İstanbul, hafızalarımızda canlılığını koruyan 17 Ağustos öncesinde de, tarihi boyunca bir çok büyük depreme şahit oldu, ağır yıkımlar yaşadı.
Şimdi aynı tehlike ile yeniden karşı karşıyayız... Peki, bu tehdit ne kadar yakınımızda?
Uzmanların belirttiğine göre, 1999 depreminden sonra Marmara’da kırılması gereken 4 fay parçası bulunmakta. (Harita 2'de 1, 2, 3, 4 şeklinde numaralandırılmış durumda)
Bunların en doğusunda olan fay parçasında en son deprem 1509'da, İstanbul'un güneyinde olan parça da 1754'te, Orta sırt kuzey fayında 1766'da ve Tekirdağ-Marmara Ereğlisi arasındaki kısımda son deprem yine 1766'da gerçekleşti.
Marmara'nın doğusunda olan fay hattında 7.7, İstanbul'un güneyinde olan kısımda 7.1, Orta sırt kuzey fayı üzerinde 7.4 ve Tekirdağ-Marmara Ereğlisi arasındaki fay hattında da 7.4 büyüklüğünde ( Mv ) deprem üretebilecek potansiyel birikime ulaştığı saptanmış.
Bu konuda yapılan en son araştırma da göstermektedir ki; Doğu Marmara’da bulunan fay parçası 1509 depremi ( İstanbul'u yerle bir eden ve halk arasında 'küçük kıyamet' olarak anılan deprem ) öncesindeki kırılma eşiğine gelmiş durumda.
Ayrıca diğer segmentlerde de, Marmara’da arka arkaya meydana gelecek 3 depremin günümüzden itibaren gerçekleşme eşiklerini doldurmak üzere oldukları anlaşılmaktadır.
Bu verilerden yola çıkarak Onedio'nun sorularını yanıtlayan uzmanların da 'Olası depreme ne kadar yakınız?' sorusuna verdikleri 'Her an olabilir' yanıtı, tehdidin ne kadar yakınımızda olduğunu ortaya koyuyor.
Not: (Deprem büyüklüğü deprem anında fayın boşalması ile ortaya çıkan enerjiyi, şiddeti ise ortaya çıkan hasarı belirler. Örneğin, 7 Ağustos depremi Richter ölçeğinde 7.4 büyüklüğünde olup, hasarı ise Gölcük'te 10-11 şiddetinde olmuştur.)
ne 17 Ağustos'u unuttuk ne de deprem vergileri ile duble yol yaptık diyenleri!!!
Kitaplarda en uzun gece 21 Aralık diye yazar ya hani yalan.. 17 Ağustos gecesi o 45 saniye kadar uzun olan hiçbir gece olmadı...
İstanbul'da deprem olduğu zaman ülkecek sıçacağız.