16 Gün Sonra Açıklandı: İşte YSK'nın İstanbul Seçimlerinin Yenilenmesine İlişkin Gerekçeli Kararı

Yüksek Seçim Kurulu 16 gün sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminin neden iptal ettiğine ilişkin gerekçeli kararını açıkladı. 

YSK, 31 Mart’taki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın seçiminin yenilenmesi kararını 6 Mayıs’ta vermişti.

YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçiminin Yenilenmesine Karar Verdi

İstanbul seçimine yönelik Ak Parti ve MHP'nin itirazlarının görüşüldüğü, 11 üyenin tamamının katılımıyla gerçekleşen toplantıda iptal kararı 4’e karşı 7 üyenin oyuyla alınmıştı.

"Esasen yok hükmünde 108 sandıktaki oy kullanan seçmen sayısı 30 bin 281"

YSK'nin İstanbul kararının gerekçesinde, 'Kanun hükmünün yoruma yer bırakmayacak şekilde açıklığı karşısında, sandık kurulu başkanlarının kamu görevlileri listesinden seçilmesi kanuni bir zorunluluktur.' denildi. 

Gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı:

  • İstanbul genelinde, sayım döküm cetveli olmayan veya imzasız olmakla esasen yok hükmünde 108 sandıktaki oy kullanan seçmen sayısı 30 bin 281'dir. 

  • Seçim sonucunun belirlenmesinde en önemli unsurlardan biri sayım döküm cetvellerinin 108 sandıkta düzenlenmemiş olması, bu sandıklardaki seçim sonucunun güvenilirliğini ciddi biçimde zedelemektedir. 

  • Sandık kurulu başkanlarının kanuna aykırı belirlenmesiyle ilgili YSK'nin daha önceden vermiş olduğu emsal oluşturacak içtihadı bulunmamaktadır. 

  • Oy farkının 13 bin 729 olması nedeniyle, 754 sandıkta sandık kurulu başkanlarının kanun hükmüne aykırı olarak belirlenmesi ve bu şekilde oluşan sandık kurullarının yaptıkları seçim iş ve işlemlerine itibar edilemeyecek olması, seçimin neticesine müessir görülmüştür. 

  • 754 sandıkta sandık kurulu başkanlarının yasal zorunluluğa uyulmaksızın kamu görevlisi olmayan kişiler arasından belirlendiği görülmektedir. Kanuna aykırılık oluşturan bu belirlemenin neden yapıldığı ilçe seçim kurulları tarafından izah edilememiştir.

  • Seçmen listesinde yapılan bütün maddi hatalar ve/veya kasti yanlışlıklar ve kanuna aykırılıklar sebebiyle gerçek durumu tespit edilemeyen şüpheli oy sayısının 300.000’den fazladır. 

250 sayfalık gerekçeli kararın tamamı için tıklayınız.

Açıklanan karar sonrası sosyal medyadan da farklı tepkiler geldi...

Popüler İçerikler

Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
YORUMLAR

Fetö'nün yaptığı gibi laf kalabalığı ile (Ergenekonda 1000 sayfalık iddianame vardı.) olayı kapatmak istiyorlar. 250 sayfa laf salatası yazmışsın. Tamam da kardeşim ne yapmışlar onu açıklayamamışsın ki? Bu sandık kurulu başkanları tamam yanlış kurulmuş ki bu Akp hükümetinin atadığı kişilerin hatası hadi bunu geçtim. Bir hata olması yetmez. Kanun açık müessir olduğunu yani O sandık başkanlarının atıyorum 14 bin oyu yaktığını ispat edeceksin. O sandık kurulu başkanlarının SOMUT eylemle seçim sonuçlarına mutlak etkisini delilleriyle ispat edeceksin. Yok öyle sandık kurulu başkanı yanlış seçilmiş demek. Kanun açık. Bu kararın altına imza atanlar muhakkak ileride bu yaptıklarını izah etmek zorunda kalacaklar.

22.05.2019

İlla hakkimizi alacağız!!!

22.05.2019

Ali İhsan Yavuz'un "Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu. " açıklaması bile daha mantıklı geldi bana.

22.05.2019

Gerçekten yazılabilecek bir gerekçeleri olsaydı bu kadar uzun tutmazlardı. Yazıyı uzun tutmalarından gerçeği sakladıkları zaten belli. On binlerden bahsettikleri kısıtlı oy sayısı 706 şaka gibi. Gerekçede yer alan bazı sandıkların sayım döküm cetvelinin imzalı olarak bulunmamasına yönelik, sadi güven'in önemli olan sandık tutanağıdır, bu tutanakta ak partili sandık görevlilerinin de ıslak imzası vardır itirazı da görmezden gelinmiş. Sığındıkları tek gerekçeleri kamu görevlisi olmadığı halde sandık kurulu başkanlığı yapan kişiler, çalma yok kanıt yok bom boş açıklamalar.

TÜM YORUMLARI OKU (28)