16 Adımda ODTÜ Kampüsü

Sevgili yeni, yepyeni ODTÜ'lüler! ODTÜ Ar-Ge Topluluğu olarak yeni evinize hoş geldiniz diyoruz! Evinize daha çabuk adapte olabilmeniz için size bu yol haritasını hazırladık. Kampüsün belli başlı yerlerini dilerseniz birlikte tanıyalım.

1. İlk durağımız A1 Kapısı

ODTÜ'nün dünyaya açılan kapısıdır A1, bir kere girdiniz mi bir daha çıkmak istemeyeceksiniz. Ankara başka ODTÜ bambaşka bir dünya , A1 kapısı bu durumun canlı tanığıdır. Gece 3'te dışarıda korkuyla dolaşırken A1'den girdikten sonra içinize nasıl huzur dolduğunu hissedeceksiniz. İlk geldiğinizde zafer edasıyla gireceksiniz kapıdan, kimliğininizi unuttuğunuz zaman korkuyla, arkadaşınızı kampüse almak istediğinizde mahsun bir şekilde , gece ringi kaçırdığınız zaman endişeyle gireceksiniz A1 kapısından. Ama ne zaman çıkarsanız çıkın üzülerek çıkacaksınız. Daha 10 adım atmadan kampüsü özleyeceksiniz çünkü. Otostop sırası beklerken içinizden hayıflanacaksınız durmuyorlar diye bazen, ringin sesini duyduğunuzda gözleriniz parlayacak gece 11 buçukta ya da patika yoldan yürüyeceksiniz çarşıya kadar huzurun tam ortasından. İşte böyle bir kapı A1 kapısı. Nasıl gelirseniz gelin, ister yürüyerek ister dolmuşla, kimlik göstermeden içeri giremezsiniz. Kimliğinizi unuttuysanız öğrenci numaranızı soracaklar. Hafta içi saat 8.30-16.30 arası 15 dakika arayla ring var rektörlüğe kadar giden. Akşam 6'dan gece 12 ye kadar da bütün kampüsü dolaşan ringler geçer A1'den. Eğer ring saatlerine denk gelemezseniz güvenlikten hemen sonra sağda otostop sırasını göreceksiniz, en arkaya geçin ve sıranızı bekleyin. A1 kapısının hemen karşısında Cepa ve Kentpark var acil ihtiyaçlar için orayı kullanırız biz genel olarak. Kapının hemen çıkışında metro durağı var Kızılay'a gitmek 20 dk falan sürer. ODTÜ dolmuşu bulamazsanız Eskişehir yolundan geçen herhangi bir dolmuşa binerek, beni ODTÜ'de silkele hocam derseniz, A1'in karşısındaki üst geçitin altında inersiniz. Yıllar sonra bile gelince kendinizi evinizde hissedeceğiniz bir üniversite ODTÜ, A1 de ODTÜ'nün en güzel kapısıdır.

2. Kimliklerimizi almaya gidiyoruz Hocam

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi kısaca KKM, 1996 yılından beri ODTÜ'nün akademik başarısının yanı sıra sosyal, kültürel ve bilimsel yönünü vurgulamaktadır. Dokuz salon, iki fuaye ve bir sergi salonu bulunmakta olup bu salonların en büyüğü ismini ODTÜ'nün efsanevi rektörü Kemal Kurdaş'tan almıştır. Tüm yıl birçok sergi, konser, tiyatro, kongre ve fuar gibi sayısız etkinliğe ev sahipliği yapmakla birlikte sadece ODTÜ'nün değil Ankara'nın da kültür ve sanat yaşamında önemli bir yer tutmaktadır.

3. Yağmurda, karda bile yazısı silinmeyen meşhur stadyuma gidiyoruz şimdi de: Devrim

Dünyada her alanda devrimler gerçekleştirebilecek bilim insanlarının yetiştiği ODTÜ'nün en önemli sembollerinden biridir. Spor yapabileceğiniz, çimlerine oturup sohbet edebileceğiniz ve gitar çalıp şarkılar söyleyebileceğiniz huzur verici bir ortamı vardır. Hafta sonları güzel havalarda mezunların ve akademisyenlerin çocuklarıyla, karlı havalarda ise kartopu savaşlarıyla ve dev kardan adamlarla renklenen Devrim Stadyumu'nun hayatınız boyunca sizin için önemli bir yeri olacaktır.

4. Şu kırmızı koltuklardan bir yer kapmaya gidelim

Türkiye'nin ilk üniversite kütüphanesi olması ile meşhurdur ODTÜ kütüphanesi. İçinde milyonlarca kitap bulunur ki eğer istediğiniz kitabı bulamazsanız, kitap öneri formuna yazarak istediğiniz kitabı kütüphaneye getirtebilirsiniz. Sesli ve sessiz olarak iki bölüme ayrılan kütüphanede sessiz kısım 4 katlı ve 1335 kişilik çalışma masası kapasitelidir. Sesli kısımda yaklaşık 120 kişi ders çalışabilir. Kütüphane çok uzun bir kelime olduğundan sanırım ODTÜ'de kütüp deriz biz ve final haftalarında kütüpte yer yoktur!

Özellikle yoğun zamanlarında kütüpte yer bulmak adeta bir aslan antilop belgeselidir. Boş bir yer bulduktan sonra direkt olarak hedefe odaklanıp dikkat dağıtıcı unsurları göz ardı etmeniz gerekir, yoksa ayakta kalırsınız. İşte böyle zamanlarda kırmızı koltuklarda, Ankara ile ODTÜ'yü ayıran ince ama büyüleyici çizgiye bakarak kitap okumanın veya dizi izlemenin tadı mükemmeldir. Normal zamanlarda sessiz 23.30'da kapanır fakat sesli 24 saat açıktır. Final zamanlarında ise bütün kütüphane 24 saat açıktır. Masalarda priz ve yüksek hızlı Wi-fi bulunduğundan, ders çalışırken bir bölüm dizi izleyip devam ederim diye düşünürseniz, genelde görevliler kütüphaneyi kapatmaya geldiğinde 6 bölüm izlediğinizin farkına varırsınız. Kütüphane her daim sıcak ve her daim ders çalışmaya müsaittir. Rektörlüğün hemen arkasında yani kampüsün kalbinde bulunur.

5. Ders arası nereye gideyim diyorsanız...

Tabii ki Fizik Çimleri. Baharda küçük güneş kaçamaklarını değerlendirmek için yanıp tutuştuğunuz, ders arasında biraz kestirmek isterseniz kampüsün güzel mi güzel köpekleriyle birlikte uykuya dalabildiğiniz bir rahatlama noktası Fizik Çimleri. Kışın ise poşetlerinizi alıp karda doyasıya kayabileceğiniz bir yokuşa sahiptir ve rektörlük binasının yanında oluşu da ortaya renkli görüntüler çıkartmaktadır.

6. Öyle bir yere gideyim ki tüm ihtiyaçlarıma derman olsun diyorsanız

Aradığınız yer ODTÜ Çarşı. ODTÜ öğrencisinin hemen hemen tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği; banka ve atmler, telefoncu, terzi, berber, ayakkabı tamircisi, kafe ve restoranlar, fotokopi, kırtasiye, oyun salonu gibi aradığınız çoğu şeyi bulabileceğiniz ODTÜ AVM'si.

7. 2.35 TL'ye 4 çeşit yemek isterseniz...

ODTÜ Yemekhane sizin için doğru yer. Okulun en çok tartışılan ve de aynı zamanda vazgeçilmezi,kampüste yemek yiyebileceğiniz en iyi fiyat/performans yeri. Bir diğer adıyla ODTÜ Kafeterya. Hafta içi öğle ve akşam olmak üzere 2 öğün yemek çıkıyor. Başlangıçta olan 2.35 TL'lik fiyatı son 30 gün içinde 10 öğün yerseniz 1.85'e iniyor.Yemeklerin kalitesi konusunda tartışmalar olsa da 4 çeşit yemeği ortalama 2 TL'ye yemek ,onu vazgeçilmez yapıyor.İş bankası kartıyla eşleştirilmiş kartlar için çok daha hızlı geçen sıra, normal kartlarda en dolu zamanında bekleme süresi 20-25 dakikaya kadar gelebiliyor.

8. Devrimde düz koşu bana yetmez diyorsanız

ODTÜ'de 3 tane spor salonu var. ODTÜ'de başarılı bir şekilde eğitim hayatına devam edebilmek için sağlam bir kafaya sahip olmak gerekiyor. Sağlam kafa ise sağlam vücutta bulunur. ODTÜ spor olanakları açısından çok zengin bir üniversite. Tenisten basketbola, eskrimden tekvandoya birçok spor türü kampüs içinde yapılabilmektedir. . En büyüğü resimdeki Büyük Spor Salonu olmak üzere Baraka Spor Salonu, Büyük Spor Salonu ve Teknokent Spor Salonu olarak 3 adet spor salonu bulunmaktadır. Tüm spor salonlarında indoor sporlar yapılabilmektedir. Baraka ve Teknokent spor salonlarında fitness aletleri bulunmaktadır. Girişler ücretsizdir ve sadece öğrenci kartınızı kullanarak spor salonlarının tüm olanaklarını kullanabilirsiniz.

9. Her yerden görebildiğimiz uzun bir bina

MM Binası. Açılımı Merkez Mühendislik Binası olan MM'nin diğer bir adı da okulun en uzun binası olması sebebiyle öğrenciler tarafından verilen Avarel'dir.

10. Yolunuzun düşeceği bir yer, Fizik Üçlü Amfileri

Okulun en merkezi ve ünlü binalarından olan üçlü amfiye mutlaka yolunuz düşecektir. Topluluk tanışma toplantılarından sınavlara, müzik derslerinden resim derslerine çok çeşitli sebeplerle mutlaka gideceğiniz bu amfiler, Fen Edebiyat Fakültesi ve Fizik Bölümü'yle yan yanadır. Yakın zamanda ODTÜ, adimodtu.org.tr sitesi üzerinden Üçlü Amfi'nin ve okulun en büyük amfisi olan U3'ün yapısının korunarak ses ve görüntü sistemlerinin yenilenmesi için bir bağış kampanyası başlatmıştır.

11. Şöyle bir serinleyelim diyorsanız

Havuzlara uğramalısınız. Numaralı yurtların ilerisinde, Büyük Spor Salonu ve Baraka'ya çok yakın bulunan kapalı ve açık iki havuz bulunmaktadır. Kapalı havuz olimpik standartlara uygun olarak 50 metre uzunluğundadır. Yazın bir süre kapalı olup açık olduğu zamanlarda hem öğrencilerin ve çalışanların bireysel kullanımı için hem de spor takımlarının çalışmaları için kullanılmaktadır. Açık havuz ise 25 metre uzunluğunda olup hem spor yapabileceğiniz hem de yazın güzel vakit geçirebileceğiniz, kendi büfesi de olan bir havuzdur ve kapalı havuzun az ilerisinde yer alır.

12. Ankara'nın ayazı sizi de vurduysa doğru Mediko'ya

Bu kadar büyük bir kampüsün içinde tabii ki bir de hastane var. Mediko, içinde bulundurduğu çeşitli bölümlerle kampüs dışına çıkmadan sağlık problemlerinizi çözmeniz konusunda size yardımcı olacak. Kampüse gelir gelmez kaydınızı yaptırmayı unutmayın.

13. Tarafınızı seçme vakti geldi...

Numaralı Yurtlar:

ODTÜ'de yer alan iki yurt bölgesinden biridir. Adını o bölgede bulunan, numaralarla isimlendirilmiş 11 yurttan alır; 1.yurt, 2.yurt, 3.yurt... Demirayların aksine, geç saatlere kadar hareketliliğini koruyan numaralıların aynı zamanda çarşıya, devrime, sağlık merkezine, spor salonlarına ve havuza yakın olması öğrenciler için avantaj sağlamaktadır. Odalarının küçük ve eski olması ise bu yurtların dezavantajıdır fakat her yıl birkaç tane yurda yapılan tadilat sayesinde yurtlar yeni bir görünüm kazanmaktadır.

Demiraylar:

Evet burası batı yurtlar bölgesi, nam-ı diğer Demiraylar. Adını ilk yapılan İsa ve Faika Demiray yurtlarından alır. İsa Demiray erkek yurdu, Faika Demiray kadın yurdudur. Refika Aksoy ve 19. Yurt ise bir blok kadın bir blok erkek olarak ayrılır. Demiraylar yeni, geniş ve işlevsel yurtlardır ancak biraz merkeze uzaktır, yürüyerek 20 dakikada çarşıya varılır. Ring saatlerini veya hangi ring nereye gider en iyi Demiraylılar bilir. Geniş geniş rahat rahat kalayım yurtta, benim merkezde çok işim olmaz hatta sessizliği de severim derseniz, Demiraylar en doğru tercihtir sizin için.

14. Pop Quiz kaçırmaya var mıyız peki

Hazırlık:

Belki başka türlü hiçbir yerde karşılaşamayacağınız insanlarla tanışıp, nice dostlukların temelini atacağınız yer. Hocalarınızla arkadaş olup, sınıfça güzel anılar biriktirebileceğiniz , ODTÜ'de geçen her yılınızda tekrardan oradaki sıralara dönmek isteyeceğiniz bir yer. Ayrıca zil çaldığı için de 'Lise 5' benzetmesi yapılır.

15. Damlaya damlaya Eymir olmuş...

Eymir, mavinin yeşille buluştuğu doğasıyla herkesi büyüleyen değerlerden biri. Eymir gölü çevresindeki orman ODTÜ tarafından Ankara'ya kazandırılmıştır. Her yıl Cumhuriyet koşusu, ağaç dikme şenliği gibi geleneksel etkinliklerin gerçekleştirildiği Eymir'de bir de ODTÜ kürek takımının antrenman yaptığı kayıkhane bulunmaktadır. Çevresi 13.5 km olup yürüyüş, koşu ve bisiklet gibi sporlar için idealdir. Gölün bir bölümünde küçük ahşap kafeler lezzetli yemek imkanları sunmaktadır. Piknik, göl ile yol arasındaki alanda yapılabilir olup mangal ve av yasaktır.

16. O bir araba, hayır o bir kağıt, hayır hayır o "Kapı"..A4

100.Yıl'a açılan okulun en çok kullanılan kapılarından bir tanesidir. Ayrıca A4 denildiği zaman aklınıza kağıt ya da araba değil de bu kapı geldiği zaman gerçek bir ODTÜ'lü olduğunuz kabul edilir.

BONUS: A4'ten çıkar çıkmaz..100.Yıl

Kampüs içinde yapabildikleriniz tabii ki kısıtlı. Yurtta yapamadıklarınızı bir ev kiralayarak, alışveriş yapmanız gerektiğinde büyük marketlere giderek ihtiyaçlarınızı karşılayacağınız, ODTÜ'ye komşu bir mahalle 100. Yıl Mahallesi. ODTÜ öğrencilerinin büyük bir kısmı bu mahallede bulunmaktadır. Yurtta kalan öğrencilerin de sıklıkla gittiği, dayanışmasıyla ünlü bir mahalledir.

BONUS: Bu kadar yolu yürüyecek değiliz

Birkaç ay boyunca nasıl çalıştığını anlayamayacağınız ring güzergahları ve saatleri; işi kavrayınca, tüm mesafeleri yürüyerek kat etme gerekliliğinizi ortadan kaldırmaktadır. Güzergahlara göre renklendirilmiş ringlerle kampüsün her tarafına ücretsiz ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca internet üzerinden ringleri takip edebilir ve nerede olduğunu öğrenebilirsiniz.

ODTÜ Ar-Ge Topluluğu olarak hazırladığımız Kampüs tanıtımının sonuna geldik.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ve sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın! Üniversite hayatınızda başarılar dileriz.

Facebook           Twitter          Instagram

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!