19 Mayıs 1919'da Atatürk'ün Son Kez Gördüğü Annesi ve Kız Kardeşiyle Hüzün Dolu Vedalaşması

Bu öyle bir bağımsızlık savaşıydı ki, Atatürk vatanı uğruna, annesi ve kız kardeşini ardında bırakmayı bile göze almıştı...

Kaynak

Mondros Mütarekesinin ardından, vatan yer yer işgal edilmeye başlanmıştı ve bu sırada, Mustafa Kemal Şişli'deki evinde arkadaşları ile vatanın kurtarılmasını planlamıştı.

Bu evde alınan karara göre Mustafa Kemal İstanbul'dan ayrılacaktı ve onun bu düşüncelerinden padişah Vahdettin habersizdi. Hatta, Mustafa Kemal Paşa'ya lll. Ordu müfettişliği görevini vermiş, İstanbul'dan ayrılmasına fırsat sağlamıştı.

Mustafa Kemal, 15 Mayıs 1919 günü, kendisini ziyarete gelen arkadaşlarını uğurlarken şöyle diyordu:

''Bu geceyi annem ve kız kardeşimle geçireceğim. Size veda ziyaretine gelemeyeceğim. Şimdi ayrılmış olalım.'' 

Vee tam 100 yıl önce, Mustafa Kemal Şişli'deki eve annesi Zübeyde Hanım ve Makbuş diye seslendiği kız kardeşi Makbule ile vedalaşmaya geldi.

Makbule Hanım'a yemeği annesinin odasında yemek istediğini söyleyen Mustafa Kemal, son gecesini annesiyle baş başa geçirmek istiyordu.

Mustafa Kemal odaya girdi, annesinin elini öptü. Bağdaş kurup sofraya oturdu. Lokmalar boğazından geçmiyordu. İlk kez annesine içini döküyordu:

'Ben yarın Anadolu'ya gidiyorum anne. Buralarda neler olacağı belli değil. Selanik'in başına gelenler buraların da başına gelebilir. Yurdu ben kurtaracağım. Elimden ne gelirse onu yapacağım. Ne ki bu işte tehlike çoktur. Başarabilmem iç huzuruna bağlıdır. Beni meraklandırmayın, gözüm arkada kalmasın. Benden yana kaygılanmayın. Bu işte gidip dönmemek de vardır. Hakkını helal et anne. Beni iyi dinle Makbule, sakın buradan ayrılmayın, işler kötüye gitse bile, bütün paranızı harcayın. Paranız biterse değerli neyiniz varsa satın. Bir kez daha söylüyorum, ne olursa olsun, buradan ayrılmayacaksınız. Bir savaşa giriyorum ben, başaramazsam sizi öldürürler. O zaman bende ölmüş olurum. Ama, gücünüzü yitirmeyin.'

Bu sözler Zübeyde Hanım'ı da, Makbule Hanım'ı da çok etkiledi.

Zübeyde Hanım'ın zayıf kalbi sarsılmaya başladı ve hemen doktor Rasim Ferit Bey'e haber verildi. Uzun bir süre sonra kendine gelebildi Zübeyde Hanım. Mustafa Kemal 'in ağzından annesini yatıştırmak için şu sözler döküldü: ''Anne sen üzülme, ben size, olabileceklerin en kötüsünü söyledim. Bu iş başarılabilir de. Yurt kurtulur, tekrar buraya döner, sizi yanıma alırım.'

Vee, Mustafa Kemal Paşa'yı Galata rıhtımına götürecek otomobil Şişli'deki evin kapısı önünde bekliyordu.

Ayrılık zamanı yaklaşmıştı. Mustafa Kemal gitmek üzere kalktı. Annesiyle kucaklaştı onun ellerini öptü Makbule Hanım'ın yanaklarını öptü ellerini öptü.

Bu anının günümüze kadar ulaşmasının en büyük vesilesi Atatürk'ün kız kardeşi, Makbule Atadan belki de.

Makbule Hanım, bu vedalaşmayı Şemsi Belli'ye 1959 yılında hasta yatağından anlatmış, Belli de bu röportajı ses kaydına almıştı.

Makbule Hanım, abisi Mustafa Kemal Paşa ile vedalaşmalarını böyle anlatıyor...

İşte, 19 Mayıs 1919'da Samsun'da doğacak olan güneşin adı olan, Atatürk'ün İstanbul'a ve ailesine vedası böyle olmuştu...

Mustafa Kemal'in vatan uğruna büyük fedakarlıklarla kazandığı bu zafer ve gençlere armağan ettiği Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun!

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
19.05.2021

Canım Ata'm seni öyle çok o kadar çok seviyorum ki. Sana sonsuz minnettarım. Mekanın cennet olsun nur içinde uyu en büyük Türk Mustafa Kemal Atatürk 🇹🇷❤️🙏

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ