18 Yaşındaki Girişimci Türkiye'nin İlk 'Yerli ve Milli' Anakartını Üretti, Beraberinde İlginç Bir Tartışma Geldi!

Teknolojiyi üretenlerden olmak ya da onu ithal edenlerden olmak, işte tüm mesele bu. 

Yoksa bu zinciri kırıyor muyuz?

Bursa Ulutek Teknopark bünyesinde Ferit Borku ve ekibinin gerçekleştirdiği çalışma sonucunda ilk 'yerli ve milli' anakart üretildi.

Çalışmanın tamamlandığı bugünlerde 18 yaşında olan Borku, bu projeyi ilk olarak iki yıl önce tasarladı ve çalışmaya koyuldu. 2016 yılında ortağı Selahattin Yurttaş ile birlikte bu çalışmaya çatı olması amacıyla bir bilişim şirketinin kurulumunu yaptılar, daha sonra onlara ışık tutacak akademisyen ve mühendis ekibini bir araya topladılar.

2017 yılında Teknopark'ta bu girişimi bir üst seviyeye çıkardılar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın gözetiminde tüm adımlarını attılar.

Borku ve ekibi bu anakartta tamamen Türk mühendislerin imzası olduğunu, gelecekte seri üretime geçebilmeyi de amaçladıklarını gururla paylaşıyorlar. Hatta onlarla yapılan ropörtajlarda ince ince işlenmiş bu projenin patentine sahip olduğunu da söylediler.

Toplamda 436 bin liralık bir araştırma ve geliştirme gideri oldu bu projenin.

Ve tüm bu giderlerde hiçbir destek almadıkları, şirket öz kaynaklarıyla karşılandığı söyleniyor.

Fakat bu projenin yarattığı heyecan bir yana olumlu eleştiriler ve bazı 'soru işaretleri' de ortaya çıkmaya başladı. Hatta bazıları sosyal medyada haberin kendisinden bile daha fazla ses getirdi.

Bir kullanıcı Twitter üzerinden yaptığı zincirde anakartın yerli olmadığına dair bir zincir paylaştı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Hatta yerli olduğu savlanan anakartı yurt dışından sipariş etmek isteyenler olursa diye, bu kullanıcı bir link bile paylaştı.

Aslında tüm bu tepkilerin kaynağı 'tamamen yerli' ibaresi ve bir devlet desteği arayışıyla tetiklendi. Konuyla ilgili tartışmalar sürüyor, bir süre de devam edecek gibi.

Girişimler ve yapıcı eleştiriler her daim birbirini takip eder, hayli karmaşık gündemimizde bu tip teknolojik tartışmaların daha sık olması ve tabii sonucunda bizleri bir adım ileriye taşımasını ümit ediyoruz.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
03.09.2018

Direç,kondansatör,transistör,mosfet vb. komponentleri üretemeyen bir ülkede nasıl yerli ve milli anakart yapılabilir?

03.09.2018

tamamı yurt dışından gelen malzemelerle yapılan bir ürün nasıl yerli ve milli olabilir anlamış değilim saman bile ithal amk

03.09.2018

Özellikle teknolojide "%100 yerli" ifadesinin kullanılması kadar yanlış olan bir şey varsa o da bu ifadeye takılmak. Elbette entegre ve diğer elektronik elemanlar ülkemizde üretilmediği için bu ürüne %100 yerli denilemez. Fakat burada odaklanılması gereken nokta, bu ürün fiyat/performans açısından değerlendirildiğinde ithal ürünlerin yerini alabilecek mi ve yurt dışından bu ürüne talep gelip ihraç edilebilecek mi? %100 yerli olup olmadığını sorgulayıp hatta gömmekten ziyade bunun sorgulanması gerekiyor. Herkes, her yapılan şeyi gömmeye çalışırsa kimse bir şey üretmez, bu şekilde de bizden de bir bok olmaz...

03.09.2018

Çinlilerin ürettiği kart için bize yurt dışından niye talep gelsin ki? Gider Çin'den alır adam...

TÜM YORUMLARI OKU (33)