15 Madde ile Bir Psikolojik Savaşın Detayları: Ramazan Pidesi Kuyrukları

Ramazan'a özel pek çok şey var ama kimileri için Ramazan pidesi hiçbirine değişilmez. Çoğu yerde diğer zamanlarda da ulaşılabilir olduğu halde bir Ramazan günü, iftar vaktine doğru alınmış sıcak bir pideye paha biçilmez. Ancak her güzel şey gibi ona ulaşmak da çoğu zaman oldukça meşakkatli. Çelik gibi bir irade, kuvvetli sinirler, dayanaklı bacaklar ve sağlam bir psikoloji olmazsa olmazlardan. Ramazan ayına özel fırın önlerindeki pide kuyruklarında neler yaşanıyor, gözlemlerimiz ve tecrübelerimizle sizler için mevzuyu analiz ettik.

1. Pide kuyruğuna giderken zamanlama en mühimidir.

Evden iftara ne kadar kala çıkmak gerekir, ne kadar sıra olur, ne sürede geri dönülür iyi hesap edilmelidir. Geç kalıp iftarı kaçırmak kadar erkenden alıp pideyi soğutmak, sıcak pide gözünün önünde sünerken uzaktan bakışmak da vardır. İdeal evden çıkış vaktini ayarlamak altın kuraldır.

2. Sıraya adım atar atmaz "Önümde kaç kişi var?" hesabıyla başlar pide kuyruğu macerası.

Sıranın sonuna geçilir, kafa azcık yana salınır, kelle adeti sayılır.

3. Önünde çok kişi varsa moral bozmak yersizdir, uzun kuyuruğu iyiye yormak gerekir.

Çok fazla bekleyen olması, pidenin çıkışı yakın anlamına gelir. Pide kuyruğu optimistliğe en fazla ihtiyaç duyulan yerdir. Sıra az ise bir önceki seferi ucundan kaçırmışım yerine, iyi bari az sıra var diyerek avunmak gerekir.

4. Bir partide yaklaşık kaç pide çıktığı da mühimdir.

Bir seferde çıkan ortalama pide sayısı, önünde kaç kişi olduğu ve kişi başı alacakları pide miktarı ile bir denklem kurulur ve 'Bir dahaki partiden bana pide düşer mi?' hesabı yapılır. Düşmezse kuyruk macerası en az 10 dakika daha attı demektir.

5. İftara kaç dakika kaldığı otuz saniyede bir kontrol edilir.

'Acaba yetişebilecek miyim?' endişesi ile işler tersine döner. Normalde iftar saatinin bir an önce gelmesi dilenirken, pide ufukta görünmemişse zaman yavaş aksın istenir. Ezan okunurken kuyrukta olmak en son arzu edilecek şeydir.

6. Açlık, halsizlik, bekleyiş, yorgunluk derken vücuttaki gerginlik had safhaya ulaşabilir. Sakinliği muhafaza etmek gerekir.

Anlamsız gözlerle etraf süzülüp, pidenin çıkışının müjdelenmesi beklenirken akla birinin sıraya kaynak yaptığı senaryosu gelir. Hatta sanki gerçekten yapılmışcasına, yok yere insan kendini gaza getirebilir. 'Hele bir denesin, orucu yakar, ağzını burnunu kırarım' şeklinde etrafa asabi bakışlar gönderilir.

7. Pideler fırından çıkıp kokusu etrafı sarınca, açlıkla beraber gözü de doymaz olur insanın.

'2 tane mi alsam, 3 tane mi? Ben tek başıma 1 pideyi gömerim zaten, 4 mü yapsak acaba onu?' soruları dönmeye başlar kafada. Açken hiçbir sayı yeterli görünmez göze.

8. Ve pideler görünür ufukta, sıra sıra dizilmiş uzun küreğin üstünde.

O anda sinir, stres uçar gider, pamuk gibi olur insan. Godot'u bekleyenler halt etmiş, pideyi bekleyenin vuslata eriş anındaki katarsisi her şeye bedeldir.

9. "Teyze ne yaptın, 7 pide almak nedir, aşevi mi açtın?", "Yuh be adam, 4 tane çiftli alınır mı be insaf" diye yorumlar yapılır iç sesle.

'Bana kalmayacak mı yoksa' stresiyle başkalarının aldığı pideleri sayarsın. Az önceki mutluluk yerini gerginliğe bırakır. Kasaya doğru atılan her adımda vücuttaki kötü enerjiden de bir parça bırakılır.

10. Pideyi aldıktan sonra fırından çıkarken arkada kalanlara "Allah kurtarsın kardeş, üzülme sıra elbet sana da gelecek" bakışı atarak muzaffer bir edayla ortamdan ayrılınır.

Zafer inananların, sabırla bekleyenlerindir. Bir kuyruk daha, bir gün içinde yaşanabilecek tüm duygu durumları tecrübe edilerek arkada bırakılır.

11. Fırın ile ev arasındaki bitmek bilmeyen mesafe, az sonra ulaşılacak olan en lezzetli hayallerin otobanıdır.

Zalım pide öyle güzel kokar ki, şeytan ayrıntıda değil adeta sıcak pidede gizlidir. Bir ısırık almamak için sağlam irade gerekir.

12. Ezana yolda yakalanılırsa ucundan bir parça koparılır.

İftara yetişemeyip ezana sokakta yakalanmak bir yönüyle istenmese de karşı konulamayan sıcak pidenin artık erişilebilir olması rahatlatır bir nebze insanı. Artık yiyip yememek tamamen senin elindedir.

13. Dünyanın en güzel sıcaklığının, hamur olmasın diye poşete konulmadığı için kağıda sarılmış, koltuk altından göğse bastırılan pide sıcaklığı olduğu düşüncesi yerleşir bünyeye.

Ramazan kışa denk gelmişse tabii.

14. "Her gün her gün de pide yenmez ki. Sıcak sıcak güzel gidiyor, fark etmiyor da insan ne kadar yediğini" muhabbetleri masada önüne sıcak pide konulana kadardır.

O andan sonra kalori, diyet, sağlıklı beslenme gibi kavramlar son akla gelenlerdir.

15. Eve varıp, iftarı yaptıktan sonra; "Yarın ekmek alalım öğlenden, giremem o sıraya bir daha" kelamı edilse de, ertesi gün açlık bastırınca pideye karşı koyamayış galip gelir.

Ve yine fırının yolu tutulur iftara doğru. Aynı serüven aynı parametrelerle tekrar edilir.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
07.06.2016

İftarda 2 büyük boy pide gömüyorum diğerlerinde tık yok. Ben mi hayvanım aile bireyleri mi çok insan bilemiyorum. Hayır kiloda alamıyoruz arkadaş.

07.06.2016

yuh diyem o zaman :D ben yarım bile yiyemiyorum ki normalde hayvan gibi yemek yerim.

07.06.2016

4'ncü gif'de pideyi alan eniştem yanındaki kel olanda amcam lan :} nerden buldunuz bunu amk...

07.06.2016

Jon snowun dustugu hale bak. Amcasiyla enistesini pide kuyrugunda yakaliyo

07.06.2016

şu an oruç-oruç bu galeriye bakmak günah mıdır hocam?

TÜM YORUMLARI OKU (14)