14. Yüzyıldan Bu Yana Dünyanın Gelmiş Geçmiş En Zengin İnsanı Unvanını Koruyan Mali Kralı: Mansa Musa

Dünya'nın en zengin insanı şu anda Jeff Bezos olmasına rağmen kendisi tüm zamanların en zengin insanı değildir.

Bloomberg’in Milyarderler Endeksi'ne göre Amazon'un kurucusu ve CEO'su olan Jeff Bezos 2018 yılında dünyanın en zengin adamı olmuştur. Kendisi 150 milyar doları aşan servetiyle Microsoft'un kurucu ortağı olan ve 1999 yılında 100 milyar doların biraz üstünde serveti olan Bill Gates'in önüne geçmiştir. Fakat tarih boyunca ondan daha zengin olan insanlar olmuştur.

Tüm zamanların en zengin insanından önce günümüzün en zengini olan Jeff Bezos hakkındaki bilgilere göz atmak isteyebilirsiniz.👇

Dünyanın En Zengin İnsanı Jeff Bezos Hakkında Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınız 17 Gerçek

Peki dünyanın gelmiş geçmiş en zengin insanı kimdir?

www.instagram.com

Tahmini serveti 400 milyar dolar olan Mali İmparatorluğu'nun kralı I.Mansa Musa dünyanın gelmiş geçmiş en zengin insanıdır. 1280 yılında doğan Mali İmparatorluğu kralı Mansa Musa servetinin çoğunu o zamanlar dünyanın tuz ve altın ihtiyacının yarısından fazlasının üretimini ve ticaretini yaparak kazanmıştır.

Kendisine verilen unvanlarda şaşırtıcı bir biçimde servetinden söz edilmemiştir.

www.instagram.com

'Melle Emiri', 'Wangara Madenlerinin Efendisi' ve 'Ghanata Fatihi' bu unvanlardan başlıca olanlarıdır. David C. Conrad’ın “Empires of Medieval West Africa: Ghana, Mali, and Songhay” adlı eserine göre Musa imparatorluğu yönettiği süre boyunca 24 şehri ve çevresindeki bölgeleri fethetmiştir ve zenginliğini her yöne dağıtmıştır. Bunun da ötesinde o zamanlar dünyanın en büyük altın üreticisi ve dağıtıcısı olmuştur. Altın o zamanlar en çok aranan ve istenilen maddedir. Ayrıca önemli bir statü ve zenginlik göstergesidir.

Mali İmparatoru Mansa Musa 1324 yılında Mekke'ye hacca gitmiştir.

www.instagram.com

Çevresinde yaklaşık 60 bin kişi ve oldukça fazla miktarda altın bulunduğu bilinmektedir. 60 bin kişilik güçlü kervanında bin yardımcı, 100 altın taşıyan deve, birçok müzisyen ve altın taşıyan 500'den fazla köle olduğu söylenmektedir. Gittiği şehirlere altın yağdırdığı ve fakirlere bu altınları dağıttığı düşünülmektedir. Ayrıca her Cuma yeni bir cami inşa ettirdiği de bilinmektedir. Özellikle Kahire ve Medine'de servetini cömertçe harcamıştır ve ani para akışı günlük eşyaların fiyatlarının artmasına neden olmuştur.

Kendisinin tüm bölgede bir hiper enflasyon dalgasına neden olduğunu fark ederek Kahire'nin altınlarını yüksek faiz oranı ile alarak bir finansal gevşeme programı uygulamıştır.

www.instagram.com

Mansa Musa tek kişilik bir makro ekonomik döngü olmuştur. AJH Goodwin'e göre ondan başka kimse doğu Akdeniz ekonomisi üstünde kişisel bir etkiye sahip olmamıştır. Kendisinin mirasının yanında varlıklarının da akıl almaz bir değerde olduğu tahmin edilmektedir. Tarihçiler ve ekonomistler rakamı yuvarlayarak Mansa Musa'nın servetinin 400 milyar dolar civarında olduğunu söylemişlerdir.

Eğitime çok önem vermiştir.

www.instagram.com

Mansa Musa hac yolculuğu sırasında karşılaştığı en zeki insanları yanına almıştır. Yanına aldığı öğretmen ve liderleri Mali'ye getirmiştir. Onların kendi insanlarına eğitim vermesini amaçlamıştır. Bu ona bir devlet adamı olarak saygı duyulmasını sağlamıştır. Daha sonra birçok gezgin Mali'nin onun hükümdarlığı sırasında bir barış ve öğrenme yeri olduğunu belgelemiştir.

İmparatorluğa kültür kazandırmıştır.

www.instagram.com

Bugün halen Mali'de bulunan Djinguereber Cami'sini inşa ettirmek için hac yolculuğu boyunca Endülüs ve Kahire'den en yetenekli mimarları işe almıştır. Bu cami, Timbuktu'nun Müslümanlar için önemli bir ibadet yeri olmasına yardımcı olmuştur. Şehir dünyadaki en önemli ticaret, din ve eğitim merkezlerinden biri haline gelmiştir.

Mali'yi haritalara kaydettirmiştir.

www.instagram.com

Mansa Musa'nın hac yolculuğundan sonra Mali Avrupa dünyasının haritalarında ilk kez görülmeye başlanmıştır. İspanya'dan Almanya'ya kadar bu Batı ve Sahra altı Afrika'nın kabulü için önemli bir gelişmedir.

Efsanevi hükümdar zenginlerin en zenginidir ve bugünün nesli onu unutmuş olsa da tarih onu Gao ve Timbuktu'da inşa ettiği ve halen ayakta olan birçok anıt, cami ve medreseyle hatırlamaktadır.

www.instagram.com

Bunların yanında yaptırdığı Sankoré Üniversitesi bugün 25 binden fazla öğrencisi ve kabaca bir milyon tarihi el yazması ile dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olan tam kadrolu bir üniversitedir. I. Mansa Musa'nın 1331 yılındaki vefatından sonra mirasçıları servetini koruyamamıştır ve bu servetin çoğu iç savaş ve işgal orduları yüzünden büyük ölçüde tükenmiştir. 

Dünyanın en zengin insanı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Tasarımları Kadar Kazandıklarıyla da Konuşulan Dünyanın En Zengin 19 Tasarımcısı

👇

Kazandıkları Paralarla Ülkelerinin En Zenginleri Olan İş İnsanlarının Akademik Hayatlarını İnceliyoruz

👇

Hâlâ Kalbimizde Yaşayan ve Ölümlerinden Sonra Bile Servetlerine Servet Katan Ünlüler

Popüler İçerikler

Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR

Yazık adama, bir toplum yetiştirmeye uğraşmış ama ne toplum ne de evlat yetiştirebilmiş. Parası pul olmuş, adı da tarihte bir satır.

her cuma yeni bir cami yaptırması çok hoşuma gitti,mekanı cennet olsun.

19.11.2020

Cok gereksiz .. Gunumuze donelim

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ