17 Yılda Bir Topraktan Yeryüzüne Çıkan 'Brood X' Ağustos Böceği Sürüsüyle İlgili Birbirinden İlginç Bilgiler

Aradan geçen 17 yıldan sonra 2021 yazında, Brood X ağustos böceği sürüsü tekrar yüzeye çıkacak.

Bilmeyenler için Brood X bir tür ağustos böceğinin oluşturduğu bir sürü. Bu böcek türü hayatının %99'unu yeraltında geçiriyor ancak 17 yılda bir üremek ve yavrulamak için yeraltından çıkıyorlar. En son 2004 yılında yeryüzüne çıkan bu böcek sürüsü, 2021 yazı yaklaşırken tekrar yeryüzüne çıkmak için hazırlanıyor.

1. Ağustos böcekleri tüm hayatları boyunca aktiftirler.

Bizim onları göremiyor ya da duyamıyor olmamız ve toprağın birkaç santimetre derinliğinde yaşıyor olmaları onların da meşgul olmadığı anlamına gelmiyor. Amerikan Ulusal Tarih Müzesi böcek bilimcisi Louis Sorkin 'Onlar kış uykusuna yatmıyorlar... Sadece yavaş büyüyorlar.' dedi. Sorkin'in açıklamasına göre, bu böcek türü tam olarak yetişkinliğe erişmeden üremek için daha çok genç olmalarından dolayı yer altında yaşıyorlar ve zamanlarının büyük bir çoğunluğunu yemek yiyerek geçiriyorlar.

2. Ağustos böceklerinin beslenme alışkanlığı bu uzun yaşamlarının arkasındaki sırrı açıklayabilir.

Bu böcek türü, ağaç köklerinde bulunan bir tür özle beslenir. Bu özün %90'ı sudan oluşur ve besin değeri bakımından zayıftır. Bazı ağustos böceği uzmanları, bu böcek türünün bu kadar uzun sürede olgunlaşmasının zayıf beslenme alışkanlıklarıyla bağlantılı olabileceğin düşünüyor.

3. Ağustos böcekleri zamanı takip edebilmek için ağaçları kullanır.

Ağustos böceklerinin süper hassas zamanı algılama kabiliyetleri yüzlerce yıldır bilim insanlarını şaşırtmaktadır. 2002'de yayınlanan bir makaleye göre bu canlılar zamanın izini sürmek için biyolojik saatten fazlasını kullanıyor olabilirler. Bilim insanları bir araştırma için, 17 yılda bir ortaya çıkan bu böcekleri 15. yılda alıp iki kez çiçek açması için genetik modifikasyon yapılmış bir ağacın altına yerleştirdiler. Bu ağacın kökleriyle beslenen böcekler yeryüzüne 1 yıl daha erken çıktılar. Bu, ağustos böceklerinin yeraltında zamanın geçişini anlamak için ağacın köklerinden gelen şeker ve protein akışını kullandığını gösteriyor.

4. Matematik, bu böceklerin kendilerini avcılardan korumasını sağlıyor.

17 yıl yeraltında yaşayan ağustos böcekleri, toprak altında uzun zaman geçiren tek ağustos böceği türü değil. Bu böceklere benzer şekilde, hayatının 13 yılını yeraltında geçiren başka bir ağustos böceği türü daha var. 13 ve 17 sayıları keyfi sayılar gibi görünebilir ama bu sayılar böcekleri hayatta tutmaya yardımcı olacak matematiksel bir özelliği paylaşıyor. Hem 13 hem de 17 asal sayılardır bu da yırtıcı hayvanların ağustos böceklerinin ortaya çıkış zamanına uyum sağlamalarını neredeyse imkansız hale getirir. Stephen Jay Gould 1977'de yazdığı 'Darwin ve Sonrası - Doğa Tarihi Üzerine Düşünceler' kitabında bu konu, '5 yıllık bir döngü içerisinde olan yırtıcı bir hayvan düşünün. Eğer bu ağustos böcekleri 15 yılda bir ortaya çıkıyor olsaydı, her yeryüzüne çıktıklarında yırtıcılar için av olurlardı. Ama büyük bir asal sayı olan 17 etrafında gelişen döngü, onların yırtıcılarla karşılaşma ihtimalini azaltıyor.' şeklinde geçiyor.

5. Ağustos böcekleri son buzul çağı sırasında evrim geçirdiler.

Asal sayı olması bu türün 17 yıl yaşamasının nedenlerinden sadece bir tanesidir. Louis Sorkin, bu canlıların uzun ömürlerinin son buzul çağından kalma bir adaptasyon olabileceğini söylüyor. Kuzey Amerika'nın tahmin edilmesi zor bir iklimi vardır. Yeraltında olabildiğince uzun süre kalabilen bu canlılar, sonunda yeryüzüne çıkma zamanı geldiğinde bu sayede soğuk ve öldürücü bir yazdan kurtulma şansı yakaladılar.

6. Sıcaklık, ağustos böceklerini tetikler.

Yüzeye çıkma zamanı geldiğinde, 17 yıl yer altında yaşamış bu ağustos böcekleri toprağın 20 santimetre derinliğinin 17°C dereceye ulaşmasını beklerler. Bu belirgin sıcaklık derecesi, yeryüzüne doğru bir tünel açıp bulabildikleri en yakın dikey yüzeye çıkmalarının sinyalidir.

7. 17 yılda bir ortaya çıkan ağustos böcekleri 12 gruba ayrılır.

Bütün 17 yıl toprak altında yaşayan ağustos böcekleri yüzeye aynı anda çıkmaz. Böcekler New York'tan Oklahoma'ya kadar uzanan bölgede 12 farklı kuluçka grubuna ayrılır. Böcek bilimci C.L. Marlatt, 19. yüzyılda bu grupları Romen rakamlarıyla isimlendiren ilk insandı. O zamandan beri bazı grupların nesli tükendi.

8. Yeryüzüne çok sayıda ağustos böceği çıkar.

Tek bir grup milyarlarca ağustos böceği barındırabilir. Aynı anda bu kadar çok sayıda böceğin ortaya çıkması 'avcıyı doyurma' stratejisi olarak bilinir. Sorkin'in bu durumu 'Avcılar avlanır ve karnını tıka basa doyurur. Ama bütün böcekleri yakalayamazlar bu yüzden hayatına devam edebilen ve çiftleşmeyi tamamlayan pek çok ağustos böceği olur.' şeklinde açıkladı.

9. Ağustos böcekleri insanlar için de faydalıdır.

Ağustos böceklerini uzun zamandır insanların yemek mönüleri arasında yer almaktadır. Avrupalı koloniler Kuzey Amerika'ya ulaşmadan önce, yerliler bu böcekleri kavurup fıstık ezmesi gibi yemekten hoşlanırlardı. Böcekler günümüzde de beklenmedik bir yemek trendi haline geldi. Ayrıca bu böcekler protein kaynağı olmanın yanı sıra bu glütensizlerdir ve karbonhidrat bakımından zayıflardır. Missouri'deki bir dondurma dükkanı, 2011 yılında ağustosböceği aromalı dondurmayı piyasaya sürdüğünde dondurmanın tükenmesi çok kısa sürdü. Yine benzer bir şekilde, bir şef restoranında ağustos böceği servis etti. Sorkin, un yapmak için bu böcekleri öğütmeyi ya da sarımsak ve yağla sote ederek tüketmeyi de tavsiye ediyor. Uzmanlar kabuklu deniz ürünleri alerjisi olanların ve diyetlerinde cıva miktarı konusunda endişelenenlerin bu besin kaynağından uzak durmasını tavsiye ediyor. 2010 yılında araştırmacılar ağustos böceklerinin cıva içerebileceğini buldular.

10. Arkalarında çok miktarda kabuk bırakırlar.

Yetişkinliğe erişmeden önce ağustos böcekleri yüksek bir yere çıkıp deri değiştirmelidir. Bu kabuklar her ne kadar zararsız olsa da bazıları için sorun olabilir. Anlatılan bazı hikayelere göre 1996'da Brood II türünün arkasında bıraktığı kabuklar o kadar çoktu ki bazı yerlerde yolları açabilmek için insanlar bu kabukları kar kürekleriyle küremek zorunda kalmışlar.

11. Ağustos böcekleri çekirge değildir.

Her ne kadar çok kalabalık sürüler halinde ortaya çıksalar da bu ağustos böceklerinin çekirge olduğu anlamına gelmez. Sorkin bu yanlış bilginin,  muhtemelen bu böcekleri İncil'den öğrenmiş Avrupalılar tarafından yayıldığını düşünüyor.

12. Ağustos böceklerinin şarkıların sesi 100 desibele kadar ulaşabilir.

Ağustos böcekleri yeryüzüne çıktığında çiftleşmelidir. Bu dönemde erkek böcekler dört ila altı hafta boyunca dişileri etkilemek için şarkı söyler. 17 yıl yaşayan ağustos böceklerinin 3 farklı türü bulunur ve her birinin kendine has bir çiftleşme çağrısı vardır. Sesler bazen cıvıltıyı bazen çıngırakları bazense tiz çığlıkları andırabilir ve şarkılarını koro halinde ağaçlarda toplanarak söyleyen erkek böceklerin sesi 100 desibele kadar çıkabilir. Bu sesler 160 kilometre öteden dişi böcekler tarafından duyulabilir ve eğer duydukları sesi beğenirlerse karşılık verirler.

13. Elektrikli aletler ağustos böceklerinin ilgisini çeker.

Ağustos böceği korolarının sesi çok yüksektir ve bazen elektrikli aletlere karıştırılabilir. Bazen sesler o kadar benzer ki dişi böceklerin kafasını karıştırır ve böcekler çim biçme makinası, yaprak üfleyiciler ve diğer gürültülü aletlere çekilir.

14. Ağustos böcekleri yumurtalarını ağaç dallarına bırakır.

Dişiler çiftleştikten sonra yumurtalarını bırakabilecek bir yer aramaya başlarlar ve genellikle ağaç dallarının uçlarında dalın Y şeklinde ayrıldığı aralıklara yumurtalarını bırakırlar. Dişiler tek bir dala düzinelerce hatta 40 ila 50 farklı bölgeye olacak şekilde 400'e yakın yumurta bırakabilirler. Birkaç hafta sonra yumurtadan çıkan yeni ağustos böcekleri toprağın altına geri dönerler.

15. Ağustos böcekleri en uzun süre yaşayan böceklerden biridir.

17 yıllık ömrü ile bu ağustos böcekleri, dünyadaki en uzun yaşayan böcekler arasındadır. Ancak kraliçe termitlerin yaşam süresi ağustos böceklerinden çok daha fazladır. Bir koloninin kraliçesi 50 yıla kadar yaşayabilir.

16. Bu böceklerin beş gözü vardır.

Yetişkin ağustos böcekleri kafasının iki yanından fırlamışçasına görünen kırmızı iki gözüyle tanınır fakat bu bir çift göz sahip oldukları tek gözler değildir. Kırmızı büyük gözlerinin yanı sıra alınlarının tepesinde açıkça görülebilen üç küçük göz daha vardır.

17. 221 yılda bir, 13 ve 17 yıl yaşayan ağustos böceği türleri aynı anda ortaya çıkar.

Aynı bölgedeki 17 yıllık ve 13 yıllık ağustos böceklerinin kuluçka dönemleri nadiren çakışır, bu da onları birbirleriyle çiftleşmelerinden kaçınmaları için gelişmiş evrimsel bir taktik olabilir. Bir sonraki beraber ortaya çıkma olayı 2219 yılında Missouri'de gerçekleşecek

Bu ağustos böceği türüyle ilgili sizi en çok şaşırtan bilgi hangisi oldu? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Öğrendiğinizde Hayata Olan Bakış Açınızı Değiştirecek Birbirinden Enteresan 21 İlginç Bilgi
Çene Kaslarının Nasıl Göründüğünü Anlatarak İnsanları Şaşkına Çeviren TikTok Videosu
Tamamen Şans Eseri Kendilerine Tıpatıp Benzeyen Kişileri Bulup O Anları Ölümsüzleştiren 19 Kişi

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR
18.04.2021

Greenpeace gezegenin dengesi için insanın böcek yemeye kendini alıştırması gerektiğini söylüyordu. Kulağa iğrenç gelse de dinleyince düşünmeden edemiyorsun. Büyük ve küçük baş hayvan çiftlikleri neredeyse fabrikalar kadar karbonmonoksit yayıyormuş ve bu çiftlikler konumları ve otlakları ile yaban hayata ve ormanlara çok fazla zarar veriyormuş. Tüketim amaçlı olarak üretilen binlerce hayvanın bire bir sebep olduğu hava kirliği de var. Öte yandan böcekler büyük ve küçük baş hayvandan daha hızlı üreyen, bir çiftlikten yüzlerce kat daha dar bir alanda barındırılabilen, beslenmeleri büyük ve küçük baş hayvanlardan çok daha masrafsız hayvanlar. En önemlisi de çok az miktarda böcek çok fazla etin sağlayacağı miktarda proteini barındırıyormuş. Çok uzak hatta imkansız bir rüya ama böceğin kırmızı etin yerini alması mümkün olsa gezegenin üzerinden çok büyük bir yük kalkardı diyordu bir greepeace aktivisti.

13.04.2021

Evrim safsatası diye bişeyin olmadığını gayet iyi biliyorsunuz

18.04.2021

Afrikada'ki insanlar neden siyah, Kuzey Avrupa'lılar neden beyaz, Çinliler neden çekik gözlü. Yani Hz Adem'den sonra insan ırkı neden bu şekilde dallanıp budaklandı Evrim safsatası diye bir şey yoksa? Sahip oldukları bedensel özellikler hep yaşadıkları coğrafyada hayatta kalmalarını kolaylaştıran özellikler. Yaşadıkları coğrafyaya adaptasyon göstererek evrimleşmiş olmaları çok mu saçma geliyor.

TÜM YORUMLARI OKU (4)