14 Maddede "Geyik Muhabbetinin" İnine Girdik!

Mizah yazarı ve karikatürcü Cihan Demirci'yi tanıyanların aklına ilk önce 'GEYİK MUHABBETİ' gelir. Çünkü kavramı 80'lerde Türkçeye ve argoya kazandıran odur.   

80'lerde çaktırmadan 'GEYİK MUHABBETİ'ni dilimize sokan, sonrasında bunu yeni denenen bir mizah tarzı olarak gazete-dergi ve eklerde sürdüren Cihan Demirci, ardından bu tür kısa-özdeyiş tarzı esprilerine 'ESPİRİN'adını takmış, en sonunda da 'AFORİZMA'dan türettiği'LAFORİZMA' sözcüğünü kullanıma sokmuştur.

Cihan Demirci'nin 1993'te 'Aforizma' sözcüğüne bir 'L' harfi ekleyerek ürettiği 'Laforizma' sözcüğü, aforizma gibi yabancı dilden dilimize giren bir sözcüğü de bir yerde Türkçeleştirmiş oldu. 'Laforizmalar'ını 1993'ten başlayarak Yeni Günaydın-Pes mizah eki, Cumhuriyet-Vaziyet, Milliyet-Açık Pencere gibi köşelerde aralıksız olarak toplam 10 yıl boyunca yayınlayan Cihan Demirci, 'Laforizmalar'ını Nisan 1996 yılında ilk kez kitaplaştırdı. Alt başlığı 'LAFORİZMALAR-1' olan 'SÜRÜDEN AYRILAN KİŞİLİK KAPAR' adlı bu kitabın Eylül 2005'te 4. basımı yapıldı. 

Cihan Demirci, 'Laforizmalar' dizisinin ikinci kitabı olan'AKLIMIZDA HAYIRLISI OLSUN'u ise 1998'de İnkılap Kitabevi'nden yayınladı.

1. Cihan Demirci

tr.wikipedia.org

Yarattığı kendine özgü mizah tarzıyla, Türkçeye ve argoya başta “Geyik Muhabbeti”, 'Laforizma', 'Espirin' olmak üzere pek çok deyim, terim ve kelime kazandırmış olan Cihan Demirci’nin ilki 1985’te olmak üzere bugüne kadar yayınlanmış 42 kitabı 310.000'i aşan bir satışa ulaştı. 

Bugüne dek 14 kez karikatür sergisi açan Cihan Demirci, Mizah Üretenler Derneği tarafından ilk kez verilen “Mizah Ödülleri”nde “2005 Yılının En İyi Mizah Yazarı” ödülüne layık görüldü. 'Damdaki Mizahçı' adıyla kişisel bir blog sitesi bulunan Demirci, 'Mizah Haber' adlı sürekli güncellenen bir internet blogunun da yayın yönetmenliğini yapıyor.

2. Laforizma Nedir?

Cihan Demirci, 'Laforizma, henüz temize çekilmemiş hayatlarımızın dipnotları... Dilin komiği var onlarda ama hüznü de hemen dibinde paketlenmiş duruyor.

3.

Dilperest bir tür olduğu kesin. Laforizmalar, her an dilinizin altında olabilecek kadar yalın ve vurucu olmalı. Ancaaaak, vurduğu yerde de zeka ışıltıları bırakmalı!.. Önemli bir hususta şu: Laforizmalar aracısız olmalı. Sahibinden yani birinci dilden, yani direkt üreticisinden okurunun zeka sofrasına ulaşmalı. Dile gelmeli ve gerektiğinde akılda da tutulabilmeli...

4.

Bizim Laforizmaların en yakın akrabası “AFORİZMA” sözcüğü, tahmin edeceğiniz gibi... Onun sözlüklerdeki karşılığı ise şu: Özlüsöz, özsöz... Yani Laforizma da “SÖZÜN ÖZÜ” işte canım kardeşim!..'

5. Laforizma Nasıl Oluşturulur?

Cihan Demirci,  'Benim Laforizmalar'ıma gelince, onlar içlerinde neler barındırmıyor ki?.. Bazen bir fıkra, bazen gizli bir şiir, bazen ters-yüz edilmiş ve hak ettiği gibi kullanılmış bir atasözü, bazen yerine “cuk” oturmuş bir deyim, bir deyiş, ancak çoğu zaman bir duvar yazısının oldukça ötesine geçen ince nükteler, sıkı mı sıkı yergiler... Laforizma'ya güç veren kollar ve kaynaklar o kadar zengin ve çeşitlidir ki güncelliğin tuzağına düşmemesi biraz da bundandır.

6.

An gelir karşılıklı bir monologtur(!) Laforizma, an gelir zihni açan bir paradigma, an gelir müthiş bir coşku ifade eder, an gelir alınyazısı gibi düşer beynimize, an gelir üç yüz sayfada anlatılan bir derin metne, iki-üç satırıyla karşı durur ve o iki-üç satırla üç yüz sayfalık bir hedefi vurur!..

Laforizmalar, aslında adına hayat dediğimiz bir filmin fragmanları gibidir ama o fragmanlar bazen bir filmin tamamına da bedeldir... Laforizmalar, işlerini zaman ve mekan savrukluğuna düşmeden yaparlar. Bazen bir labirent olur okuyanı içinde dolaştırır uzun süre, bazen bir bulmaca gibi saklar kendini, bazen bir matematik işlemine dönüşür ama insanı da sıkmadan, bazen ukalalığa düşmeden yol gösterici bir hal alır ve özellikle belli konuların üstüne tutar projektör vazifesi gören kelimelerini!..

7.

Laforizmalar'a ironinin gücü can katar, bir Laforizma'nın ulaştığı noktayı Sokrates’in şu bilinen şu sözü en güzel şekilde ifade edecektir: “Bildiğim bir şey varsa, o da hiçbir şey bilmediğimdir”

 Evet zaman zaman her şeyi bildiğini sanan insanoğluna da bir ayna tutar çoğu zaman Laforizmalar... Önemli olan sözde kısa ama düşüncede geniş olabilmektir...'

8. Cihan Demirci'nin önce dillere sonra internete düşüp anonimleşen Laforizmalar'ından bazı seçme örnekler:

  • Her türlü kesintiye alışmıştık, lakin en çok bu koydu bize “ALLAHTAN ÜMİT KESİNTİSİ!..”

  • Bir abazan her zaman kendi eline bakar!..

  • Dünya durdukça, gericiler kazanır!..

9.

  • Kontenjandan akıllı olacağına, dışarıdan deli ol!..

  • Garip kuşun yuvasını yapmak için açılan banka hesap numarası şöyle: .....

10. Cihan Demirci'nin "LAFORİZMALAR" dizisindeki ikinci kitabı "AKLIMIZDA HAYIRLISI OLSUN"dan birkaç Laforizma:

  • Türk'ün aklı 'AZ SONRA' gelir!..

  • Hedefi belirsiz insan, ıskalamanın da zevkini alamaz!..

11.

  • İbadet açıkta kalınca 'din' kokmaya başlar!..

  • Gülümsemeyi bilen, aslında hüznüne de güç katar!..

12.

  • Devlet ayağa düşünce, tetikçiler 'KAHRAMAN'olur!..

  • Ciddiyetini yitirmiş toplumlarda en ciddi insanlar aslında MİZAHÇILARDIR!.

13.

  • Kasabamızın ileri gelenleri vardı ama asıl sorun hiç İLERİ GİDENLERİ yoktu!..

14.

  • Sırası gelmiş bir halk buna hiç sevinemedi... 'SUSTUKÇA' sırası gelmişti çünkü!.

Popüler İçerikler

Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler