15 Temmuz Sonrası İlişkilerin Gerildiği ABD'den Yapılan İlk Üst Düzey Ziyaret

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford Türkiye'de. İlk olarak İncirlik Üssü'nü ziyaret eden Dunford, sürpriz bir şekilde darbecilerin bombaladığı TBMM'yi ziyaret etti. Dunford daha sonra Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Bu, 15 Temmuz sonrası ilişkilerin gerildiği ABD'den yapılan ilk üst düzey ziyaret.  

Görüşmede Yıldırım'ın Fetullah Gülen ve FETÖ mensuplarının en kısa sürede Türkiye'ye iadesi konusundaki beklentilerini yinelediği, Dunford'un ise terörist darbe girişimini en güçlü şekilde kınadığı belirtildi.

ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford Türkiye'ye geldi.  Dunford’un ilk durağı İncirlik oldu.

İncirlik'ten  Ankara'ya gelecek olan Dunford, Başbakan Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Akar ve Savunma Bakanı Işık ile görüşecek. Yıldırım ile görüşmesi saat 17'de Çankaya Köşkü'nde başlayacak.

ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph F. Dunford'ın Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve ziyaretinde darbe girişimini 'en güçlü şekilde' kınayacağını belirtti.

Açıklamada, 'Orgeneral Dunford görüşmelerinde, Türkiye'de geçtiğimiz günlerde meydana gelen darbe girişimini en güçlü şekilde kınayacak; IŞİD'e karşı mücadele kapsamında İncirlik'ten gerçekleştirilen koalisyon operasyonlarının simgelediği bölgesel güvenliğe ilişkin güçlü ortaklığımızın ve Türkiye'nin hem IŞİD karşıtı koalisyona hem de NATO ittifakına katkılarının önemini bir kez daha vurgulayacaktır' denildi.

Joseph Dunford darbecilerin bombaladığı TBMM'de

Fotoğraf: @ercangurses

Programda olmamasına rağmen Joseph Dunford ve Hulusi Akar, darbe girişiminde bombaların hedefi olan TBMM'yi ziyaret etti.

"Türk halkının cesaretinden çok etkilendim"

İki komutan, Başbakan Binali Yıldırım'ın Başbakanlık makamının bulunduğu katı da gezerek incelemelerde bulundu. Dunford’a 15 Temmuz gecesi Meclis’te neler yaşandığına dair bilgi verildi.

“Meclis’in o gece toplanması büyük bir cesaret”

Dunford, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile yaklaşık 45 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Dunford’ın darbe girişimi sırasında Meclis’in toplanmasını büyük bir cesaret olarak değerlendirdiği ve “Türk halkının cesaretinden çok etkilendim. Meclis’te bombaların altında çalışıyor olmalarından, cesaretten dolayı çok etkilendim” dediği öğrenildi.

Darbe girişimcilerine “terörist” dedi

Meclis Başkanı Kahraman’ın görüşme sırasında darbe girişiminde bulunanlar için “Bunlar üniforma içindeki teröristlerdir” cümlesinin ardından Dunford’un da ‘terörist’ kelimesini kullandığı kaydedildi. 

Ayrıca Fethullah Gülen’in iadesinin gündeme geldiği ziyarette Dunford’un Amerikan hukuku ve adaleti içinde konunun ele alınacağını ifade ettiği öğrenildi.

Yıldırım: ABD darbe karşıtı tutumunu kararlı biçimde sergilemeli

Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleştirilen görüşme saat 18.10'da başladı ve yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmeye Orgeneral Hulusi Akar ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass de katıldı.

Yıldırım'ın, Dunford ile görüşmesinde, FETÖ'nün yönlendirmesiyle 15 Temmuz’da vuku bulan darbe girişiminin Türk demokrasisi ve Türk milletine bugüne kadar yönelen en büyük tehdit olduğunu, devletin ve milletin bu süreçten güçlenerek çıktığını ifade ettiği, Türkiye'nin müttefiki ABD’nin, bu terörist darbe girişimine karşı tutumunu açık ve kararlı biçimde sergilemesinin önem taşıdığını vurguladığı bildirildi.

Gülen'in Türkiye'ye iadesi

Başbakan Yıldırım'ın, görüşmede, darbe girişimine iştirak eden unsurlara karşı yürütülen soruşturma sürecinde demokratik hukuk devleti ilkelerine bağlı kalındığını belirterek, ABD'de bulunan terörist örgüt lideri Fetullah Gülen ve FETÖ mensuplarının en kısa sürede Türkiye'ye iadesi konusundaki beklentilerini yinelediği kaydedildi.

Dunford: Menfur terörist darbe girişimini en güçlü şekilde kınıyorum

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'un ise görüşmede, 15 Temmuz’daki menfur terörist darbe girişimini en güçlü şekilde kınadığını, bu ziyareti, ülkesinin Türk hükümeti ve milletiyle dayanışmasını göstermek amacıyla gerçekleştirdiğini, ABD’nin Türkiye’deki demokratik sisteme desteğinin tam olduğunu ve ABD makamlarının, Türk makamlarıyla işbirliğinin askeri alanda olduğu gibi diğer tüm alanlarda da devam edeceğini ifade ettiği belirtildi.

Dunford, Akar ile 2 kez telefonda görüşmüştü

General Dunford, darbe girişiminin ardından Genelkurmay Başkanı Akar ile iki telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Hulusi Akar'ın Gülen'in iadesi için mevkidaşından destek istediği belirtilmişti.

Hulusi Akar'dan 'Gülen' Talebi

İncirlik, 15 Temmuz gecesi kullanılan üslerden biriydi

15 Temmuz darbe girişiminde havalanan jetlere yakıt ikmali yapan uçaklar İncirlik'ten havalanmış, üssün Türk komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van tutuklanmıştı. Yaklaşık on gün sonra Amerikan Üçüncü Hava Kuvvetleri Komutanı Timothy Ray üssü ziyaret etmişti.

Başarısız darbe girişiminde Amerikan parmağı olup olmadığına dair tartışmalarda İncirlik’in kullanılmış olması dikkat çeken noktalardan biri olmuştu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından gerilim arttı

Ziyaretin zamanlaması oldukça dikkat çekici. Türk yetkililer darbe girişiminin ardından Gülen'in ABD'den iadesine yönelik girişimlerini sürdürüyor. ABD tarafı ise iade için somut kanıtlar sunulmasını istiyor. İki ülke ilişkilerinin belirlenmesinde bir dönem Gülen konusunun önemli bir faktör olacağı vurgulanıyor. Öte yandan ABD'nin darbe girişiminin arkasındaki gizli güç olduğu yorumları da dile getiriliyor.

ABD'nin Colorado eyaletindeki bir güvenlik forumunda konuşan ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Joseph Votel, 15 Temmuz'daki darbe girişimi ile ilgili olarak 'Askeri ilişkiler açısından endişeliyiz'  açıklamasını yapmıştı. 

Votel, 'Endişe duymamız için sebep var. Her gün darbe olmuyor elbette. Hele ki NATO üyesi bir ülkede. Bizim birliklerimiz Türkiye'de üslenmiş durumda. Bu açıdan endişeliyim. Bugüne kadar da mükemmel olan işbirliği ve eşgüdümün bundan sonra nasıl olacağı konusunda kaygılıyım' diye konuştu.

'Temasta olduğumuz bazı komutanlar hapiste'

Toplantının moderatörü 'Bu kaygılar öngördüğünüz sorunlardan kaynaklı kaygılar mı, yoksa zaten bazı sorunlar yaşandığı için mi söylüyorsunuz?' diye sordu. Votel bu soruya, İncirlik'te elektrik kesintisinden bahsederek yanıt verdi, temas halinde oldukları askeri liderlerin bir kısmının hapiste olmasını sorun olarak nitelendirdi. General Votel, şöyle konuştu:

'Üste faaliyet normale döndü sayılır ama hala aşılması gereken bir miktar pürüz var. Bu da bazı operasyonları etkiliyor. Onu en aza indiriyoruz, süreci yönetiyoruz. Bunlar yakın vadede gördüklerimiz. Uzun vade için de bazı endişelerimiz var. Bir örnek vereyim. Askeri liderlerle ilişkimiz vardı. Bundan sonrasında nasıl olacak endişeliyiz.'

Erdoğan'dan ABD'li generale yanıt: Sen kimsin?

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Votel'in bu açıklamalarına tepki göstererek, 'Amerika'da önemli bir makamda olan general, 'irtibatta olduğumuz komuta kademesinden içeride olanlar olduğunu görüyorum' Bunu söylüyor. Buna karar vermek senin haddine mi? Sen kimsin? Darbecilerin yanında yer alıyorsun, zaten darbeci senin ülkende' demişti.

Obama: 'ABD'nin Darbe Girişimine Dahil Olduğu İddiaları Asılsız'

Erdoğan'ın tepkisinin ardından yazılı açıklama yaparak yanlış anlaşıldığını öne süren Votel, 'Türkiye’deki başarısız olmuş darbe girişimiyle herhangi bir  alakam olduğuna yönelik haberler talihsiz ve kesinlikle doğru değil.' dedi.

Türkiye’nin uzun yıllardır 'olağanüstü ve önemli bir partner' olduğunu vurgulayan Votel, açıklamasında 'Türkiye’nin sürdürdüğü işbirliğinden memnuniyet duyuyoruz ve DAEŞ ile mücadeleye yönelik ortaklığımızın devamını  umuyoruz.' ifadesine yer verdi.

CNN Türk ve Al Jazeera

Popüler İçerikler

"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?