13 İlginç Madde ile "Yüzünü Hayalimde Canlandıramıyorum" Durumu: Aphantasia

Zihninizde upuzun bir kumsal canlandırın; kıyıya vuran dalgaların sesini duyduğunuzu ve güneşin ufukta kaybolmakta olduğunu hayal edin... Eğer kafanızda bunları canlandırmakta güçlük çekiyorsanız sizde 'Aphantasia' olma ihtimali yüksek sevgili Onedio okuyucusu... Hep beraber bakalım ne mene şeymiş şu Aphantasia:

1. Aphantasia'ya sahip kişiler zihinlerinde bir görüntü, bir imaj canlandırmakta güçlük çekerler.

2. Bu, henüz çok yeni tanımlanan bir durum ve her elli insandan birinin bu durumdan muzdarip olduğu düşünülüyor.

3. Aphantasia'ya sahip kişiler, diğer insanların hayal edebildiği şeyleri hayal edemediklerini bildikleri için kendilerini eksik ya da değersiz hissedebilirler.

4. Fakat bu durumla yaşamayı öğrenmiş ve dünyayı diğer insanlardan farklı deneyimlediğini kabullenmiş kişiler de var. Örneğin Lancaster, İngiltere'den Niel Kenmuir bunlardan bir tanesi.

5. Kenmuir bir açıklamasında: "Uyku tutmadığı zamanlarda koyun saymanın ne işe yarayacağını anlayamadığımı çok iyi hatırlıyorum. O zamanlar bunun mecazi bir söylem olduğuna karar vermiştim." diye belirtiyor.

6. Kenmuir durumunu fark ettiğinde yıllar boyunca internetten benzer şeyler yaşamış insanları araştırmış fakat bu konuyla alakalı yazılmış hiçbir şey bulamamış. Şimdi ise bu durum tanımlandığı için mutlu olduğunu belirtiyor.

7. Bu yaygın duruma ismini veren de Exeter Üniversitesi'nden Profesör Adam Zeman olmuş. Bilim insanı ilk kez "Cortex" isimli dergide yayımlanan makalesinde bu durumdan bahsetmiş.

8. Aslında 1880'lerden beri bilinen bir durum olan aphantasia, günümüze kadar pek ilgi görmemiş ve yalnızca beyin hasarı yaşamış insanlarda görüldüğü düşünülmüş.

9. Bu duruma sahip olan bir başka isim Kanadalı Tom Ebeyer, kendisindeki farklılığı ilk kez 21 yaşında fark etmiş.

Üstelik aphantasia, Ebeyer'in  tüm duyuları üzerinde etkili. O, ne sesleri, ne dokuları, ne de kokuları anımsayabiliyor.

10. "Bu durumun farkına varmam çok ciddi bir duygusal etki yarattı." diye anlatıyor Ebeyer. "Toplumdan soyutlandığımı hissettim ve herhangi basit bir görevi bile gerçekleştiremeyeceğime inanmaya başladım."

11. "Ben 21 yaşından önce anıları ve tecrübeleri, bir çiçeğin kokusunu ya da sevdiğim birinin sesini zihnimde canlandırabileceğimden bihaberdim. Ne kaçırdığıma dair en ufak fikrim yoktu."

12. Aphantasia'ya neyin sebep olduğu pek kesin olmasa da, şu ana kadarki en iyi tahmin, beynin görselleştirme işlemini gerçekleştirebilmesi için birbirine bağlanan kısımların, aralarındaki bağlantının zarar görmüş olması.

Bu tahmin, aynı zamanda eskiden beri gelen beyin hasarı kaynaklı bir durum olduğu düşüncesini destekler nitelikte.

13. Bu durumu daha da karmaşık kılan ise, aphantasia'ya sahip insanların zihinlerinde imaj canlandıramamalarına rağmen rüya görebiliyor olmaları.

Profesör Zeman, bu durumun gerçek olduğunu fakat kesinlikle bir 'hastalık' olmadığını belirtiyor. Ünlü bilim insanının konu üzerindeki çalışmaları halen devam etmekte...

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
20.02.2016

Kokuları, sesleri, görüntüleri silik olarak anımsama da bu gruba giriyor mu, endişelenmeli miyim :)

eğer böyle bi hastalık varsa gerçekten çok kötü bir şeymiş.düşünsene hayal kuramadığını.hayaller bizi hayatta tutuyor

Sus ulan düşünemiyorum diyorum adam düşünsene diyo

20.02.2016

bende de çok hayal kurma var o nolucak

TÜM YORUMLARI OKU (12)