12 yıl önce 67P kuyruklu yıldızını incelemek için Avrupa Uzay Ajansı tarafından fırlatılan uzay aracı Rosetta'nın görev süresi bugün sona erdi. Rosetta 19 kilometre alçaldıktan sonra Türkiye saatiyle 14:18'de kuyruklu yıldıza çarptı.
12 yıl önce 67P kuyruklu yıldızını incelemek için Avrupa Uzay Ajansı tarafından fırlatılan uzay aracı Rosetta'nın görev süresi bugün sona erdi. Rosetta 19 kilometre alçaldıktan sonra Türkiye saatiyle 14:18'de kuyruklu yıldıza çarptı.
Çarpışma gerçekleşmeden saatler önce Rosetta, kuyruklu yıldızdan dünyaya yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve başka ölçümler göndermişti.
ESA'nın proje müdürü Patrick Martin 'Rosetta'nın 67P kuyruklu yıldızına tarihi inişinin tam bir başarı olduğunu ilan edebilirim. Elveda Rosetta. İşini yaptın. Bu uzay biliminin en iyi örneğiydi' dedi.
Rosetta'nın sinyalinin kaybolmasının ardından ana kumanda merkezinde tezahüratlar içinde kutlama yapıldı.
Darmstadt'ta bu projede 30 yılını geçiren bilim insanları bulunuyor.
ESA'nın üst düzey bilim danışmanı Mark McCaughrean 'İnsanlar bugün hüzünlü ancak bu görevi başarıyla tamamlayarak ne kadar gururlu olduğumuzu ve olmamız gerektiğini iyi anlıyorlar' dedi.
Cuma sabahı boyunca 4 km genişliğinde ördek şeklindeki kuyruklu yıldıza inmesi planlanan uzay aracı son bulgularını toplarken tüm dönüşleri ve hareketleri incelendi.
Uzay bilimciler aracın yüzeydeki pek çok çukurun içini görüntülemesini istiyordu.
Bu çukurlar 67P'nin genelde uzaya gaz ve toz boşalttığı noktalar ancak milyarlarca yıl önce oluşmuş olduğu sanılan buz bloklarını incelemek için de önemli görülüyor.
Tam adıyla 67P Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızı güneşten uzaklaşıyor ve Rosetta'nın sistemleri için gerekli güneş enerjisini sınırlıyor.
Uzay aracını uykuya yatırmanın ve kuyruklu yıldız Güneş Sistemi'ne bir kez daha girdiğinde canlandırmanın da düşünüldüğü projede bu fikirden aracın bir daha çalışma garantisi olmadığı için vazgeçilmiş.
Bu projede çalışan Matt Taylor 'Bu 60'lı yılların rock gruplarına benziyor. Kötü bir turla geri dönmesini istemedik. Gerçek bir rock'n'roll tarzıyla gitmeyi tercih ettik' dedi.
Rosetta, 67P Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına 10 yıllık bir yolculuğun ardından Ağustos 2014'te ulaştı.
Rosetta, tam adıyla P67 Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına 10 yıllık bir yolculuğun ardından Ağustos 2014'te ulaştı.
25 ay boyunca buz ve tozdan oluşan kuyruklu yıldızı takip eden Rosetta dünyaya 100 binden fazla fotoğraf ve ölçüm gönderdi.
Rosetta ayrıca, Kasım 2014'te Philae adlı küçük bir robotu kuyruklu yıldızın yüzeyine indirerek uzay araştırmalarında bir ilke imza attı.
Uzay aracının çarpmadan önce dünyaya kaç resim daha gönderebileceği bilinmiyor.
Ancak uzmanlar kuyruklu yıldıza 15 ila 20 metre mesafede fotoğraflar almayı umuyor.
Birileri Rosetta'yı başarı olarak yutturmaya çalıştı. Her şey ortada. İşte nasıl çarptığını görüyorsunuz. Başarı bu mu?
Uğurlar olsun diyelim bari. :)
12 yıl boyunca uzayda yanlış başına takılan koca yürekli Rosetta seni unutmayacağız