13 Yıl Çalıştığı Fabrikadan Tazminatsız Kovuldu: Gerekçe Molaya 5 Dakika Kala Kek İkram Etmesi

Tekstil işçisi Sevim Akkoç, 13 yıldır çalıştığı fabrikada, evde yaptığı keki, çay molasına 5 dakika kala mesai arkadaşlarına ikram ettiği gerekçesiyle tazminatsız olarak işten çıkartıldı. İş mahkemesine dava açan Akkoç, kendisine mobbing uygulandığını öne sürerken, fabrika müdürü Erdal Aydın, Sevim Akkoç'un yasak olan yiyecekleri tüm uyarılar ile tebligatlara rağmen üretim alanında yediğini bu nedenle iş akdinin feshine karar verildiğini söyledi.

DHA'nın aktardığına göre, Zonguldak Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan tekstil fabrikasında 13 yıldır çalışan Sevim Akkoç, 27 Haziran günü evde yaptığı keki, iş yerinde, mesai arkadaşlarına ikram etti. Hakkında tutanak tutulan Akkoç'un savunması alındı. Savunma verdikten sonraki 2 gün, işe giderek mesaiyi tamamlayan Akkoç, 3’üncü gün ise fabrikaya alınmadı.

Sevim Akkoç, yetkililerle yaptığı görüşmede, iş akdinin feshedildiğini öğrendi

Fabrika yönetimi, Akkoç'a gönderdiği tebligatta, 2019 Eylül ayında bir çalışanla kavga ettiği ve üretim bölümüne yiyecek ile girilmesinin yasak olmasına rağmen kuralı ihlal ettiği, sorumlu şefi diğer çalışanların arasında küçük düşürmeye çalışarak, tehdit etmesi nedeniyle iş yeri ve iş hukuku kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle iş akdinin bildirimsiz ve tazminatsız feshedildiğini ifade etti. Tazminatını alamayan Akkoç, Çaycuma İş Mahkemesi'ne işe iadesi davası açtı.

'Beni işten çıkarmak için hazırlık yapmışlar'

Uzun yıllar çalıştığı fabrikada kendisine baskı ve mobbing uygulandığını öne süren Akkoç, işten çıkarılma hikayesini şöyle aktardı:

'27 Haziran'da kek yaptım. Saat 10.00'da molaya çıkıyoruz. Keki molaya 5 dakika kala arkadaşlarıma ikram ettim. Yanımdaki arkadaşlarım yedi. Bant şefimiz, 'Mola geldi mi, niye kek yiyorsun, yasak değil mi?' diye söylendi. Ben de 'Vermiş bulundum bir kere' dedim. Haberim yokken arkadaşlarımı toplamışlar, tutanaklar tutmuşlar. Beni işten atmak için hazırlık yapmışlar.'

'İçeri girmemi istemediler'

Olaydan sonraki 3’üncü gün fabrikaya alınmadığını anlatan Akkoç, 'Cumartesi oldu bu olay. Pazartesi ve salı günü işime devam ettim. Çarşamba günü güvenlik, kartımı basmamamı ve içeri girmememi istedi. Ben kartımı basıp, içeri girdim. Muhasebeye çıktığımda tüm tutanaklar tutulmuş. Tazminatsız iş akdimi feshetmişler. Kek ikram etme bahanesiyle işten atıldım. Şimdi mahkemeye başvurdum. Hakkımı yasal yollarla arayacağım' diye konuştu.

'Daha öncede iş hukukuna aykırı davrandı'

Fabrika Müdürü Erdal Aydın ise Sevim Akkoç'un daha önceleri de iş hukukuna aykırı hareketleri nedeniyle tutanaklar tutulup, uyarıldığını söyledi. Son olayda iş yerinde yasak olan yiyecekleri tüm uyarı ve tebligatlara rağmen üretim alanında yemesiyle ilgili tutanak tutulduğunu kaydeden Aydın, daha sonra iş akdinin feshine karar verildiğini söyledi.

Popüler İçerikler

Gurbetçi Vatandaş Asgari Ücretten Şikayet Edenleri Hedef Aldı: “Geçinemiyoruz Diyorlar Olaya Gelin”
Dudağınız Uçuklayacak: Hayatını Kaybeden Ferdi Tayfur'un Serveti Ortaya Çıktı!
Maria'nın Yönetmeni Övmeye Doyamamıştı: Baklava ve Cacıktan Sonra Haluk Bilginer'i de Yunanlara Kaptırdık!
YORUMLAR
22.07.2020

birsey soyleyeyim mi olayi okuyunca hissiyatim nedense isverenin hakli oldugu seklinde. Bircok ulkede sirket yoneticiligi yaptim ve cok sacma davalarla karsilastik maalesef calisanlar haksizda olsa bunu kullaniyorlardi. Calisanlar olarak haklarimiz korunsun ama bu kadinin su fotograflari bile olayi yaniltmaya calismasi gibi geldi. Gule gule kekli fotolar adeta sizin caniniza okuyacagim demek

22.07.2020

valla bekara boşaması kolay derler. laftan anlamıyorlar üretimde yemek yemek yasaksa o işletme 13 yıldır bunu öğrenememiş olman imkansız. molana 5 dakika olması ile 1 saat olması arasında hiç bir fark yok. benzer şeyleri fazlaca yaşıyoruz sadece özel durumu olanlar yiyecek sokabilir üretim hattına ama ısrarla saklaya gizleye içeri yemek sokuyorlar. e sonucu biliyorsun neden yapıyorsun. adam kkd giymiyor tutanak tutuyoruz kovamıyoruz işveren haklı olarak tazminat ödemek istemiyor bu sefer de temyiz açıyor kazanıyor. işveren bu kadar önemli sebepten işçi çıkaramıyor. ama o işçiye bişey olsa neden diyor devlet. e kardeşim kaç kere uyardık tutanağı var adam yapmıyor.

22.07.2020

Bir de o var. İşe dönüş davası açar ve haklı bulunursa 6-8 aylık brüt maaşını(asgari ücretli biri için minimum 18000 lira), üzerine kıdem ve ihbar tazminatını da alacak . O yüzden bu tür durumlarda elinizin çok güçlü olması lazım. Kendisine hangi durumların suç teşkil ettiğinni, hangi durumların sıfır tölerans maddesi olduğunu, hangi durumlarda ise 3. kez tutanak tutulduğunda işten çıkartılacağını falan en başta iç yönerge ile güzelce tebliğ etmek gerekiyor.

Tekstil fabrikasında çalışıyor, yiyecek içecek gibi şeyler üretim alanına sokulamaz. Dökülmesi iz bırakması mümkün. 13 yıldır orada çalışıp bunu anlayamadın mı. Bir de mağdur gibi davranırlar. İşveren tüm süreci doğru yapıp uyarmış, tutanak tutmuş. İşçi her zaman haklı değildir.

22.07.2020

Yağlanan elleriyle kumaşları tutup işlemeye devam edecek en basiti. Ya da makinanın içine çay döküp kısa devre yaptıracak. ama bu sadece tekstile özel değil, bütün iş kollarında imalathanede yemek yemek yasaktır.

TÜM YORUMLARI OKU (29)