Düşen Helikopter UH-1 Çıktı: 17 Yılda 6 Kaza, 26 Şehit

İstanbul Çekmeköy’de Kirazlı Mahallesi’nde 4 askerin hayatını kaybettiği helikopterin modeli de UH-1 çıktı. ABD'nin artık kullanmayı bıraktığı ve Vietnam savaşıyla simgeleşen bu helikopterler Türkiye'de daha önce de pek çok kazayla gündeme gelmişti.

Geçtiğimiz aylarda Sancaktepe'de meydana gelen kaza sonrası UH-1 tipi helikopterler yeniden tartışma konusu olmuştu

İstanbul Sancaktepe'de Askeri Helikopter Düştü: 4 Asker Şehit

2020 yılında envanterden çıkartılacak

ABD'nin 2004 yılından itibaren kullanmayı bıraktığı UH-1 tipi helikopterleri, Türk Silahlı Kuvvetleri de 2020 yılında envanterinden çıkarmayı planlıyor.

Türkiye'deki 214 helikopterin 86'sı UH-1 tipi

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2018 yılı itibariyle 59, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nda Agusta-Bell AAB205 69, UH-1H 86 olmak üzere toplam 214 adet helikopter bulunuyor.

Türkiye’de daha önce yaşanan UH-1 tipi askeri helikopterin kazaları ise şöyle: 

8 Kasım 2002

Bandırma 6. Ana Jet Üssü'ne bağlı UH-1 tipi bir helikopter eğitim alanına inişe geçtiği sırada düştü. Kaza sonucunda 2'si ağır toplam 6 askeri personel yaralandı.

16 Mart 2006

Erzincan'a gitmekte olan UH-1 tipi askeri helikopter Erzincan'a 55 kilometre uzaklıkta, yüksek gerilim hattına çarparak düştü. Kazada 5 asker yaşamını yitirirken, bir asker de yaralı kurtuldu.

10 Nisan 2006

Kocaeli'nin Uzunçiftlik beldesi yakınlarında UH-1 tipi askeri personel taşıma helikopteri düştü 3 askeri personel yaşamını yitirdi.

10 Ocak 2011

Kara Havacılık Okul Komutanlığı’na ait eğitim uçuşu yapan UH-1 tipi askeri helikopterin Sincan ilçesine bağlı Temelli ile Polatlı ilçesine bağlı Dodurga köyü Kapalıtepe mevkii arasındaki bölgeye düşmesi sonucu 5 subay yaşamını yitirdi.

26 Kasım 2018

Teknik arıza yaşayan UH-1 tipi helikopter İstanbul Sancaktepe'de evin duvarına çarpıp düştü. Olayda helikopter bulunan 5 kişilik uçuş ekibinden kurtulan olmadı.

11 Şubat 2019

Son olarak da Kara Havacılık Havaalanı'ndan havalanan UH-1 tipi helikopterin henüz açıklanmayan bir nedenden dolayı Sultangazi Caddesi'ndeki Parkverde Sitesi'ne düşmesi sonucu 4 asker şehit oldu.

İstanbul Çekmeköy'de Askeri Helikopter Düştü: 4 Asker Şehit

Sosyal medya ise ortaya çıkan bu acı bilonço sonrası tek bir soru sordu: "Biz neden hala bu helikopterleri kullanıyoruz?"

Popüler İçerikler

Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
Diyarbakır’da Kaybolduktan 19 Gün Sonra Ölü Olarak Bulunan Narin Güran’ın Adli Tıp Raporu Tamamlandı
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
YORUMLAR
12.02.2019

Bu uh-1 helikopterlerine Sallıyan arkadaşlar bu helikopter evet eskidir ilk uçuşları yanlış hatırlamıyorsam 1955-60 aradı olmalı Vietnamda başarısını sergilemiş ve dünyadaki her batı bloğu orduda uçmay devam ermiştir ayrıca bu helikopteri ABD kullanmıyor diye muhaliflik yapan gerizekalılar(bende azılı bir muhalifim) bu helikopteri Amerika kullanıyor ama usa air force kullanmıyor usa navy yani daha muhafazakar olan donanma kullanıyor çünkü bu helikopterler kendilerimi kanıtlamışlardır ve yıllar içerisinde bir çok restorasyondan ve gelişimden de nasibini almıştır yani Burda sorun helikopterde degil onun bakımını yapan ve onu uçuran ekibin sorumluluğudur unutmayın askeriyede her silah araç vs değerlendirir bu yüzden şuan kendi üretmeye çalıştığımız genel maksat helikopterlerin yeterli seviyeye gelene kadar elimizdeki en iyi genel maksat helikopterleri bunlar yani sırf muhaliflik yapıcam diye cahil cahil yorum kasmayın

12.02.2019

Bu helikopter olduğunu tahmin etmiştim ve halen envanterde 86 tane var. Bu da demek oluyor ki kullanılmaya devam edecek ve askerlerimiz yine tehlikede. Resmen helikopter terörü.

12.02.2019

😔😔😔

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ