13 Maddede Kadına Şiddeti Ekrana Yansıtan Efsane Dizi Sıdıka!

Sıdıka, Atilla Atalay'ın kitaplarındaki kurgusal karakteri Sıdıka'dan yola çıkılarak hazırlanmış ve 1997 yılında Show TV'de yayınlanarak herkesin sevgisini kazanmış bir karakter. Hasibe Eren'in canlandırdığı Sıdıka'yı yıllarca herkes severek izledi. İşte, 13 Maddede Kadına Şiddeti Ekrana Yansıtan Dizi Sıdıka!

1. İlk andan itibaren Sıdıka'nın yaşamı dört duvara sıkıştırılır; dış dünyayla herhangi bir bağ kurmasına asla müsade edilmez!

2. Çünkü dış dünya ailesi için kesinlike tehlikeli bulunur! Erkek egemen sistem en iyisinin Sıdıka'nın evde oturması olduğunu söyler, peki asıl tehlike evde başlıyorsa?

Ve dışarısı daha güvenliyse?

3. Kahkaha atması yasaktır Sıdıka'nın. Camdan kafasını çıkarması da! Okuyup öğrenmesine de kat'i surette izin verilmez, tehlikeli bulunur zira. Bunlar sonucunda her zaman tehdit edilir.

4. Aşağılanmalara, alaycı laflara, hakaretlere maruz kalır!

5. Sadece bunlarla da kalmaz Sıdıka. Şiddet görür, dayak yer!

6. Ev içinde de olsa yaşamaktan vazgeçmek istemez. Neşelenmek, gülmek, okumak, konuşmak ister. Her daim sindirilir.

7. Ailesinden gördüğü fiziksel ve psikolojik şiddetin yanında, ev dışarısından da ardı arkası kesilmez şekilde taciz edilir Sıdıka!

Ama onlarla da kendine has yöntemleriyle mücadele etmeyi bilir!

8. Hayaller konu komşunun, geleneksel düzenin gözüne batar. Herhangi bir şeyi hayal etmesine asla müsade edilmez Sıdıka'nın!

O yine de hayal etmekten de vazgeçmez, okusa Madam Küri olup Sıdıkanyum elementini bulurdu kendi deyişiyle.

9. Zaman zaman abisi Samim'in de baba şiddetine maruz kaldığına tanık olmuş olsak da Samim yine de imtiyazlıdır. Dışarıda bir hayatı, arkadaşları ve kendi çapında hobileri vardır. Çünkü o erkektir!

10. Destek beklediği annesi Safiye'ye kızsa da fazla suçlayamaz Sıdıka. Çünkü onun da bu ataerkil düzen içerisine hapsolmuş olduğunu ve aynı şiddete onun da maruz kaldığını bilir.

11. Sıdıka'nın hayatına biçilen rol; önce evinin kızı sonra da kocasının karısı olmaktır! Ötesi bir yaşam ailesi için pek mümkün görünmez.

12. Yine de vazgeçmez, geri dönmez Sıdıka! Yaşamaya, gülmeye, sevmeye, hayal etmeye, konuşmaya ve mücadele etmeye devam eder.

13. Başlı başına bir yaşam, yaşamdan vazgeçmeme mücadelesi Sıdıka! Hayatının, haklarının, sahip olduğu ve olması mümkün her şeyin farkında olup onları kazanmak için inatçı bir duruş! Kimisini bildiğimiz, kimisini bilmediğimiz binlerce farklı hikâyenin kahramanı kadın gibi.

Bu erkek sistem karşısında hiçbir kadının kirpiğinin yere düşmemesi dileğiyle! 💜

Popüler İçerikler

Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Kızılcık Şerbeti Yapımcısından Müjdat Gezen'in Olay İddiasına Sert Yanıt!
Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
YORUMLAR
08.10.2016

Sıdıka sadece bir karakter değildir, toplumumuzun kadın cinsiyetine dayattığı hayatı en vurucu haliyle gözler önüne seren bir kahramandır. Fikirleri, zekası, hayal dünyası, mücadelesi, her şeyiyle kadını anlatır. Aile konusunda ne kadar şanslı olursan ol, kadınsan, elbet bir yerlerden zincire vururlar. Sıdıka, kafese kapatılmış özgür bir ruh olarak bizlere çooook şey öğretti. O yüzden artık böyle diziler yapılmıyor bence, hepsi birbirinin aynı, içi bomboş hikayelerle beynimize saldırıyorlar. Okuma, bilgilenme, üretme, hayal kurma, ilerleme, otur aptal dizileri, evlilik programlarını, magazinleri izle, ki beynin düşünmesin, robot ol... İtiraz ediyorum!

08.10.2016

neden artık böyle güzel diziler yapılmıyor vallahi artık tv ye bakamıyorum sinirlerim zıplıyor sürekli kore Amerika çakması dizilerini gördükçe

09.10.2016

Amerika çakması değiller ki bunlar, Wattpad çakması.

08.10.2016

Yayınlandığı zamanın durumunu en iyi şekilde yansıtan ve bunu bize ağlatarak değil güldürerek gösteren çok kaliteli bir diziydi. Artık böyle diziler göremiyoruz. Nerede entrika nerede yurtdışından alınma saçma senaryolar hepsi televizyonda. Halka iyiyi güzeli doğruyu gösterme misyonunu yerine getirmesi gereken televizyon kanalları artık halkın olan seviyesini de aşağı çekecek , halkın ahlakını bozacak , kötü alışkanlıklara yöneltecek , insanlara her türlü pisliği öğretecek yayınlar yapıyor.

TÜM YORUMLARI OKU (18)