15 Temmuz 'Darbe Mahkemeleri' Yolda

CNN Türk'ün haberine göre  'darbe mahkemeleri' ilk olarak 18 Temmuz’da toplanan Bakanlar Kurulu’nda gündeme geldi. Kurulda bu mahkemelere özel binalar ve yerler tahsis edileceği, özel yetkili savcı ve hakimlerin görev alacağı belirtildi. 

HSYK da, Bakanlar Kurulu’nda alınan bu kararların ardından çalışmalarına başladı.

Ankara, İzmir ve İstanbul'da kurulması planlanıyor

HSYK adli ve idari yargıda 1418 kişilik kararnameyi 2 Eylül’de yayınladı. Şimdi de yetki kararnamesini yayınlamak için hazırlanıyor. 

Kararnameyle, görev yeri değiştirilen hakimlerin yetkileri belirlenecek ve darbe yargılamalarının yapılacağı Ankara, İzmir ve İstanbul’da örgütlü suçlardan açılan davalara bakmakla yetkili 'Terör mahkemeleri' kuracak.

15 savcı tarafından 10 ayrı iddianamenin hazırlanacağı belirtilmişti

Darbecilerin Nasıl Yargılanacakları Belli Oldu

Gerek görülürse Konya, Diyarbakır gibi büyük illere de kurulacak

Bu mahkemeler mevcut terör mahkemeleriyle birlikte darbe yargılamalarına bakacak. Ankara ve İstanbul’da kurulacak yeni terör mahkemesi sayısının 2’den fazla olabileceği ifade ediliyor. 

Eğer gerekirse Konya, Diyarbakır gibi bazı büyük illere ilave terör mahkemeleri kurulacak.

Bu mahkemelere ilişkin kararın bayramdan sonra açıklanması beklenen yetki kararnamesinde yer alması bekleniyor. Bir diğer ihtimal de HSYK’nın yeni mahkemeleri soruşturmaların tamamlanmasına yakın bir tarihte hayata geçirmesi.

Darbe soruşturmalarının 6 ay içerisinde tamamlanması öngörülüyor

Türkiye genelinde yürütülen soruşturmalarda aralarında iş adamları ve gazetecilerinde bulunduğu binlerce kişi tutuklanmıştı.

26 Temmuz itibariyle tutuklananların sayısı 9 bini geçmişti

15 Temmuz Darbe Girişimi Soruşturmasında Tutuklanan Kişi 9 Bini Aştı

Türkiye’nin en büyük duruşma salonu hazırlanıyor

Darbecilerin yargılanması için Ankara Sincan’da Türkiye’nin en büyük duruşma salonunun yapımına da başlandı. 

900 kişi kapasiteli olan duruşma salonunun kısa süre içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Celal Ülgen: "Hukuken mümkün değil"

Balyoz ve Ergenekon davası avukatlarından Celal Ülgen, darbe mahkemelerinin kurulmasının hukuken mümkün olmadığını belirterek bunun 'Doğal Hakim İlkesi'ne aykırılık oluşturduğunu söyledi.

Ülgen, 'Mevcut mahkemeler bu konuda görevlendirilebilir ama yeni bir mahkeme kurulamaz' dedi.

CNN Türk ve Twitter

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
YORUMLAR
06.09.2016

Başarısız "Darbe" girişimin "Darbe Mahkemesi" mi olur? Ben artık kesin karar verdim birileri var bu yüksek bürokraside/yargıda işleri güçler fantezi peşinde koşmak. Fantezi yapağım diye işin hukuki boyutundan uzaklaşırsan bu sefer suçluya ilerde kendisini savunsun diye koz vermiş olursun. Zaten bu Ohal sürecinde ki bazı işgüzarlar yüzünden ülke bazı bireylere tazminat ödemeye mahkum edilecek sonra ki senelerde gibi bir his var içimde. Cidden mantık işi olmalı bu işler, fantezi işi değil. Çocuk kafası ile mi hareket ediliyor "Onlar başarılı olsaydı yapacaklardı, başarısız oldular hadi biz yapalım" mı yani kafa. Yok eğer bu ise güzel kardeşim onlar başarılı olsaydı ülkede darbe olmuş olacaktı, yani konu tamamen "Hukuksuz" o zaman bu şekilde şeyler olur, sen de aynısını yaparsan, "Demokrasi ve Hukuk Devleti İlkesini" koruduğunu söyleyerek, bu durum başlı başına bir tezat oluşturur. (Bu arada diyelim ki Darbe Mahkemesi oldu, bu eski zamanki darbe mahkemeleri ile ilgili videolar var galiba basına açık yapılıyormuş, bunlarda basına açık mı yapılacaklar)

06.09.2016

Yillardir yassiada darbe mahkemelerini yuhaladiniz, yuhalattiniz simdi aynisini siz kuruyorsunuz bu mudur sizin "demokrasi" anlayisiniz. Pardon demokrasi dedim de... ozur dilerim sizin lugatiniz de demokrasi yoktu dimi?

07.09.2016

Harp okullarındaki tutuklanan 80 öğrenciyi Masum oldukları halde cezaevinde tutanların allah belasını versin

TÜM YORUMLARI OKU (5)