'Nevruz bir Türk bayramı mıdır yoksa Kürt bayramı mıdır?' 'Nevruz kimindir?'
Ülkemizde her yıl Nevruz yaklaşınca akla gelen ve bazılarının etnisitelerini tatmin uğruna saçlamayarak cevapladığı bu sorunun cevabı: Nevruz bir Sümer ritüelidir ve tüm toplumlara da Sümer'den yayılmıştır. Şöyle ki; Sümer'in en ünlü tanrısı Tammuz, bereket ve güneş tanrısıdır. En ünlü tanrıçası ise, bereket, toprak ve ay tanrısı olan İnanna'dır. Sümer'deki inanışa göre, soğuk ve zor geçen kışın ardından baharın gelişiyle her yıl 21 Mart tarihinde Tammuz ve İnanna evlenir.
Bu evlilik kışın bitişini, topraktaki bereketlenmeyi simgeler ve her yıl bu tarihte kutlanır. 21 Mart aynı zamanda gündüz ve gecenin birbirine eşit olduğu tarihtir. Güneş tanrısı Tammuz, gündüzü; ay tanrısı İnanna geceyi simgeler ve bu geceyle gündüzün kavuşmasıdır.
Tammuz ve İnanna’nın birleşmeleriyle dünyaya bolluk, bereket ve yeşillik gelirdi, hayvanlar yavrulardı. Evlilik, güneşle alakalı olduğundan ritüelde ateşin üstünden atlamakta vardır. (Ateş, güneşi simgeler.)
İlk defa M.Ö. 4000 yılında kutlanan bu evlilik, Mezopotamya ve Orta Asya'da Nevruz halini alıp zenginleştirilmiştir. Hristiyanların Paskalyası ve Hıdrellez'in kaynağı da bu kutsal evliliktir. Semitik toplumlardaki 'cemre' inancı da bu evlilikten gelir. Bknz. toprağa düşen cemre.
işte bu yüzden ortaokulda dinler tarihi dersi olmalı. bunları okuyan herkesin dinler-hikayeler arasında bağlantı kurabileceğine, temel seviyede mantık-din analizi yapabileceğine inanıyorum. peki bu ne işimize yarardı? mantık - din analizi yapabilen kimse ışide katılmaz, makarna ya da kömürle oluşturulan sempati ile radikalleşmezdi.
Semavi dinlerin kaynağının eski dinler olduğunu biliyoruz zaten, sadece bazıları kabul etmek istemiyor. Yapacak bir şey yok. Her neyse, gayet güzel bir paylaşım.
Her millet kendinin Sümerler kadar eski olduğunu ispat etmeye çalışıyor. Bu yüzden Sümeroloji diye bir bilim dalı var. Zaten Türklerin, Sümerler ile komşu olduklarını söyleyen bilim adamları da mevcut. Ayrıca eski Türkçe ile Sümerce arasında 160 ortak kelime ve kelime gruplarının olduğu kanıtlanmıştır.