15 Madde ile Kurtulamayacağı Zincir Olmadığını Kanıtlamış Efsane İllüzyonist: Houdini

Tarihin en büyük illüzyonistlerinden Harry Houdini'yi tanıyan var mı? Efsanenin hayatına birlikte göz atalım.

1. Ünlü illüzyonist, 24 Mart 1874 günü zamanın Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nda, Ehrich Weisz ismiyle dünyaya gelir.

Weisz ailesi, oğulları Ehrich henüz dört yaşındayken Amerika'ya göç eder. Bu yeni ülkede insanlar ona 'Harry' diye hitap etmeye başlar.

2. Harry çok küçük yaşlarda trapezciliğe başlar. Kendine taktığı sahne ismi ise: "Ehrich, Havanın Prensi"dir.

3. İlk gençlik yıllarında zamanın ünlü sihirbazı Jean Eugène Robert-Houdin'in otobiyografisini okur ve sihirbaz olmaya karar verir.

4. Sihirbazlık kariyerine 1891 yılında başlar fakat bu dönemde pek fazla başarı elde edemez.

Sihirbazlık kariyerine klasik kart numaralarıyla başlar ve bir süre sonra kendisine 'Kartların Kralı' lakabını uygun görür. Yeni soyadını ise, onu sihirbazlığa itecek kadar etkileyen Robert-Houdin'den yola çıkarak 'Houdini' olarak belirler.

5. 1893 yılında kardeşi Dash ile birlikte, "Houdini Kardeşler" adı altında performanslarına başlar.

Aynı yıl, kendisi gibi bir performans sanatçısı olan Wilhelmina Beatrice Rahner ile tanışır ve ikili, 1894 yılında evlenirler. Bu tarihten sonra da Harry, kardeşi yerine eşi Bess ile birlikte çalışmaya başlar ve Bess, tüm kariyeri boyunca ona sahne asistanlığı yapar.

6. 1899 yılında menajer Martin Beck ile tanışan Houdini, bu tarihten itibaren kaçış numaralarını geliştirmeye başlar.

İlk olarak kelepçelerden kurtulma şovuyla ünlenen Houdini, önce Amerika, sonra da Avrupa turnesine çıkar.

7. Houdini gittiği her ülkenin polisinden kelepçelenerek hapsedilmeyi talep eder ve her defasında kurtulmayı başarır.

8. 1904 yılında London Daily Mirror gazetesi, yapımı beş yıl almış özel bir kelepçeden kurtulması için Houdini'ye meydan okur.

Teklifi kabul eden Houdini, 4000 seyirci ve 100 gazetecinin huzurunda kelepçelenir. Kariyerinin en zor denemelerinden biri olduğunu belirten Houdini, bir saat gibi bir süre içerisinde kelepçelerden kurtulur. Bu performansla ilgili, Houdini'nin eşi Bess'in sahneye onu öpmeye çıktığında ağzında kelepçeyi açan anahtarın olduğu ya da kendisine performans esnasına verilen bir bardak suyun içerisinde anahtarın bulunduğu gibi pek çok açıklama getirilmeye çalışılmışsa da, kelepçeyi açan anahtar 6 inç uzunluğunda olduğu için bu ihtimaller çürütülmüştür.

9. Şöhreti dünyaya yayılmaya başlayan Houdini, 1910 yılına kadar pek çok kez kelepçeden, hapishaneden, zincirden, halattan ve deli gömleğinden kurtulma performansları gerçekleştirir.

10. 1913 yılında Houdini, en ünlü performansı olan "Çin Su İşkencesi Hücresi"ni gerçekleştirir.

Performansta, baş aşağı zincirlenen ve kelepçelenen Houdini, bir su tankına sokulur ve oradan, nefesini tutabildiği süre içerisinde kurtulması beklenir. Bu gösteride Houdini’den nefesini üç dakika kadar tutması bekleniyordu. Houdini bu gösteriyi başarıyla kariyerinin sonuna kadar sürdürür.

11. Bir başka gösterisinde Houdini, üzerine deli gömleği giydirilerek ayaklarından asılıyor ve kısa sürede gömlekten kurtuluyor.

12. "Overboard box" isimli bir başka gösterisinde illüzyonist, kelepçelenmiş bir şekilde sandığa girer; sandık halatlarla bağlanır ve denize bırakılır.

13. Houdini, aynı zamanda kariyeri boyunca canlı gömülme gösterilerine de imza atmıştır. Bu gösterilerden bir tanesi neredeyse hayatına mal olmuştur.

1915 yılında ilk kez gerçekleşen canlı gömülme performansında, tabutsuz olarak gömülen Houdini, yardım talebinde bulunmuş ve yüzeye bilinci kapalı bir biçimde çıkarılmıştır.

14. Ünlü illüzyonist, hayatının son dönemlerini düşünce okuma, medyumluk gibi doğaüstü güçlere sahip olduğunu öne sürenlerle mücadele ederek geçirmiştir.

Houdini, bu konu üzerine Miracle Mongers and Their Methods (Mucize Tüccarları ve Yöntemleri) ve A Magician Among the Spirits (Ruhlar Arasında Bir Büyücü) adlı kitapları yazmıştır.

15. Houdini, 1926 yılında apandisinin patlaması sonucu hayata veda etmiştir.

Gösterilerinde karın kaslarını sıkarak karnına yumruk atılmasını isteyen Houdini'nin, yediği bir yumruk sonrası apandisi patlar ve dönemin tıbbi yöntemleri yetersiz olduğu için üç gün sonrasına hayata veda eder.

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Mehmet Şimşek Meclis’te Sunum Yaptı: “Ülkemizde Vergi Yükü Yüksek Değil”
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!