Şerefiye Sarnıcı: 1600 Yıllık Tarihiyle Gören Herkesi Kendine Hayran Bırakan Bir Yer

Şerefiye Sarnıcı, İstanbul Fatih'te Tarihi Yarımada içerisinde yer alan birçok sarnıçtan biri. Bizans dönemine ait olan bu sarnıç, su kaynakları açısından yetersiz olan İstanbul için bir dönemler oldukça önemliydi. Hem tarihi hem de mimari açıdan büyük öneme sahip olan Şerefiye Sarnıcı, İstanbul'da mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri. 

Bu içeriğimizde Şerefiye Sarnıcını keşfedebilir ve gezi rotanızı planlayabilirsiniz.

İşte Şerefiye Sarnıcı rehberi:

Şerefiye Sarnıcı'nın Tarihi

Şerefiye Sarnıcı veya Theodosius Sarnıcı, İstanbul Fatih'te yer alıyor. Burası Tarihi Yarımada üzerindeki birçok Bizans dönemi sarnıcından yalnızca biri olarak biliniyor. 

Bizans döneminde inşa edilen Şerefiye Sarnıcı, su kaynakları bakımından elverişsiz olan İstanbul'un su ihtiyacını karşılıyordu. Şehir dışından sağlanan su ihtiyacı, sarnıçlara bağlıydı. 

Sarnıcın inşa tekniğine bakıldığında yapımı 5. yüzyılın 2. çeyreğine tarihlendiriliyor. Aynı zamanda II. Theodosius Döneminde yaptırıldığı ve bu nedenle adının Theodosius Sarnıcı olarak adlandırıldığı biliniyor.

Sarnıç, Şerefiye ismini Osmanlı döneminde bulunduğu yerden dolayı alıyor. Bu sarnıç, 2018 yılından beri müze olarak hizmet veriyor.

Şerefiye Sarnıcının Mimarisi

Şerefiye Sarnıcı, çok sıra destekli kapalı sarnıç örneği olarak dikkat çekiyor. Yaklaşık 24x40 m boyutlarındaki dikdörtgen planlı bu yapı, toplam 32 adet sütuna sahip.

Yapıya güney cephesinden bir merdivenle iniliyor. İçerideki suyun bozulmasını önlemek amacıyla havalandırma amaçlı ve fazla suyun tahliye edilmesini sağlamak için için beden duvarlarının üst kısmında, kemer seviyesinde eşit aralıklarla yerleştirilmiş 16 adet pencere açıklığı görülüyor.

Plan şeması korunan Şerefiye Sarnıcının mimarisine bakılarak hangi dönemlerde yapıldığı da tahmin edilebiliyor.

Şerefiye Sarnıcı Nerede? Nasıl Gidilir?

Tarihin en eski sarnıçlarından biri olarak bilinen Şerefiye Sarnıcı, İstanbul Fatih'te yer alıyor.

Buraya ulaşım oldukça kolay. Marmaray ile Eminönü'ne gelerek buradan yürüyebilir ve Tarihi Yarımada'yı keşfedebilirsiniz.

Metroya bindiğinizde de Aksaray durağında inip Eminönü Tramvay hattına binerek Sultanahmet durağına gelip buradan 5 dakikalık yürüyüşle sarnıca ulaşabilirsiniz. 

Şerefiye Sarnıcı konum ve adres bilgilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Adres: Binbirdirek, Piyer Loti Cd. No:2/1, 34122 Fatih/İstanbul

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Şerefiye Sarnıcı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Şerefiye Sarnıcını belli saatlerde belli ücretler karşılığında ziyaret edebilirsiniz. Sarnıç için ziyaret saati bilgileri şu şekilde:

  • Haftanın her günü 09.00 - 19.00 arası

Şerefiye Sarnıcında çağımızdan farklı bir müzecilik anlayışı uygulanıyor. Burada ziyaretçilere sıra dışı bir müzecilik anlayışı sunuluyor. Sarnıcın mistik atmosferinde her gün muhteşem iki görsel şölen yaşanıyor. Bu görsel şölenler şu şekilde:

  • Su Medeniyeti İstanbul gösterimi

  • Geçmişten Günümüze Şerefiye Sarnıcı gösterimi

Bu gösterimleri izlemek için ise şu ücretleri ödemeniz gerek:

İki gösterim ücreti

İki gösterim için saat başlarında giriş yapılmaktadır. İlk olarak Geçmişten Günümüze Şerefiye Sarnıcı gösterimi, ardından Su Medeniyeti İstanbul İstanbul gösterimi gerçekleşmektedir.

Tek gösterim ücreti

  • Yerli Ziyaretçi: 50 TL

  • Yabancı Ziyaretçi: 180 TL

  • Öğrenci-öğretmen: 20 TL

Tek gösterim için buçuklu saatlerde giriş yapılmaktadır ve yalnızca Su Medeniyeti İstanbul gösterimi izlenmektedir.

NOT: Şerefiye Sarnıcı giriş ücretleri dönemsel olarak değişebildiğinden iletişim bilgilerinden mutlaka ulaşmanızı tavsiye ederiz.

Telefon: 0212 568 60 80

Tarih, Sanat ve Teknolojinin İç İçe Olduğu Şerefiye Sarnıcı

Saklı bir mirası ortaya çıkaran Şerefiye Sarnıcı, dünyada 360° Projection Mapping siteminin entegre edildiği en eski yapı olarak biliniyor. 1600 yıllık tarihi bir mekanla etkileşime girerken mekan algısını üç boyutlu keşfedebilirsiniz.

İstanbul'un su kültürünün izlerini sürebileceğiniz Şerefiye Sarnıcı, üç boyutlu efektlerle mekansal özelliklere tanıklık etmenizi sağlıyor. Gösterinizde İstanbul'un su yollarını takip ederken 1600 yıllık belleğe tanıklık edebilirsiniz.

Şerefiye Sarnıcı Ziyaretçi Yorumları

Şerefiye Sarnıcını ziyaret etmeyi düşünüyorsanız şu ziyaretçi yorumlarını inceleyebilirsiniz:

'Eski Eminönü Belediye binasının altında kalıyor. Valens su kemerinden gelen suyun biriktirilerek olası bir kuşatma anında kullanılmasını sağlayan şehrin su hatları üzerinde ki 200 civarındaki sarnıçtan birisi. Uzun seneler kullanılmış. Sonra unutulmuş. İBB'nin restorasyon çalışmalarından sonra şimdi ziyarete açılmış durumda. İstanbul hayranlarının mutlaka gitmesi gerektiği ve Romalıların su mühendisliğindeki önemli eserlerinden'

'Doğu Roma zamanından, 400’lü yıllardan kalan bir su sarnıcı olan Şerefiye Sarnıcı, 2010 yılından beri restore ediliyordu. Binbirek mahallesindeki mekan, sonunda restorasyonu tamamlanarak birkaç sene önce ziyarete açıldı.'

'Şerefiye Sarnıcı merak edenler için güzel bir kültür gezisi olabilir. Çocuklarınızında ilgisini çekecektir. İçeriye girdikten bir süre  sonra ışık gösterisi başlıyor. Tek kelime ile muhteşemdi. Sıra beklemedik lakin giriş saatleri vardı. Biletleri önden alıp yukarda cafe vardı orda saatin gelmesini bekledik.'

Şerefiye Sarnıcı Çevresine Gelmişken Gezebileceğiniz Diğer Yerler

Şerefiye Sarnıcı, Tarihi Yarımada'da bulunması yönüyle çok sayıda gezilecek yere komşu. Buraya gelmişken mutlaka uğramanız gereken diğer yerler şunlar:

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Topkapı Sarayı: Osmanlı'nın 600 Yıllık Tarihinin 400 Yılında İdare Merkezi Olarak Kullanılan Eşsiz Eser
Ortaköy Camii: İstanbul'un Tarihi ve Kültürel Mirası ve İstanbul Boğazı'nın İncisi
Galata Kulesi Rehberi: Işıl Işıl Görünümü ve Büyüleyici Tarihiyle İstanbul'un Simgelerinden Galata Kulesi

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu