AKP, zeytin alanlarını koruma altına alan 3573 sayılı yasada değişiklik öngören paketi TBMM Genel Kurulu’na indirmeyi başaramayınca, “acele kamulaştırma” kararlarıyla zeytin alanlarına göz dikti.
CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, maden faciasının yaşandığı Soma’nın Eynez köyündeki zeytin alanları hakkında Bakanlar Kurulu’ndan acele kamulaştırma” kararı çıktığını belirterek, “24 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre Eynez’de kamulaştırılacak olan 9 adet parselin tamamı zeytinliktir. 18 bin zeytin ağacı kesilebilir. Bu alanın Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından acele kamulaştırılması kararlaştırılmıştır. Oysa hükümet, halen yürürlükte olan zeytinliklerin korunması yasasına aykırı karar alamaz. Bu acele kamulaştırma kararı, acele talan kararıdır” dedi.
Eynez köyünün, 301 işçiye mezar olan kömür ocağının bulunduğu köy olduğunu ifade eden Ören, “Şehitlerimizin acısı dinmeden alınan bu karar köy halkını derinden yaralamıştır. Bunca acıya rağmen kalan zeytin ağaçlarının da kesilmesi için kamulaştırma kararı alınması herkesi huzursuz etmiştir. Kazada hayatını kaybeden işçilerin, yapacak başka işi olmadığı, işleyecek toprağı, bakacağı ağacı olmadığı için madende çalışmak zorunda kaldığı düşünüldüğünde, Bakanlar Kurulu kararı işsiz gençlerimizi bir kez daha kömür ocaklarına mahkum edecektir” diye konuştu.
'Acele kamulaştırma kararı koruma yasasına aykırı'
Kamulaştırılacak olan 93 bin 858 metrekarelik toplam 9 parselin tamamının zeytinlik olduğunu kaydeden Ören, şunları söyledi: “Hükümetin, hala yürürlükte olan 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna aykırı olarak böyle bir karar alması yasal değildir. Çünkü ülkemizde tüm zeytin alanları yasa ile koruma altına alınmıştır. Söz konusu yasanın 20. Maddesinde, Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez hükmü bulunmaktadır.”
'Yasayla yapılamadı, kamulaştırmayla yapılıyor'
Hükümetin geçtiğimiz aylarda, söz konusu yasaya yeni fıkralar ekleyerek zeytin alanlarını maden ve enerji yatırımlarına açmak istediğini, ancak paketi TBMM Genel Kurulu’na indiremediğini anımsatan Ören, “Hükümetin zeytin alanlarını madencilik faaliyetlerine ve nükleer santrallere açmak için Meclise gönderdiği, bu değişiklik talebi komisyonlarda görüşülmüş ve biz muhalefet milletvekillerinin itirazı üzerine Meclis Genel Kuruluna indirilememiştir. Hükümet şimdi acele kamulaştırma kararlarıyla zeytinlikleri talan etmeye çalışmaktadır” diye konuştu.
Mehdi Eker'e sorular
CHP’li vekil Hasan Ören, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:
1- Bakanlar Kurulu kararı alınmadan önce madencilik faaliyeti için kamulaştırılacak tarlaların durumunun ne olduğu, üzerindeki ağaçların türü ve sayısı, ekonomik getirisi hakkında Bakanlığınız tarafından bir araştırma yapıldı mı?
2- Yapıldı ise, toplam 93.858 m²’lik arazinin durumu, üzerindeki ağaçların türü ve sayısı, üretilen tarımsal ürünün değeri ve yıllık getirisi ne kadardır?
3- Kamulaştırılacak olan 9 parsel tarla kaç kişiye aittir? Kimin ne kadar tarlası vardır?
4- Bakanlık olarak bu kararın iptali için girişimde bulunacak mısınız?
5- 3573 sayılı yasaya rağmen zeytin ağaçlarının kesilmesine nasıl izin vereceksiniz?
- Sol