Dünyanın En İlginç Hayvanlarından "Denizatı" Hakkında Bilmeniz Gereken 14 Şey

Denizatı, Eskiçağ'dan beri dünyanın en çok tanınan ve sevilen hayvanlarından biri olmakla birlikte, bilim dünyasının karşısına sürekli yeni bilinmeyenlerle çıkıyor. Bu canlılar, binlerce yıldır masallarda, batıl inançlarda, tıpta ve ekonomide önemli roller oynadı. Ama şimdi, tam da bu harika hayvanların geleceği tehlikeye girdiği anda bazı biliminsanları bu canlıyla ilgili yeni bilgiler elde ettiler.

1. Yaşam alanları oldukça geniş.

Bu canlılar daha çok akıntıların az olduğu kıyıya yakın sularda; tropik ve subtropik denizlerde, Akdeniz'de ve hatta soğuk Kuzey Denizi'nde bile yaşadığı görülüyor.

2. Tam olarak kaç türü olduğu hala bilinmiyor.

Bugüne kadar yaklaşık 40 türü keşfedilebilen bu canlının tam olarak kaç türe sahip olduğu muamma.

3. Denizlerin en sevimli hayvanlarından biri.

Dev okyanuslarda yaşayan yırtıcı balıklar ve tehlikeli canavarlar arasında vitrinden çıkmış sevimli bir oyuncak gibi görünüyor. Deniz omurgalıları arasında tek dik duranı. Başını önüne eğişi, ona bütün çekiciliğini veren ünlü at başı şeklini ortaya çıkarmış. Gövdesi pullarla değil, kemiksi düğmeciklerle kaplı. Ancak bu ağır zırhlının altında bile bir peri kadar hafif ve zarif süzülüyor ve boyları 16 milimetreden 35 santime kadar uzanabiliyor.

4. Rengarenk canlılar.

Denizatlarının renkleri canlı turuncudan turkuvaz mavisine, parlak sarıdan koyu kırmızıya kadar geniş bir yelpazeye uzanıyor. Bazen de siyah, gri ya da haki yeşil de olabiliyor.

5. Yüzme konusunda pek başarılı değiller.

Yüzme konusunda gösterdikleri performans pek başarılı değil çünkü toplamda 3 küçük yüzgece sahipler. Sırttaki yüzgeç, hareketi için gerekli enerjiyi, solungaçların altındaki diğer iki yüzgeç ise yönlendirmeyi ve dengeyi sağlıyor.

6. Flörtözler.

Denizatları kamuflaj yeteneklerini sadece gizlenmek amacıyla değil, aşk yaşamında da kullanıyor. Erkek denizatı, aşık olduğu dişiye kur yaparken neredeyse noktasına kadar aynı renk ve deseni alabiliyor. Gün ağırırken ya da güneş batarken buluşan erkek ve dişi denizatları kuyruk kuyruğa tutuşarak deniz çayırları arasında yürüyüşe çıkıyor bazen de öpüşüyorlar. Zaman zaman yarım saatten uzun süren bu törende erkek, dişiyi tahrik etmek için sürekli kur yapıyor ve erkeğin karnında bulunan kuluçka kesesi kabarıyor.

7. Tek eşliler.

Denizatları neredeyse hep tek eşli bir yaşam sürüyor. Hatta bazılarının aşkları ölümden sonra da sürüyor. Eşlerden biri ölünce, diğeri tekrar aşık olana kadar, yani günlerce ya da haftalarca yas tutuyor. Ancak bu duygusallık tamamiyle aşktan kaynaklanmıyor. Erkek ve dişi, ideal çiftleşme zamanını kaçırmamak için tek bir eş seçerek biyolojik saatlerini birbirlerine göre ayarlıyor ve türünün devamlılığını tehlikeye atmamış oluyor.

8. Erkekleri doğuran nadir canlılardan biri.

Çiftleşme sırasında heyecan doruk noktaya ulaşınca dişi, ortaya çıkan yumurta kanalıyla, erkeğin karnındaki içi su dolu keseciğe giriyor. Daha sonra eşinin spermleriyle döllenmesi için yumurtalarını buraya bırakıyor. 4-6 hafta sonunda doğum anı gelip çatıyor. Doğum süreci o kadar sıkıntılı olabiliyor ki bazı babalar bitkin düşüp ölebiliyor.

9. Çok iyi kamuflaj ustaları.

Denizatı gerçek bir kamuflaj ustası. Kuşkulandığı ya da kendisini tehlikede hissettiği anda hemen çevrenin rengine bürünüyor ve bakıldığı zaman deniz çayırı ya da yosunlara benziyor. Hatta pigme denizatı gibi birçoğu, gövde şeklini de değiştirerek, küçük çıkıntılar, düğmecikler üretip neredeyse bir mercana dönüşüyor.

10. Genellikle yavrularını yetiştirmiyorlar.

Başarılı bir doğumdan sonra erkek, babalık görevini tamamlamış oluyor.Yavrular başlarının çaresine bakmayı kendi kendilerine öğreniyorlar. Doğumun bu kadar zor geçmesine rağmen, bazı erkekler daha ertesi sabah yeniden dişilerine kur yapmaya başlıyorlar.

11. Yaklaşık ömürleri 4-5 yıl.

Denizatları açık denizlerde 4-5 yaşına kadar yaşayabiliyor ve bu milyonlarca yavru doğurmak için yeterli bir süre. Kulağa çok fazla gelse de uzmanlara göre binlerce denizatından sadece 2 ya da 3 tanesi hayatta kalabiliyor. Diğerleri avlanmak ya da av olmak döngüsü içinde kayboluyor.

12. Varlıkları 40 milyon yıl öncesine dayanıyor.

Sadece çok küçük bir kısmının hayatta kalmayı başarabilmesine rağmen 40 milyon yıl boyunca yeryüzünde kalabilmişler. Ama artık gelecekleri tehlike altında ve birçok türü Dünya Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından nesli tükenmekte olan hayvanlar kategorisine alınmış.

13. Bilinçsiz avcılık ve değişen çevre koşulları nesillerini tehlike altına alıyor.

Denizatlarının neslinin tükenme sebeplerinin başında çevre koşulları geliyor. Uzmanlar, denizlerin kirlenmesi nedeniyle deniz çayırlarının bununla birlikte de denizatlarının yaşam alanlarının büyük bölümünün son 50 yıl içinde yok olduğunu belirtiyor. Ayrıca yılda yaklaşık 26 milyon denizatı avlanıyor ve hatıra eşya yapımında kullanılıyor. Bununla birlikte ilaç sanayiinin de önemli bir kaynağını oluşturuyor.

14. Afrodizyak etkisi için avlanıyorlar.

Yaklaşık 30 kadar ülkede avcılığı yapılan bu hayvan astım, baş ağrısı, öksürük gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor ancak en çok kullanıldığı yer cinsel yetersizliğe karşı üretilen ilaçlar. Ayrıca Uzakdoğu'da yiyecek olarak da tüketiliyor.

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
15.07.2015

çok tatlılar da bu hayvana bu yapılır mı yaaa ulan uzak doğu hiç mi mide yok sizde yaa

12.08.2015

kurban oldugum allah neler yaratıyor..

01.08.2016

erkekleri regl oluyor kskks

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ