inşasından sonra bulunduğu semtin ismi de Abbas Ağa olarak kalmıştır. Caminin duvarları kağır yapıda, tavanı ise ahşap yapıdadır. Sultan II. Mahmut zamanında, 1834 senesinde restorasyon yapılmıştır.

Caminin dört bir yanında yüksek duvarlar mevcuttur. Bu duvarların birinin içine gömülmüş bir çeşme bulunmaktadır. 1682 tarihinde yapıldığı düşünülen bu çeşmenin günümüzde suyu akmamaktadır.

9. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi-Milli Saraylar Müzesi

Dolmabahçe Sarayı'nın hemen yanında yer alan bu müze 1937 senesinde Atatürk’ün emriyle inşa edilmiştir.

Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar Müzesidir. Sene 1856'ya gelindiğinde Dolmabahçe Sarayı inşa edilirken, Karabet ve Nikolgos Balyan kardeşler tarafından Veliaht Dairesi olarak dizayn edilmiş ve inşası yapılmıştır. Müzenin bahçe alanında özel sergilerin düzenlenir. Pek çok oda ve salonu bulunan müze binası, üç katlıdır.

Müzede yer alan ve Mimar Sinan Üniversitesi koleksiyonu olarak adlandırılan koleksiyon, ülkemizin en önemli modern Türk resim koleksiyonu olma özelliğine sahiptir.

Adres: Vişnezade Mahallesi Dolmabahçe Caddesi Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Telefon numarası: 0 (212) 236 90 00 (1788)

Çalışma Saatleri

  • Açılış Saati: 09:00

  • Kapanış Saati: 18:00

  • Gişe Açılış Saati: 09:00

  • Gişe Kapanış Saati: 17:30

Ücretlendirme

  • Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 40 TL

  • Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 90 TL

  • İndirimli Bilet Fiyatı: 15 TL

Gezgin Yorumları

'Dolmabahçe Sarayı’nın Veliahd dairesinde olan müze. İki kattan oluşan yapı geniş bir arka bahçeye, Boğaz manzaralı bir ön bahçeye, bir kafeteryaya, müze dükkanına ve çay salonuna sahip. Müzede Osman Hamdi Bey, İbrahim Çallı, Hikmet Onat, Ivan Konstantinoviç Aivazovsky, Abdülmecid Efendi gibi ressamlarının eserlerini görebilirsiniz. Resimler hakkında daha detaylı bilgi için sesli rehber kullanabilirsiniz, bunları girişte alabilirsiniz. Ayriyetten müzenin kataloğunu da alırsanız daha rahat gezebilirsiniz. Salonlar kalın halılar ile kaplı olduğundan içeri galoş giyerek giriş yapıyorsunuz. Müze Kart geçerli. Müzenin içersinde fotoğraf çekmek yasak. En az 2 saatte gezilebilir planınızı buna göre ayarlamalısınız. Kesinlikle görülmesi gereken harikulade bir müze.'

Akaretler'de Keşfetmeniz Gereken Mekanlar

  • Mendel's

  • Vogue

  • Beer Hall

  • Minoa

  • The Winston Brasserie

  • Şairler Kahvesi

  • W Lounge

  • Let's Coffee

  • Kalamata Meyhane

Akaretler Sıra Evleri'ne Nasıl Gidilir?

Akaretler Sıra Evlerinin yakınından geçen toplu taşıma numaraları şu şekildedir:

  • Otobüs: 129T, 27E, 28, 28T, 29C, 29D, 55B, DT1

  • Minibüs / Dolmuş: DOLMUŞ: D-61, MİNİBÜS: SRY-16

  • Metro: M2

Adres: Vişnezade, Şair Nedim Cad. No:2 D:2, 34357 Beşiktaş/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Bu içerik de ilginizi çekebilir!

Ihlamur Kasrı Hakkında Her Şey: Padişahların Dinlenme Yeri Ihlamur Kasrını Keşfedin!

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suriye’de: HTŞ Lideri Colani Karşıladı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman