12 Maddede Zeytin Ağacı mı Termik Santral mi?

Termik santralin geliştirilmesi için kesilen 6000 bin zeytin ağacı, 'Türkiye'nin gelişmesine 200-300 ağaç engel olamaz' diye savunulunca aklımıza bu geldi.

1. Yaprağından kozmetik ürünü, meyvesinden kahvaltılık ve yağ elde edilen zeytinin, çekirdeğinden de kışlık yakacak elde edilmesiyle her parçası çöpe gitmeden değerlendiriliyor.

Termik santralin bacasından atılan gazların etkisiyle evcil hayvanların verimi azalır, kara ve sulardaki yaban hayvanlarının sayısında azalma olur.

2. A, D, E ve K vitaminleri açısından çok zengin olan zeytin, aynı zamanda kalsiyum kaybını engellemektedir.

Termik santrallerin bacalarından çıkan kükürt, azot ve karbon oksitleri havada su buharı ile birleşerek asit yağmurlarını oluştururlar.

3. Zeytin mide asitliğini azaltarak Gastrit ve Gastroduodenal ülserlere karşı koruyucu özellik taşımaktadır.

Uçucu külleri tutmak için bacalarına takılan filtreler çoğu kez yetersiz kalır ve atmosferi kirletir.

4. Karaciğeri korur, Antioksidandır.

Ormanların azalması ve toprağın çoraklaşması sonucu oluşan erozyon büyük miktarlarda  toprak kaybına neden olur.

5. Kalın bağırsak, prostat, mide ve pankreas kanserine yakalanma riskini azaltır.

Termik santraller soğutma, buhar elde etme ve temizleme gibi çeşitli amaçlarla su kullanmakta ve tüm bu işlemler sonucunda tonlarca atık su oluşturmaktadırlar.

6. Zeytin yaprağı bol miktarda "Kalsiyum Elenolate" içermektedir, bu madde virüs, bakteri ve mantarlara karşı oldukça etkilidir.

Termik santral küllerinin toplandığı alanda (kül depolarında) oluşan Radon gazı (Ra222) havaya ulaşmaktadır. Bu küllerin üzeri toprakla örtülse dahi toprağın gözeneklerinden geçen Ra222 havaya karışır.

7. Dünya üzerinde yaşı 2.000den fazla olan çok sayıda zeytin ağacı bulunmaktadır. Yaş olarak başka örneği olmayan bu ağaçlar yapılan bilimsel çalışmalarda uzun ömre örnek teşkil etmektedir.

Ra222 3.8 günlük bir süre içinde Polonyum’a (Po210) ve aktif kurşuna (Pb210) dönüşebilmektedir. Bu nedenle kül yığınları çevreye radyoaktivite yayar. Bacadan atılan maddelerin içinde belki de en önemlisi, linyitte bulunan ve yanma ile açığa çıkarak etrafa yayılan uranyumdur. Küllerdeki uranyum da ayrı bir sorun yaratmaktadır.

8. Ortalama 850 zeytinyağı fabrikasıyla Türkiye, dünyada zeytinyağı üretiminde 5. sırada yer alıyor.

Termik santrallerin etkileriyle ortaya çıkan orman ölümlerinin insan sağlığını ne derece olumsuz etkilediğini tahmin etmek pek zor değildir.

9. Oleuropeitt maddesi zeytin yaprağında, bolca bulunmaktadır. Bu madde zeytin ağacını hastalık ve zararlılardan korumaktadır. Modern tıp bu maddeyi tıp alanında da kullanabilmek için çeşitli çalışmalar yapmaktadır.

Termik santral sebebiyle zarara uğrayan alanda gaz etkisinin geçmesi ile yeniden ormancılık üretimine geçilmesi için büyük bir çaba ve maliyet gereklidir.

10. Çocuklarda sağlıklı diş gelişiminin tamamlanmasına yardımcı olur.

Orman rejimi içine giren ve fakat çeşitli nedenlerle aşınmaya uğrayan toprakların korunması ve özelliklerinin iyileştirilmesi bir hayli güç ve yüksek maliyetlidir.

11. Ülkemizde dünya zeytin yağı üretiminin %7 si yapılmaktadır. Bunun %2'lik kısmı bizlerin tüketimine yetmektedir.

Arazi gelirlerinden yoksun kalmaktan doğan zarar orman ölümü ile üretimden uzaklaşan arazinin zarar süresince sağlayabileceği gelirden mahrum oluşur.

12. Hücreleri yeniler böylelikle yaşlanmayı geciktirir ve ömrü uzatır.

Ağaçların henüz olgunlaşmadan kesilmesine sebep olur.

Tarım Arazileri ve Gıda Koruma Kamu Spotu-1

Tarım Arazileri ve Gıda Koruma Kamu Spotu-2

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı