Son bin yıldır komşularıyla neredeyse hiçbir çatışmaya girmemiş olan İzlanda, şimdi tarihinde eşi görülmemiş bir güvenlik politikası değişimini gündemine alıyor.
The Times’ın haberine göre, 1869’dan bu yana ordusu bulunmayan ada ülkesi, 16. yüzyıldan beri silahlı bir çatışmanın tarafı olmadı. NATO’nun kurucu üyeleri arasında yer alsa da, ittifaka katkısı bugüne dek yalnızca üs sağlama ve sivil destekle sınırlı kaldı.
Ancak Arktik bölgesindeki buzulların erimesiyle değişen jeopolitik koşullar, dengeleri yeniden şekillendiriyor. Rusya ve Çin’e ait gemilerin kuzey rotalarında artan varlığı, Rus denizaltılarının Atlantik’in kuzeyinde daha sık görülmesi, İzlanda’da “askerileşme artık tabu olmaktan mı çıkıyor?” sorusunu gündeme taşıdı.
sosyal refahlarını ordu harcaması olmamasına borçlular, kaşınmasınlar zaten 2000 kişinin bir anlamı yok
Savaş silahları şu an ticari amaçlarla yapılıyor. Bu yüzyılda büyük güçler dışında hiç bir ülke ordusunu onlarla aynı seviyeye çıkaracak bir yetiye sahip olamaz. Nükleer silahların, uydu ve yapay zekanın temelini atan büyük güçler saha savaşına tenezzül bile etmez. Bizimde savaş Sanayiimiz başka amaca hizmet edemez, bir pazar yaratır o kadar. Örneğin İsrail “Türkiye’nin uçağı var” diye saldırmaktan çekinmez, korku veremezsiniz. Belki küçük bir mahalle maçı o kadar. ABD sırf eğlencesine uçak gemilerini aksenize çeker ve tek kurşun atmadan teslim alır. O nedenle dünyaya sadece teknoloji hakim oldu. Bu gemiyi kaçıranlar sadece piyon oldu. İç siyasette üç beş savaş silahı ile göz boyuyor o kadar. Maalesef ordu eski düzen disiplin ve köklü geçmişinden de koptu, ülkenin yarısı da baş komutanı pek sevmiyor… Yani… birlik olmakta zor görünüyor. Özetle, umarım savaş çıkmaz.
2000 kişilik Ordu ile Çin e karşımı savaşacaklar...? Yada Rus Denuzaltılarıni mi durduracaklar...?