14 Maddede Eğitimli Gençlerimiz İçin Yurt Dışında Çalışma Rehberi

Yurt dışında çalışabilmek neredeyse her gencin hayalidir. Yeni bir ülke, yeni insanlar, yeni deneyimler yaşama düşüncesi her zaman heyecan verici olmuştur. Biz de yurt dışında çalışmayı düşünenlerimiz için onlara yardımcı olacak 14 maddelik bir rehber hazırladık. Keyifli okumalar :)

1. İlk işiniz hangi ülkeye gideceğinize karar vermek olsun; bunun için de sektörlerin öncü ülkelerini bilmek avantajınıza olacaktır.

Örnek olarak

2. Gideceğiniz yere karar verdikten sonra ilk iş o ülkenin kültürel özelliklerini araştırmalısınız çünkü kültür iletişimin temelidir.

Özellikle jest ve mimikler her millet için farklı anlama gelir ve yanlış bir hareketiniz iş yerinizde problem yaşamanıza sebep olabilir.

3. Sağlam bir iletişim için sadece İngilizce yeterli olmaz; gideceğiniz ülkenin ana dilini sohbet edebilecek düzeyde bilmeniz çok faydalı olacaktır.

4. Daha önce bu deneyimi yaşayan kişilerden ülke ve iş ortamıyla alakalı bilgiler edinin. Tecrübe her zaman en iyi rehberdir.

Bu tecrübelere internet üzerinden bir tıkla ulaşabilirsiniz. Expat  isimli internet sitesi sizlere daha önce yurt dışında çalışmış kişilerin blog yazılarını sunuyor.

5. Sıra geldi çalışacağınız firmayı seçmeye. Bunun için global iş bulma sitelerinden açık pozisyonlara ve firma yorumlarına bakmalısınız.

Bu alanda en başarılı siteler,

Monster

Glassdoor

Goinglobal

Overseasjob

6. Kendinize mutlaka bir Linkedin hesabı açmalısınız, hesabınız üzerinden şirket çalışanlarıyla görüşüp onlarla iletişim kurmanız faydalı olacaktır.

7. İlgili konsolosluktan mutlaka çalışma izni vizesi almalısınız. Bu işlemler uzun sürebildiği için en kısa sürede başvurunuzu yapın.

8. Gideceğiniz ülkenin yaşam maliyetini mutlaka araştırın. Aksi takdirde maddi sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

9. Yurt dışında geçerli olacak özel sağlık sigortanızı mutlaka yaptırın.

Bazı ülkelerin Türkiye ile sağlık sigortası anlaşmaları oluyor, bu durumda hiçbir ücret ödemeden SGK üzerinden sigortanızı yaptırabilirsiniz. Örnek verecek olursak: Almanya, Belçika, Hollanda...

10. Kalacağınız evi beğenmeniz çok önemli, çalışacağınız şirket yetkililerinden konuyla alakalı detaylı bilgi alın.

Şirketlerin birçoğu kalacağınız yeri kendi ayarlıyor fakat istisna durumlar da var. Bu sebeple eğer bu konuda şirket yardımcı olmuyorsa, evinizi gitmeden önce ayarlamaya çalışın.

11. Yurt dışına gidip, gezmemek olmaz, tavsiyemiz kendinize bir Bucket List hazırlamanız :)

Böylece gitmeden önce gezi programınızı yapmış olursunuz.

12. Gider gitmez maaş alamayacağınız için yanınıza ilk ay masraflarınızı karşılayabilecek kadar para almanız faydanıza olacaktır.

13. Çalışacağınız ülkede kendinize yerel bir banka hesabı açtırmalısınız.

14. Son olarak çalıştığınız sürece ne tür bir vergi ödeyeceğinizi mutlaka araştırın, döndüğünüzde bir kısmını geri alabilirsiniz.

Ne kadar bir vergi iadesi alacağınızı taxback isimli siteden öğrenebilirsiniz.

Popüler İçerikler

'Atatürk' Yorumu Büyük Tepki Çekmişti: İlber Ortaylı'dan Daron Acemoğlu'na Tarih Dersi!
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
22.09.2017

insanları bayağı güzel heveslendiriyorsunuz lakin o ülkeler doğru dürüst eğitim almamış, ezberci eğitim görmüş, doğru dürüst uygulama dersleri bile alamayan türk gençlerini kucak açmış vaziyette bekliyor değil :d zira beklemeleri için prestij sahibi olup, okul eğitiminin dışında kendini de geliştirmiş bireylere açarlar o kucağı ^^

22.09.2017

Spy detected.

22.09.2017

Teşekkürler Onedio 🙃🙃

TÜM YORUMLARI OKU (15)