15 Yıl Önce Hiçbiri Yoktu: Gelecekte Dünyayı Değiştirecek Olan İsimler Kimler?

Kendimizi teknolojinin kollarına bırakalı yalnızca birkaç sene oldu. Geçmişe dönüp baktığınızda şu an bu içeriği okurken elinizde tuttuğunuz teknolojinin hiçbiri yoktu. Peki yalnızca birkaç sene içinde her şey bu kadar hızlı ilerlemişken, geleceği hiç düşündünüz mü?   

İçeriği hazırlarken Vibio YouTube kanalından bu videosundan yararlandık.

Hayatımıza yeni teknolojileri getiren kişilerin çoğu, bundan 15 yıl önce hayatımızda olmayan markalar.

1940 senesine dönüp bugün cebinizdeki telefonun yapabileceklerini yapabilen bir bilgisayar almak isteseniz fiyatı 100 milyar dolar olurdu. Üstelik ancak 500 metrekare bir alana sığardı.

Bugün ise her şey o kadar bambaşka ki, teknoloji şirketlerinin sahipleri dünyanın en zengin isimleri, ayrıca bilgisayarlarımız bir kitaptan daha ince, telefonlarımız elimizden neredeyse daha küçük.

2001 yılından bu yana Forbes dergisinin dünyanın en zenginleri listesinde yer alan 20 kişiden sadece iki tanesinin değişmez biçimde listede yer almaya devam ettiğini biliyor muydunuz? Bunlar Bill Gates ve Waren Edward. Diğer isimler teknolojinin hayatımızda kapladığı yer sebebiyle sürekli değişti.

Aslında bu yenilere verebileceğimiz örnekler, Apple’ın kurucusu Steve Jobs ve Microsoft’un kurucusu, son günlerde adı Covid-19 ve aşıyla anılmış olan isim Bill Gates.

Bu ikili 80’lerin başında bilgisayar sadece şirketlerin ilgi gösterebilecekleri pahalı birer makine iken, her eve girebileceği hayalini kurdular. Hatta Steve Jobs 1980’lerin sonunda, “bizim yapacağımız bilgisayarlar, bir kitaptan daha ince olacak, insanların açıp nasıl çalıştığını öğrenmesi 20 dakikadan az sürecek” demiş.

Bugün dünya zenginler listesinin birinci sırasında yer alan Jeff Bezos, başta Amerika Kıtası olmak üzere kitapçılar uzun uzadıya gezilen, üstelik ülkede yalnızca birkaç tane milyar dolarlık kitapçı zinciri varken, henüz CD bile hayatımızda çok yeniyken, önce kitap sonra müzik-film satmaya başlamış amazon.com'da.

Bugün küçük şehirlerde depo açmak ve teslimat için kurye çalıştırmak yerine şehirlerin üstünde zeplin depolar kurup, teslimatı da dronlarla aşağıya atma hayali üzerinde çalışıyor.

Listenin ikinci sırasında her hafta bir başka spekülatif çıkışla dikkatleri üzerine çeken Elon Musk var.

Elon Musk girişimcilik dünyasında PayPal mafya olarak bilinen azılı girişimcilerin en tanınanı. 

Bu arada PayPal kredi kartı ile ödeme işini bir teknoloji altyapısı üzerinde bankaların dışına çıkarılan ve bir de oraya güven sistemi getiren ilk şirket. Bugün hayatımızda onlarca adına FinTech dediğimiz şirket var ve PayPal’in kurucuları ile ilk çalışanları bugün girişimcilik ekosisteminin en fazla ses getiren, en fazla sözü geçen insanları.

Elon Musk Tesla’nın elektrikli otomobil işine dahil olduğunda karşısında her yıl milyonlarca otomobil üreten General Motor, Ford, Volkswogen, Toyota gibi içten yanmalı motor devleri karşısında minik bir kedi büyüklüğündeydi.

Ancak devrimci bir kararla  Tesla’nın elindeki tüm patentleri endüstrinin kullanımına açarak hem kullanıcıların hem yatırımcıların hem de diğer üreticilerin ilgisini bir anda elektrikli otomobil işine döndürmelerini sağladı.

En önemlisi de en büyük karar verici olan devletlerin ilgisini çekti...

Bugün dünyada 20’den fazla ülkede 2030 yılından sonra benzinli veya dizel yani içten yanmalı yeni otomobil satılmayacak kararı verilmiş durumda. Yani başka bir açıdan bu yıl doğan insanlar, ehliyet alması gerekecek son nesil olabilir.

2006 yılında yani sadece 15 yıl önce hayatımızda olmayan ve bugün hayatımızın vazgeçilmezleri olan şeylere bir göz atalım mı?

iPhone, iPad, 4G/5G, WhatsApp vb., AirBnb, Uber, Spotify, Bitcoin ve blockchain, Instagram, Snapchat, TikTok, Clubhouse, Getir, Google Maps, Papara, E-Devlet, BiTaksi, Google Drive vb., Oculus (sanal gerçeklik gözlükleri), Groupon, Dropbox, Martı ve dünyadaki diğer scooter örnekleri, Kanadalı kuantum hesaplama şirketi D-Wave, Space-X, 23andMe…

CB Insight isimli bir yayın kuruluşu 2020’de son birkaç yıl içinde kurulmuş 36 tane start-up yani başlangıç seviye girişim duyurdu ve dedi ki bu şirketler geleceği değiştirecekler.

Tabloya bakıldığında görülüyor ki, bu şirketlerin birçoğu ileri düzey teknolojiyle uğraşıyor. Bunlardan bazıları şöyle: Nükleer enerji, karbon salınımı, DNA pazar yeri olma, beyin kapasitemizi artırabilecek teknolojiler, mikrobiyoloji, yapay zeka ile tanı ve tedavi, insan geni üzerinde düzenleme yapma...

Anlayacağınız, çoktan aşı ile insanlığa çip takma konusunun ilerisine gitmiş durumdayız.

Üstelik farkında olmasak da bize çip takacak biri varsa o da Elon Musk’ın ta kendisi. Zira biliyorsunuzdur kendisinin Neuralink isminde bir şirketi var. Beyne takılacak çipler sayesinde bilgisayarla insan beyni arasında kablosuz bağlantı yapıp insanları böylece iyileştirme, askeri amaçlı kullanma, yarı robot yarı insan dönemine hazırlama işinde kendisi.

Bu tür bir teknolojiden korkmayı seçecek olsak mRNa aşısından daha çok, Elon Musk’ın uydu şirketinden korkmamız gerekir.

Çünkü Starlink uydu şirketi dünyada Tesla sistemine entegre tüm otomobilleri kumanda etme şansını elinde bulunduracak.

Sadece ulaşım işini temelli değiştirme alanında çalışan ya da böyle bir iddiası olan dünya çapında 160’tan fazla girişim var.

Üstelik bunlar belirli bir aşamaya gelmiş, yatırım almış, kabul görmüşler. 

Dünyada her hafta bir şirket en az 1 milyar dolar değere ulaştığını anons eden yatırım haberi açıklıyor. Bu son 10 yıldır sadece pandeminin birkaç haftasında aksadı.

2050 yılında dünyanın en büyük şirketi hangisi olur bilmek neredeyse imkansız çünkü büyük ihtimalle o daha şirket kurulmadı ya da belki bu programı izleyenler tarafından kurulacak.

Daha fazlası için; 👇👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Elon Musk Mars Projesiyle İlgili Yaptığı ‘Yolculardan Ölenler Olacak’ Açıklamasıyla Herkesi Dumur Etti!
Daha Önce Tanıdığımız Milyarderlere Hiç Benzemeyen Elon Musk'ın İmza Attığı İlginç İşler
Bu Hikayede Yananın Kim Olduğunu Gösterircesine Bitcoin'in Düşüşüyle İlgili Güldürürken Düşündüren Kişiler

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
29.04.2021

amerikanin pek cok elestirilecek tarafi var suphesiz ama su bir gercekki cok yenilikci ve uretken bir ekonomi ve dikey yukselis her zaman mumkun. elon musk'in jeff bezosun ve digerlerinin yaptigi islere bakarsaniz yuz yildir oturmus kemiklesmis sanayileri, sektorleri bir anda yerinden isinden ediyor. elektrikli aracla 100yillik otomotiv sektoru temelinden sarsiliyor, amazon ile butun ulkeyi saran dev magaza zincileri issiz kaliyor. bu kadar yikici degisimleri baska bir ulkede kolay kolay yapamazsiniz, her yeri sarmis eski dev sirketler, kurumlar lobiler buna musade etmez. en basit ornek turkiyede taksici lobisini asip daha cagdas medeni yeni bir ulasim sistemi getiremiyorsun. amerikada bu yapilabildigi icin tum yenilikler buyuk fikirler ordan basliyor, milyarlarca trilyonlarca dolarlik katma deger yaratan sektorlere donusuyor.

29.04.2021

Dünyayı ben değiştircem amına coin diye coin yapcam 2 milyar dolar kaçırıp şiliye kaçcam 😎

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ