15 Milyon Koronavirüs Aşısından Sonra İlk Sonuç: Sadece 2 Bin 500 Kişi Enfekte Oldu

15 milyon aşılamada sadece 2 bin 500 kişi koronavirüse yakalandı. Bu kişilerden hastaneye başvuru ya da yoğun bakım ihtiyacı çok az. 65 yaş üstündeki yoğun bakım ihtiyacı yüzde 10’ların altına düştü.

Koronavirüs salgını sonrası Sağlık Bakanlığı’nın, ülkeye ilk ulaşan ve 14 Ocak’ta vatandaşa uygulanmaya başlanan Sinovac aşısıyla ilgili ilk çalışması tamamlandı.

Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, aşılama başladığı günden itibaren Sağlık Bakanlığı’nın ciddi bir takip süreci başlattığını söyledi ve şunları ekledi:

“Aşılama henüz 15 milyonken yapılan araştırmada, ilk ve ikinci dozlar yapıldıktan sonra hastalığa yakalanan kişilerin durumlarına bakıldı. Bu kişiler arasında birinci doz aşıyı olup, kendisini yeterince koruyamadığı için COVID-19’a yakalananlar, yine ikinci doz aşıyı olup kendini koruyamayanlar ya da aşı olup üzerinden 14 gün geçtiği halde hastalığı kapanlar bulunuyor.'

'Aşı olup virüs kapanların sayısı 2 bin 500'

'Aşı olup da virüs kapanların sayısı yaklaşık 2 bin 500 kişi. Bu kişilerden de hastaneye başvuru ya da yoğun bakım ihtiyacı neredeyse yok denecek kadar az. 65 yaş ve üzeri grupta aşılama başlamadan önce, hastalığın pik döneminde yoğun bakım ihtiyacı yüzde 18’lerdeyken, aşılama sonrası bu rakam yüzde 10’ların altına indi. Sağlık çalışanlarında da durum benzer. Sağlık çalışanları ve 65 yaş üzerinde aşılama tamamlandığı için sonuçları çok net görebiliyoruz. Yani aşı ile çok anlamlı bir başarı elde edildiğini söyleyebilirim. Bu nedenle aşılama çok hızlı ve etkili biçimde devam etmeli.'

'Aşı sonrası kaybedilen hastalar 80 yaş üstü, kanser gibi ciddi hastalıkları olan az sayıda vatandaş'

'Aşı sonrası kaybedilen hastalara baktığımızda, bu yaş grubunun genellikle 80-90 yaş aralığında ve kanser gibi ciddi hastalıkları olan az sayıda vatandaşımız olduğunu görüyoruz. Bu nedenle aşı sonrası vefatların kesinlikle aşıdan bağımsız olarak tamamen farklı hastalıklar nedeniyle meydana geldiğini söyleyebiliriz. Bizim için artık en önemli grup 20-65 yaş arası kişiler. Çünkü hastaneye yatışlarda bu yaş grubunda artış var. Bulaşın önünü bir an önce almalıyız.”

'Günlük aşılama 150 binlerden 30 binlere düştü'

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) İkinci Başkanı Yusuf Eryazğan, ramazan ayı ile birlikte günlük aşılama oranının 150 binlerden 30 binlere düştüğünü belirterek, “Bir aile hekimi günlük 30-35 kişiyi aşılarken, ramazan ayında günlük aşılamalar ortalama 10’a düştü. Çok daha az aşılama yapan aile hekimlerimiz var” dedi. Eryazğan şunları söyledi:

“Aşılama sayıları bu kadar düşerken, bir aile hekiminin COVID-19 izlem sayısı günlük 4-5 kişiden 90’lara çıktı. Müthiş bir tırmanış var. Bu da tablonun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. İş yükümüz çok arttı. Ya 28 gün tam kapanma ya da aşılama için hızlı bir formül gerekiyor. Hazır okullar kapalıyken buralar aşı merkezi haline getirilmeli. 20-25 günde, okullarda, arabada, vatandaşı her bulduğumuz yerde aşılamalıyız.”

Devlet Bahçeli Grup Toplantısında Konuştuyor: 'Fezlekeler Biran Önce Karara Bağlanmalıdır'
Hilal Kaplan'dan Erkan Oğur'a: 'Şahsiyetsizliğinin Gereğini Yaptı'
Murat Nehri'ne Düşen Çocuğun Cansız Bedenine Ulaşıldı

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
20.04.2021

aşı poliklinikleri bomboş. bence aşı yok ve randevu alan yok bahanesi altına sığınılıyor. yoksa yaş düşürülür,sağlıçının eşleri vs aşılanırdı. aşı bekleyen milyonlar var

20.04.2021

Türkiye'de aşı olacak yaşlı kalmadı, İyi de o zaman her gün açıklanan bu ölüm sayıları genç ölümler mi?

20.04.2021

Beni bir gülme tuttu!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ