15 Maddeyle Ejderhaların Gizemli Dünyasına Yolculuğa Çıkıyoruz

Batı'nın korku salan, Doğu'nun dostane ejderhaları... Pek çok kitabın, filmin, dizinin içerisinden fırlayıp hayatlarımıza girdiler. Özellikle fantastik tür tutkunlarının yakından tanıdıkları, Game of Thrones sayesinde çok daha geniş bir kitle tarafından bilinir olan ejderhaların dünyanın doğusunda ve batısında ne kadar farklı anlamlar barındırdıklarını öğrenmeye hazır mısınız?

1. Çin'de ve Güney Asya'da ejderhalar tıpkı Batı'daki gibi mitik yaratıklardır. Genel olarak dört bacaklı yılan formunda anlatılırlar. Heybetli kanatları olmasa da havada süzülebilirler.

2. Uzak Doğu'da, özellikle Çin'de ejderha pek çok olumlu anlama sahiptir. Asaletin, iyi şansın, kudretin, gücün ve kutsallığın sembolüdür.

3. Çin kültüründe "Oğlun bir ejderha gibi olsun" şeklinde gündelik atasözleri vardır. Bazı insanlar çocuklarını Çin Takvimi'ne göre ejderha yılında doğurmak için çabalar.

4. Antik Çin'de hükümdarların ejderha soyundan geldiğine inanılırdı. Bu görsel Qing Hanedanı'nın bayrağı. Han Hanedanı'nın kurucusu Liu Bang'ın annesinin rüyasında bir ejderha gördükten sonra oğluna hamile kaldığı anlatılır.

5. Batı'nın ejderhası ateşin gücüne sahipken Doğu'nun ejderhası suyun gücünü elinde tutar. Ateş püskürtmez ama yağmur yağdırır. Ayrıca her türlü su kaynağının derinliklerinde yaşar.

6. Batı'nın ejderhası ise genellikle kertenkele veya yılan formunda tasvir edilir. Devasa kanatları vardır ve dehşet verici bir biçimde ateş püskürtür.

7. Batı'nın ejderhası şeytani bir kötülüğü temsil eder. Açgözlüdür. Mağaralarda ve kuytu köşelerde yaşar. Altın düşkünüdür.

8. Pek çok masalda, fantastik öyküde ve hatta dini öykülerde karşımıza çıkan Batılı ejderha yenilmesi şart kötücül bir yaratıktır. Prensin prensese ulaşmasına engel olur. Şeytanın ta kendisidir.

9. Batı'da ejderha pek çok kaynakta "serpent"e yani "yılan"a benzetilir, Hristiyan hikayelere göre Havva'yı baştan çıkaran da bir "serpent"tir. Yılan kültüyle ejderha korkusu örtüşür.

10. Yeni Ahit'in bölümlerinden biri olan "Vahiy Kitabı"nda Şeytan, "ateş kızılı, yedi kafalı ve on boynuzlu bir ejderha" olarak betimlenir.

11. Doğu'nun ejderhaları insan dostudur ve insanın kaynağı olarak bilinir ama Batı'nın ejderhası amansız bir insan düşmanıdır. Ona zarar verir, onu yanlışa sürükler.

12. Batılı kurgu yazınlar içerisinde, Doğu'nun öğretilerinden son derece etkilenen Le Guin şeytani ejderha ezberini bozar. Le Guin'in ejderhaları kadim bilgiyi ve hakiki dili elinde tutar.

13. Le Guin'in ejderhaları, Tolkien'in Smaug'u gibi, Batılı etkiyle etrafına korku ve tehdit saçar. Fakat aynı zamanda Doğulu ejderhalar gibi bilge ve asildirler.

14. Targaryen Hanedanı ejderhaları sembol edinerek Doğulu ejderha algısıyla örtüşür. Fakat Khaleesi'nin ejderhaları etrafa korku saçmaları bakımından Batılı ejderha betimlemesine uyar.

15. Doğayla bütünleşik yaşamayı gelenek edinmiş Uzak Doğu kültürü ejderhayı kendinden sayar ve sahiplenir. Batı kültürü ise geleneklerine uygun olarak anlamlandıramadığını ötekileştirir. Bu mitik varlıkları kötülüğün sembolü haline getirir.

Bonus: Siz siz olun, ejderhaları sevmekten çekinmeyin.

Popüler İçerikler

Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
28.12.2016

acayib hayranlık duyduğum mifolojik doğu ejderhası

28.12.2016

batı ejderehası fazla büyümüş kertenkele! hiç sevmem şerefsizi! ama doğu ejderhası candır, Bruce Lee'dir, Badi Ekrem'dir, General Tsao Chicken dir...

28.12.2016

badi ekrem <3

a.aiken 'nin ejderha serisini okumanızı tavsıye ederım gencler su zamana kadar Türkceye sadece 5 tanesi cevrilmişsede güzeller :)

TÜM YORUMLARI OKU (13)