14 Maddede Start-up’ınızı Nasıl Globale Taşıyıp Büyütürsünüz?

Bir projeniz var. Hayallerinizi süslüyor, gece gündüz uğraşıyorsunuz fakat arzu ettiğiniz seviyede bir dönüş yakalayamadınız. Peki, projenizi nasıl globale taşıyıp, büyütürsünüz?

Özellikle ürünü iyi olup pazarlama ve network tarafında zayıf kalan girişimcilerin faydalanabileceği bir dosya.

1. Ürününüzün / hizmetinizin psikolojisini iyi analiz edin

İster bir yazılım çözümü olsun, ister eğlendirici bir akıllı telefon uygulaması; ürünün zaten en temelde somut bir fayda sağlıyor olması lazım. Kitlenizi cezbedecek olan, ürünün katma değeridir. Rengi, tasarımı, yalınlığı, ergonomisi vb. özelliklere müşteri daima önem verir.

2. Hedef ülke tüketicisini yakından tanıyın

Mesela ABD’liler kolaylığa ve çalışır olmasına bakarken, Arap ülkeleri şatafata, görselliğe bakabiliyor. Ürününüzü götürmeyi planladığınız ülkede insanların var olan “ihtiyaçlara” yaklaşımı nasıl? Yenilikçi ürünü görünce alıyorlar mı; yoksa eskiyi atılacak hale gelene kadar kullanmaya devam mı ediyorlar?

3. Hedef kitlenizin psikografik analizini mutlaka yapın

Ürününüzü neden sevmeliler? Aynı hizmeti veren rakipleriniz olduğunu varsayarak, hizmet ve üründe ne gibi iyileştirmeler yapabilirsiniz? Bunun üzerine kafa yormalısınız. Bir slogan, bir bakış açısı, bir renk, bir resim, bir modül her şeyi değiştirebiliyor.

4. Hedef kitlenize yeni tanıştığınız insanlara davrandığınız gibi davranın

Bazı girişimciler müşterileriyle çok çabuk samimi olmaya çalıştıkları için itici olarak değerlendirilebiliyor. Attığınız bir e-postadaki üslup globalde hedeflediğiniz ülkelere uyumlu olmalı. E-posta için gerekirse 'cold e-mail” desteği alıp, karşı tarafı gereksiz cümlelerle, yersiz samimiyetle yorup kendinizden uzaklaştırmayın.

5. Hatalarınız konusunda dürüst olun, hatayı telafi edin

Bununla birlikte hedef kitlenize sunduğunuz bir samimiyet politikası da olmalı. Sorunlarına dürüstçe yaklaşmalı, öncelikle problemin kaynağını anlamaya çalışmalı ve müşteriyi dinlemeyi öğrenmelisiniz. Gerekirse hatalarınız için ekstra hediye, kullanım süresini uzatma ya da onu mutlu edecek yaratıcı bir fikirle karşısına çıkmalısınız.

6. Global düşünün, yerel eyleme geçin

Çoğu start-up, lokalizasyon çalışması yapmadığı için müşteri nezdinde net anlaşılmıyor. Sadece dili çevirmekten öte hedef kitlenin kültürüne, iletişim biçimine göre bir strateji geliştirip, yerel insanlardan danışmanlık almalısınız. Sizin dikkat etmeyeceğiniz ufak bir mesele krize dönüşüp başınıza olmadık işler açabilir.

7. Yereldeki soruları kendinize müşteriden önce sorun

İnsanlar şu soruları size soracaktır: Bu şirkete neden güveneyim? Hassas olduğumuz konuları nerden bilsinler? Yarın bir gün hizmet alırsam hizmetleri nasıl acaba? Yerel saatlerimiz uyuşmadığı için internetten kendilerine vaktinde ulaşabilecek miyim? Dilimi tam anlıyorlar mı?

8. Estetik ve içerik sorununu çözün

Kaçırılan en önemli nokta içerik, içerik ve içerik. Hedef kitlemize nasıl ulaşacağız diye düşünen girişimciler aslında soruyu tersten sormalılar: 'Hedef kitlemiz bize ne yapsak ulaşır?” İşte burada kaliteli, dikkat çekici, doyurucu içerikler hazırlanmalı; bu içerikler temiz, gözü yormayan bir şekilde servis edilmeli.

9. İletişim kopukluğu olmasın

Sonrasında sizinle iletişime geçecek olan müşterilerin e-postalarına hızlıca ve doyurucu bir cevapla dönüş sağlamalısınız. Sorulan her sorunun cevabı mutlaka olmalı, karşı taraf kesinlikle bekletilmemeli.

10. Trafik akışınızı iyi inceleyip tanıyın

Sitenize insanlar nasıl ulaşıyor, arkadaşlarından mı? Yaş, cinsiyet, meslek, ne tarz şirketlerden ve ne kadarlık bütçeyle geliyorlar? Sosyal medyadan mı hit akışı sağlıyorsunuz, forumlardan mı, ya da bloglardan mı? Hedef kitleniz size nerelerden ulaşıyorsa o kanallar üzerine gitmek, oraları beslemek gerekiyor.

11. Büyüme planınızı belirleyen metriklere ve parametrelere dikkat edin

Ürününüze gelen hit sayısı, telefon sayısı, e-posta sayısı vb. metrikler önemli. Hangi mecraya ne kadar zaman ve para yatıracağınızı bu denemelerden sonra belirleyerek projeleriniz için daha iç açıcı sonuçlar elde edebilirsiniz. Güçlü olduğunuz taraf hangisi? Müşteri hangi hizmetinize talepte bulunuyor, ne istiyor?

12. Mali durumlar, bürokrasi ve yasalar

Her ülkenin kendine has avantajlı/dezavantajlı kuralları ve değerleri var. Yasalar, bürokrasi vb. meseleler start-up’ınızın hızlı büyümesini engelleyebilir ya da tam tersi, büyümeye katkıda bulunabilir. Ülkeler nezdinde danışmanlarla çalışmakta ciddi fayda var.

13. Ulaşılabilir olun

Yapılan işlerin kalitesi kadar ekibinizin CEO’dan çaycısına kadar ulaşılabilirliği de çok önemli. Özellikle belirli büyüme yakalamış girişimler nasıl olsa işler yolunda gidiyor diye müşterileriyle ilgilenmemeye başlıyor. Müşteriler en ufak ilgisizliği sezip, kolay kolay affetmiyor!

14. Aidiyet duygusu kazandırın

Müşteriyi kazandıktan sonraki en önemli mesele, müşteriye aidiyet duygusu kazandırmaktır. Bu da ciddi emek, zaman ve para olarak size yansır.  Bu masrafları ortadan kaldırmak adına müşterilerinizle sık sık iletişime geçip onların sorunlarını ve önerilerini dinleyin. Gelen maillere düzenli cevaplar yazın, CRM vb. araçlarla onları şaşırtıp, özel hissettirin.

Nazif Berat

Harvard Business Review Türkiye, Temmuz 2015

Stockholm - İsveç

Royal Institute of Technology gibi okullar sayesinde, Stockholm’daki iş gücünün  %20’sini teknoloji girişimleri oluşturuyor. Örnek: Spotify, SoundCloud, Skype

Buenos Aires - Arjantin

Latin Amerika’nın en iyi mühendislik okulları burada yer alıyor. En önemlisi teknoloji vergileri oldukça düşük. Örnek: Mervadolibre, Zupcat

Nairobi - Kenya

Nairobi’de internet altyapısı ve mobil ağ sistemi çok gelişmiş. Ayrıca mobil bankacılık sistemleri de hızla ilerliyor. Bu açıdan Kenya süpriz bir isim olarak karşımıza çıkıyor. Örnek: M-Farm

Sao Paulo - Brezilya

Redpoint Ventures gibi dünyanın önde gelen Silikon Vadisi şirketlerinin yerel yatırımlarını sürekli artırdığı Sau Paulo da start-up'lar için uygun ekosistemi yaratıyor. Örnek: EasyTaxi, Dafiti

Bangalore - Hindistan

Bangalore’de cep telefonu kullanımı oldukça yaygın. Bu yüzden Silikon Vadisi şehre 2.3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Örnek: Flipkarti, FreshMenu

Reykjavik - İzlanda

Sadece 200 bin kişinin yaşadığı bu şehir Bru Venture Capital, Inovation Iceland ve Startup Reykjavik gibi dev yatırımcıların evi. Örnek: Audur Capital, Modio

Montreal- Kanada

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı