19 Markanın Dünden Bugüne İsim Hikayeleri

Günlük hayatımızın birçok yerinde olan, kullanmasak da adını duyduğumuz markaların isimlerinin nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? 

İsim bir marka yaratmak için en önemli aşamalardan birisidir. Güvenilir olması, merak uyandırması önemlidir. Örneğin Nike orijinalde (Blue Ribbon Sports) iken nasıl Nike halini aldı? Çünkü Nike, adını zaferi temsil eden Yunan tanrıçasından alıyor. Sanırım kulağa daha mantıklı geldi?

1. Samsung

Samsung, net olarak anlaşılır bir anlama sahip. Korece Samsung'un anlamı 3 yıldız anlamına gelmektedir ki bu da yıldızların güçlü, büyük ve sayısız olmaları üzerinden sembolize edilmiştir.

Samsung'un ilk ürünleri kurutulmuş balık, sebze, noodle ve meyvedir. Şu an teknoloji sektörünün en önemli aktörlerinden biri olan şirket, roket, sigorta ve finans sektörlerine de el atmıştır. 1987'de ölen şirketin kurucusu Lee Byung Chull'un oğlu Kun Hee Lee'de CEO olduktan sonra elektronik üreticiler sektöründe ilk 5'e girmeyi hedeflemiştir. İçeriğin grafiğinde ise marka logosunun yıllar içerisindeki değişimini görüyoruz.

2. Nokia

Akıllı telefon piyasasından kelimenin tam anlamıyla helak olarak çekilen bir zamanların efsanesi Nokia da hayatına elektronik sektöründe başlamamıştır. 

1865 yılında Finlandiya'nın Tammerkoski şehrinde kağıt hamuru fabrikası açan firma, 1868 yılında su akışının daha iyi olduğu Nokia kentine çok yakın olan Nokianvirta nehrinin dibine kuruluyor. Şirketin markalaşması da 19. yüzyılın sonlarını buldu.

1967 yılında resmi olarak Nokia Şirketi olarak açılıp lastik, kablo, ormancılık, elektronik ve elektrik üretimi sektörlerinde faaliyet göstermiştir. Günümüzde ise Micrasoft'a satıldıktan sonra üç işletme devam etmektedir. Nokia Networks, HERE ve Nokia Teknolojileri.

3. Apple

Şu an dünyanın en büyük firmalarından birisi olan Apple, tabi ki bu yollara gül bahçeleri içinden gelmedi. 

Şirket kuruluş aşamasında iki isim arasında kalıyor. Matrix Electronics ve Apple Computer seçenekleri arasından Apple'da karar kılınıyor. Steve Jobs ise bunu şöyle açıklıyor: ' Birincisi elmayı çok seviyorum. İkincisi ise Apple telefon rehberinde Atari'den önce geliyor.' (Jobs önceden Atari'de çalışmıştı.) 2007 yılında ise isimden computer atılarak sadece Apple kalıyor. 

Bugünkü duruma baktığımızda plan gayet başarılı olarak işlemiş. Apple, tüm dünya tarafından bilinen bir marka iken, Atari yıllar önce piyasadan çekildi. Bunun yanı sıra Atari ismi Japonca'da bir fiil olarak 'hedefi vurmak' anlamına geliyor.

4. LG

Birçok diğer firma gibi, LG de piyasaya şu an kullandığı isimle giriş yapmadı. Goldstar, Kore Savaşı'ndan sonra elektronik piyasasına gereken önemi vermek amacıyla kuruldu. Goldstar'a kardeş şirket olarak Lak-Hui (Lucky) şirketi kuruldu ve sonrasında Lucky Goldstar şirketi doğdu. Bu da aslında bugünkü LG ismine bizi götürüyor ancak şirket slogan olarak 'Life is Good' u kullanıyor. 

Bugün şirket tarafından ise ismin kökeniyle ilgili net bir açıklama gelmemektedir.

5. HTC

Bugün birçok insan marka isminin açılımını 'Yüksek Teknolojili Bilgisayar' (High-Tech Computer) olarak söylese de, aslında başka bir neden var. 

1997 yılında kurulan şirketin kurucuları H.T Cho ve Cher Wang'ın adlarının baş harfleri alınarak marka adı yaratılıyor. Gerçi bakınca H.T Cho ismiyle de şirket kurulabiliyormuş.

6. Spotify

Spotify, bu konuda enteresan örneklerden bir tanesi. İsveç kuruluşlu şirketin adının, yani Spotify'ın, İsveççe de bile bir anlamı bulunmamaktadır. 

Şirketin kurucuları Daniel Ek ve Martin Lorentzon oturmuş isim bulmak için çabalarken önerilerden birisi Spotify oldu ki bu yanlış anlaşılmış ve sıkışıp kalmış bir kelime gibiydi. İkili hemen kelimeyi Google'da aratıp hiç bir sonuç olmadığını gördüler ve kelimenin isim hakkını alarak piyasaya girdiler.

Site popüler olduktan sonra ikili isim için bir anlam aramaya başlamışlar. ' Kelimenin anlamının olmamasından biraz utandık ve sonra Spotify'ın Spot ve Identify kelimelerinden türediğini söylediler.

7. Sony

Sonny ismi de ilginç olarak biraz Latince, biraz da İngilizce argonun karışımıdır. Daha spesifik olarak ses anlamına gelen 'SONUS' ve zengin genç adam anlamına gelen Sonny'nin karışımıdır. 

Ancak bu orijinal isim değildir. Şirket 1946 yılında Totsuko adında bir mühendislik firması olarak kurulmuştur. Amaçları ise araştırma yapmaktı.

İlk ürününü 1947 yılında üreten firma, 1950 yılında ilk ses kayıt cihazını piyasaya sundu. Marka ismi son halini ise 1950'li yıllarda aldı.

8. Nintendo

Nintendo isminin doğuşu ise diğerlerinden biraz daha farklı. Şunu da söyleyelim, gerçek anlamını tam olarak öğrenemeyebilirsiniz de. Bunun yanında Nintendo kelimesinin Japonca'da anlamı 'şansı kadere bırak' tır.

Ancak Florent Gorges tarafından kaleme alınan 'Nintendo'nun Tarihi' adlı kitapta, bu yorumun doğru olmayabileceği belirtiliyor. Onun yerine 19. yüzyılda Hanufada oyun kartı üreticisine dayandırılabileceği işaret ediliyor. Hanufada'nın kelime anlamı ise 'çiçek kartları'dır. 

Bu durumun Nintendo ile ilişkisi ise şöyle açıklanıyor. O zamanlarda şirket, ucuz kartları piyasaya sürmeyi planlıyordu ve isim olarak Tengu'da (büyük burunlarıyla tasvir edilen Japon mitolojik halkı) karar kıldı. İngilizce'ye çevrildiğinde büyük burun anlamına gelen Hana, çiçek anlamına gelen Hana ile aynı anlamı taşıyor.

9. Amazon

Amazon'un adı neredeyse 'abracadabra' sözünden gelen cadabra olarak kalacakmış. 1994 yılında Jeff Bezos bu isimle şirketi kurdu. Ancak site, online'da Amazon ismiyle 1995'te piyasaya girdi ve adını Amazon Nehri'nden aldı.

İsim değişikliğinin sebebi ise, insanların cadabra.com'u cadaver.com olarak algılanabileceğinden korkuyordu.

10. Google

Google'ın adının nereden geldiği artık çoğu insan tarafından biliniyor. Google adını 1'in yanına 100 tane sıfır anlamına gelen Googol'un özellikle yanlış söylenmesinden geliyor. Sebebi ise kurucular Sergey Brin ve Larry Page'in hedeflerinden kaynaklanıyordu. 

Şirket Google alan adını Eylül 1997'de kaydettirdi ve bir sene sonra da şirket kuruldu. Konuyla ilgili daha az bilinen ise, düşünülen ilk ismin BackRub olmasıdır. Düşünsenize her gün kullandığımız ve artık deyim haline gelen 'googlelamak' sözünün 'backrublamak' olarak kullandığımızı.İtici geldi değil mi ?

11. Microsoft

Microsoft, günümüzün en köklü şirketlerinden biri konumunda fakat 1975 yılına geri döndüğümüzde bu proje, Bill Gates ve Paul Allen'ın gözlerinde bir parıltıydı.

Şirket resmi olarak 1975 yılında kuruldu ve adını mikroişlemci ve yazılımın (microprocessor, software) birleşmesinden almıştır.

12. Facebook

Facebook, son 10 yıl içerisinde dünyanın alışkanlıklarını değiştiren en büyük mecradır diyebiliriz. Adının nereden geldiğinin hikayesi ise gerek insanların merak edip araştırmasından, gerekse adına çekilen filmden dolayı birçok kişi tarafından bilinmektedir. Farklılık olarak önce site, 2004 yılında thefacebook.com adıyla açılıp, 2005 yılında şimdiki halini almıştır.

13. Mozilla

1994 yılında Netscape (tarayıcıların genel adı) yeni bir tarayıcı çıkararak, o zamanlar kullanılan Mosaic adlı tarayıcıya karşı piyasayı kızıştırmak istiyordu. Bunun için seçtikleri isim ise, Godzilla'ydı. 

Mosaic ile Godzilla'nın bir araya gelmesiyle ise Mozilla ismi ortaya çıkmıştır.

14. Wikipedia

Vikipedia'nın bugünkü haline gelmesi diğer örneklere göre biraz daha karışık şekilde oldu. Önceleri Vomis adında bir reklam şirketinin ürünü olarak Nupedia adında bir online ansiklopedi olarak yayın hayatına başladı.

Ancak içeriklerin yavaş üretilmesinden dolayı bir yıl içinde sadece 12 içerik üretilmişti. Buna bağlı olarak ekip süreci hızlandırmak adına aradı ve ilk olarak Ward Cunningham'ın WikiWikiWeb'ini (kullanıcının düzenleyebileceği ilk websitesi) kullanmaya karar veriyorlar. Bu yolla, Nupedia'ya olan ilgiyi arttırarak kullanıcıların içerik girip, düzenlemelerine imkan veriliyordu.

Fikir Ocak 2010'da faaliyete geçiriliyor ancak bu durum da isim hikayesini tam olarak açıklamıyor. İsmin tam hikayesi kurucu Jimmy Wales'in Honolulu hava alanındayken Wiki Wiki Shuttle'a ulaşmasıyla ortaya çıkıyor. Wiki Wiki ise Hawai dilinde çabuk ya da hızlı anlamına geliyor.

15. Asus

Bugün Asus olarak bilinen Asustek, 4 Acer çalışanı tarafından 1989 yılında kuruldu. Çalışanlar ismi koyarken Yunan mitolojosindeki kanatlı at olan Pegasus'tan esinlendi.

Şirketin açıklamasına göre bu isim, gücü, saflığı ve bu fantastik ruhun maceracı karakterini temsil ediyor. Bunun yanında her yeni ürünüyle kanatlanarak en tepeye çıktığını ifade ediyor.

16. Lenovo

Lenovo'nun kurucuları 1984'de oturup isim için bir araya geldiklerinde ortaya çıkan isim efsane anlamına gelen 'legend' kelimesiydi. 2003 yılına kadar bu isim kullanıldıktan sonra Lenovo ismine geçildi. Le ve Novo'dan oluşan bu isim Latince'de yeni anlamına gelmektedir.

17. Skype

2003 yılında kurulan Skype da ismini oluşturmak için kelime kombinasyonlarından yararlanan firmalardan. Markanın ismi 'sky' ve 'peer-to-peer', kelimelerinin kombinasyonundan meydana gelmiştir. Önce Skyper olarak ortaya çıkan marka, sonradan bugünkü halini almıştır.

18. Twitter

Twitter önceleri Flickr'dan esinlenerek 'twttr' olarak hayatına başlamıştır. Twitter daha piyasaya sürülmeden test kullanıcılarından birisi olan @crystal, ismin 'FriendStalker' olmasını önermişti. Peki asıl soru, o kadar önerinin arasından neden twttr ilk sıradaydı?

Kuruculardan Jack Dorsey'in yaptığı açıklamaya göre; ' İsim için birçok beyin fırtınası yaptık ve son olarak 'Twitch' ismine ulaştık. Anlamı ise, harekete geçtiğinde telefonun titremesiydi. Ancak, twitch istenileni ifade etmediğinden yeterince iyi bir isim değildi. Sonrasında sözlük karıştırırken bulduk kendimizi. Aramalarımız sonucunda twitter kelimesine ulaştık. Anlamı da 'birbirleriyle alakasız bilgi patlaması' ve 'kuş cıvıltısı' idi. İstediğimiz şey de tam olarak buydu.' 

(Bu arada fotoğrafta Twitter'ın orijinal çizimlerinden birini görüyorsunuz.)

19. Yahoo!

1994 yılında Jerry Yang ve David Filo tarafından kurulduğunda ilk adı, 'Jerry ve David'in Guide to the World Wide Web' sitesiydi. Yahoo alan adı ise 1995 yılında alındı.

Kelime anlamı dışında kullanılan Yahoo (anlamı: cahil, kaba, kıro, maganda vs.) aslında birkaç kelimenin birleşmesiyle bir araya gelmiş bir sözcüktür. (Yet Another Hierarchial Officious Oracle)

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor