3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla dünyada ve Türkiye'de basın mensuplarının durumunu, en güncel veriler ışığında sizler için derledik.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla dünyada ve Türkiye'de basın mensuplarının durumunu, en güncel veriler ışığında sizler için derledik.
Md 28. 'Basın hürdür, sansür edilemez. Basımevi kurmak izin alma ve malî teminat yatırma şartına bağlanamaz. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır.'
Elbette bu ilk fıkralardan sonra gayet geniş bir biçimde tanımlanmış, devletin bütünlüğü ve terör konularındaki istisnalara değinilmiştir. Birçok ülke anayasasında geçen bu tip istisnai uygulamalar, Türkiye'de istisna olmaktan çok genel uygulanış halini almıştır.
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye iki sıra gerileyerek 151. sırada yer aldı. Endekste Güney Sudan, Meksika, Pakistan ve Rusya, Türkiye'nin önünde yer aldı.
Bunların önemli bir kısmının kesinleşmiş cezası olmayıp davaları devam etmektedir. Bu 33 tutuklunun hepsi siyasi davalardan tutuklu olup, adi suçlar dolayısıyla cezaevine girmemişlerdir.
Şu da gerçektir ki son 10 yıl içinde basın mensuplarının kafasında Ahmet Şık'ın zihnimize nakşettiği 'Dokunan yanar!' cümlesi sürekli dolaşıyor.
Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan, İstanbul'daki evinin önünde 4 kişinin saldırısına uğradı. Hastaneye kaldırılan Ahmet Hakan'ın vücudunda kırıklar olduğu tespit edildi. Saldırganlardan biri tutuklandı ancak sonra serbest bırakıldı.
Yaklaşık bir ay önce de Hürriyet Gazetesi'ni yaklaşık 200 kişilik bir grup bastı ve binaya zarar verdi. AKP Gençlik Kolları Başkanı, İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın'ın kalabalığa hitap eden bir konuşma yaptı.
TMSF, el koyduğu medya organlarının sağlıklı bir şekilde yayın yapmasını sağlama ve çalışanların iş güvenliğini sağlama gibi misyonlar üstlenmek yerine birçok gazetecinin işine son verilmesi yolunu seçiyor.
MİT tırlarıyla ilgili Cumhuriyet Gazetesi'nde yapılan haberin ardından iki gazeteci tutuklandı ve ağırlaştırılmış müebbet talebiyle yargılanıyor. Casusluk ve paralel yapıyla ortak hareket etmekle suçlanan gazetecilerin tutukluluk hali Anayasa Mahkemesi tarafından bozulmuştu.
Freedom House'ın 2016 verilerine göre dünyanın sadece %40'lık bölümünde basın özgürlüğü sağlanmış durumda. İçinde Türkiye'nin de bulunduğu %24'lük kısım ise kısmen özgür sayılıyor. Geri kalan %36'lık bölümünde ise basın özgürlüğü mevcut değil.
Gazetecilerin görev başında öldürüldüğü ülkelerin başında Irak, Suriye, Fransa ve Yemen geliyor. Örgütün raporuna göre en az 67 gazeteci habercilik faaliyetlerinden ötürü öldürüldü.
alo fatih? bu ne amk :)
Freedomhouse'un 2016 Türkiye Raporu, Türk basınının geldiği noktayı çok güzel özetlemiş. Eksiği var fazlası yok... Türkiye'de öldürülen Suriyeli 3 aktivist gazeteci, internet sansürüyle halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanması, MİT tırları davası gibi bir çok olaya değinerek ayrıntılı ve tarafsız bir rapor yazılmış... Türk medyasında bulamazsınız bunları. Tam metin https://freedomhouse.org/report/freedom-press/2016/t-rkiye
Ulan terör saldırılarını izleyemeyenler ne kadar da sıkılmış. İlla ceset, kan görecekler, teröristlere istihbarat verecekler illa.