16 Madde ile Kusma Korkusu Olarak da Bilinen Düşman Başına Fobi: Emetofobi

1. Emetofobiye sahip insanlar, kusmaya ve diğer insanları kusarken görmeye/duymaya karşı büyük bir korkuyla yaşarlar.

2. Emetofobi, kişiyi çok fazla yoran, hatta tüketen boyutlara ulaşabiliyor.

Hem fiziksel, hem zihinsel, hem de duygusal anlamda kişiyi zorlayan bir durum olan Emetofobi, yoğun anksiyeteye ve hatta panik bozukluğa sebep olabiliyor.

3. Psikiyatrist Dr. David Veale, insanların %7'lik bir kısmında kusma korkusuna rastlandığını fakat bu spesifik fobinin daha nadir olarak, nüfusun yaklaşık %0.5'inde ve genellikle kadınlarda görüldüğünü belirtiyor.

4. Kusmakla ilgili en ufak şaka bile bu insanların panik atak yaşamasına sebep olabiliyor.

5. Bir film ya da dizideki karakterin hasta olduğunu görmek bile emetofobik insanlar için kabus gibidir.

6. Bu durumdan muzdarip olan insanlar, yaşadıkları ağır durumu diğer insanlara anlatmakta genellikle güçlük çekiyorlar.

Bu insanların genellikle dışardan aldıkları tepki: 'Kusmayı kim sever zaten, abartma.' tarzında oluyor ve durum genellikle tam olarak anlaşılamıyor.

7. Bu durum bir şekilde kişinin kendi bedeninden korkmasına sebep olduğu için kaçmak imkansız ve kişileri kendi bedenine karşı aşırı duyarlı hale getiriyor.

8. Emetofobi bazı insanlarda travmatik tecrübeler sebebiyle ortaya çıkabildiği gibi; bazı insanlar için hatırlayamadıkları kadar eski bir zamana dayanıyor.

9. Bu fobi, çoğu insan için kontrolü kaybetme korkusu ile ortaya çıkıyor. Emetofobikler hayatlarındaki hiçbir şeyin, özellikle de kendi bedenlerinin kontrolünü kaybetmek istemiyorlar.

10. Bu durumu yaşayan insanların çoğu alkol kullanımını ya çok düşük seviyelerde tutuyor, ya da tamamen kesme yoluna gidiyor.

11. Emetofobikler beslenme konusunda da aşırı dikkatli oldukları için bu insanlara genellikle yeme bozukluğu gibi yanlış teşhisler konabiliyor.

12. Bazı örneklerde, mide virüsü kapma tehlikesinden kaçınmak için kişi evden dışarı çıkmaya korkabiliyor ve bu durum sosyalleşmelerine engel olabiliyor.

13. Emetofobi, kimi zaman kişilerin uzun seyahatlerden kaçınmasına sebep olabiliyor.

14. Emetofobikler, yakınlarındaki bir insan hastalandığında, kaçınmak için aşırı takıntılı davranışlar sergileyebilirler.

15. Fakat bazı örneklerde, sevilen bir kişi hasta olduğunda onunla ilgilenmek ya da çocuk sahibi olmak kişilerin korkusunu hafifletebiliyor.

16. İyi haber ise bu durumun tedavi edilebilir olması.

Bu fobiye karşı yürütülecek tedavi konusunda uzmanların fikirleri birbirinden ayrılmakla birlikte, genellikle ilaç ve terapi yardımıyla bu durumun üstesinden gelmek mümkün.

Popüler İçerikler

Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
10.02.2016

böyle bir bakınca kusasın geliyor -.- o değil de ben kusunca ağlıyorum hsgfhsgfhsf

09.02.2016

Işte ben

09.02.2016

9'daki gif baktıkça hızlanıyor O.o

09.02.2016

aslında hızlanmıyor yavaşlama göstermediği için beynimiz hızlandığı durumuna varıyor ve hızlanmış olarak algılıyor *flies away

TÜM YORUMLARI OKU (6)