150'den Fazla Kuş Türüne Ev Sahipliği Yapıyordu: Yayla Gölü Yok Olmak Üzere

Denizli'nin Buldan ilçesinde 182 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapan, 'kesin korunacak hassas alan' durumundaki Yayla Gölü'nde yaşanan kuraklık nedeniyle su seviyesinde düşüş yaşandı. Buldan ilçesinin Süleymanlı Mahallesi'nde çam ağaçları arasındaki Yayla Gölü'ndeki su seviyesi, kuraklık nedeniyle endişe verici düzeyde düştü.

Etrafı çam ağaçları ile kaplı olan ve doğal güzelliğiyle fotoğraf tutkunlarının uğrak noktaları arasında bulunan 466 dekar alana yayılan Yayla Gölü'nde su seviyesi, kıyıdan yaklaşık 30 metre çekildi.

188 çeşit bitki, 158 çeşit kuş türü

Dört mevsim ziyaretçi çeken 188 çeşit bitki, 158 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapan gölün kuruyan kısımlarında, bölgeye gelen ziyaretçiler yürüyüş yaptı. Eskiden su üzerinde yüzen kazların toprak üzerinde gezindiği, küçükbaş hayvanların da gölün kuruyan kısmında otladıkları görüldü.

'130 santimetre bir düşüş meydana geldi'

Buldan Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Sait Yalçın, göldeki su seviyesinde ciddi bir düşüş meydana geldiğini belirterek şu açıklamayı yaptı: 

'Yayla Gölü'nde Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre derinlikte 130 santimetre bir düşüş meydana geldi. Bu son 20 yılın en düşük seviyesi. Kış mevsiminde kar yağışları ile birlikte gölün eski seviyesine gelmesini bekliyoruz.'

'Hayal kırıklığına uğradık'

Ziyaret için göle gelenlerden Sahire Oltulu, karşılaştıkları manzara karşısında şaşkınlık yaşadıklarını ifade ederek, 'Aksaray'dan Denizli'de eğitim gören kızımın yanına geldim. Burada çok güzel göl var dediler. İnternetten fotoğraflarına baktık. Çok beğendik ve burayı gezmeye geldik. Suların ciddi miktarda çekildiğini gördük. Biraz hayal kırıklığına uğradık. Göl çevresinde çok fazla kuş var. İnşallah bölge yağış alır ve göl eski haline döner' dedi.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
17.10.2020

Götünüze kına yakarsınız amk köylüleri :D Hem gölün suyunu kullanın, kurutana kadar tüketin hem de bu göl niye kurudu diye yardım bekleyin, bok kafalılar! Koskoca göl sadece buharlaşarak bitmez!

17.10.2020

Küresel ısınmanın sonucu,insanlığı çok büyük felaketler bekliyor.

Pasif Kullanıcı
17.10.2020

Küresel ısınma dersi aldım üniversitede, onu siz küresel iklim değişikliğiyle karıştırıyorsunuz. Küresel ısınmanın sonucu olarak küresel iklim değişikliği gerçekleşir, Türkiye şu an iklim değişikliğiyle tam olarak yüzleşmedi. Sonbahardan ve ilkbahardan birer ay çalındı, yaz ve kış uzadı yani mevsimler ikiye düşecek. Yağışlarda ise henüz bir değişim olmadı. Tek cümleyle ifade etmek gerekirse "Türkiye, su kaynaklarını en hızlı tüketen 4. ülke konumunda". Üzerine tez bile yazarım ama sanırım başka bir şey söylememe gerek kalmamıştır

17.10.2020

Binlerce yıldır tarım ülkesi olarak bilinen bu coğrafya insanı halen tarım nasıl yapılır, yeraltı yerüstü su kaynakları nasıl kullanılır öğrenemedi. Ama Antep kadar toprağı olan ve suyun üzerine bile tarlalar kuran Hollandalılar dünyaya tarım dersi verir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ