Recep ve Şaban ayından sonra mübarek Ramazan ayına da bugün itibarıyla ulaşmış bulunmaktayız. İşte bu kutlu ayın önemi ve fazileti.
Recep ve Şaban ayından sonra mübarek Ramazan ayına da bugün itibarıyla ulaşmış bulunmaktayız. İşte bu kutlu ayın önemi ve fazileti.
Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır.
Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.
Bir ay boyunca oruç tutan insan öncelikle iradesine hakim olmayı ve sabırlı olmayı öğrenir.
Yüce Allah Kur'an'da'Ramazan ayı insanları kurtuluş yoluna götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır. '(Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur.
Cebrail (a.s) her sene Ramazan ayında, bir rivayete göre Ramazan’ın her gecesinde, Peygamber Efendimiz'e gelir, Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem) âyetleri Cebrail Aleyhisselam’a okur, sonra da onun okuyuşunu dinlerdi. İşte, Efendimiz ile Cibril-i Emin’in Kur’an-ı Kerim’i bu şekilde karşılıklı okumalarına ‘mukabele’ denilirdi ve bu şekilde bir gelenek halinde bugünlere geldi.
Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.
Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan namazdır. 'Teravih' kelimesi Arapça, 'Terviha'nın çoğuludur ve 'oturmak, istirahat etmek'' anlamına gelmektedir. Teravih namazı her dört rekatın sonunda oturulup biraz dinlenildiği için bu adı almıştır. Teravih namazı, kadın erkek her müslüman için sünnettir.
Türkçede fitre şeklinde söylenen fıtır sadakası temel ihtiyaçların dışında yeterli miktarda mala sahip olan her müslümanın ramazanda vermesi vacip olan bir sadakadır. Fitre kişi başına verilir. Ailedeki bütün bireylerin fitresini büyüklerden biri verir.Her yıl kişi başına verilecek olan miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı belirler. 2016 yılı sadaka-i fıtır miktarı en düşük 15 TL (On Beş Lira) olarak belirlenmiştir.
hayırlı ramazanlar cümleden.
Bu içeriğe saygı duyalım cümleten hayırlı Ramazanlar
Ne mutlu Ramazan'ı yaşayanlara