19 Yaşındaki Dünyanın En Genç Alzheimer Hastası Bilim Dünyasına Yön Verdi!

Tanıdığımız tüm Alzheimer hastası insanların yaşlı olduğu aşikardır. Ancak Çin'de yürütülen bir araştırma sonucunda 19 yaşındaki gencin dünyanın en genç Alzheimer hastası olduğu ortaya çıkmış. Detaylar içeriğimizde 👇🏻

Alzheimer yüzde 80 oranla demansın neden olduğu beyin işlevlerinin bozulmasıyla başlayan düşünce, hafıza ve davranış sistemlerinin bozulmasına neden olan nörolojik bir rahatsızlıktır.

Çin'in başkenti Pekin'de Xuanwu Hastanesinin nöroloji servisinde görev alan Doktor Jia Longfei 19 yaşındaki bir gence ortalama yaşı 65 olan Alzheimer hastalığının teşhisini koydu.

Okulda konsantrasyon problemlerine ve hafıza kaybına sahip olan ismi açıklanmayan genç, dünyanın en genç Alzheimer hastası oldu.

Daha önce ailesinde hiç Alzheimer hikayesi bulunmayan hastanın çocukluğunda da nörolojik hiçbir problemi yoktu.

Araştırmacılar hastanın teşhis konulmadan yalnızca 1 yıl önce hafıza problemleri yaşadığı sonucuna vardı.

19 yaşındaki gencin bir gün önce yaptığı şeyleri ya da kendi eşyalarını koyduğu yerleri hatırlayamadığını söyleyen doktorlar bir şey okurken de oldukça zorlandığından bahsetti.

Aynı zamanda yemek yiyip yemediğini bile hatırlamadığından bahseden doktorlar hasta olmadan önce ortalamanın üstünde bir akademik başarıya sahip olan gencin eğitimini tamamlayamayacak bir hale geldiğini ifade etti.

Erken başlangıçlı Alzheimer hastalığı vakaların yalnızca yüzde 5-10’unda 65 yaşından önce 30 yaşından sonra ortaya çıkıypr ve neredeyse her zaman genetik bir mutasyon söz konusu.

Sağlık ekipleri 19 yaşındaki gencin hastalığı konusunda daha önce de bahsettiğimiz gibi ailede herhangi bir Alzheimer geçmişi olmadığından dolayı kalıtsal bir mutasyonun söz konusu olamayacağından bahsetti. Araştırmacılar da bu durumu göz önünde bulundurarak 19 yaşındaki gencin genom dizilimini inceledi.

Hastaya bir dizi kelime dinlettikten bir süre sonra tekrarlanmasının istendiği bilişsel bir test uygulandı ve hafızasının önemli ölçüde bozulduğu tespit edildi.

Beyin çıkıntısında ve beyinin loblarının yan tarafındaki değişiklikler gözlemlendi ve hastanın beyin omurilik sıvısında da Alzheimer hastalığıyla ilişkili yüksek seviyeler fark edildi.

Araştırma yürütülürken hastanın yaşının küçük olmasıyla sebebiyle birkaç sorunla karşılaşıldı.

Örneğin 19 yaşındaki gence beyin biyopsisi yapılmak istendi ancak biyopsinin genç adamda neden olabileceği birçok ciddi yan etki olduğu için yapılamadı.

Araştırmacılar uygulanamayan testler için hastalığın genç adamda uzun vadede ilerleyişinin takip edilip yazılmasını istedi.

Bütün test sonuçları ve gözlemler göz önünde bulundurulduğunda ekip hastaya Alzheimer hastalığı teşhisi koydu.

Alzheimer vakalarıyla ilgilenen George Perry, gençlerde demans gibi Alzheimer hastalığının daha yaygın hale gelip gelmediğini anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Mavi Tenleriyle Avatarlardan Hiçbir Farkı Olmayan Fugate Ailesinin Akıllara Durgunluk Veren Hikayesi
Kendi İmkanlarıyla Çıkartamayınca Bağırsağındaki Golf Topu ile Acil Servise Başvuran Çocuk Doktorları Şaşırttı
Erkeklerin Menopoz Dönemi Olarak Bilinen Andropoz Nedir?

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
15.02.2023

Rahmetli dedemle nenemde bizzat yaşadığımız hastalık lanet bişeydir küçük kuzenim anlamadığı için sizi tanımıyor hatırlamıyor dediğinde amcamın olsun biz onu tanıyoruz hatırlıyoruz demesini ölsem unutmam sevdiğiniz anneniz babanız size bakıyor ama tanımıyor allah kimseye yaşatmasın yaşayanada dayanma gücü ve sabır versin çok zor bişey çok zor…

13.03.2023

Dedemde de vardı ve gerçekten zorlu bir hastalık.Henüz 30 yaşında bile değilim ama birkaç yıldır bende birçok şeyi unutmaya, algılama ve konsantrasyon problemleri yaşamaya falan başladım çok korkuyorum sonum öyle olacak diye.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ