12 Bin Yıllık Kültürel Miras: AİHM, Hasankeyf Başvurusunu Reddetti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı inşasının kültürel mirasa zarar verdiği gerekçesiyle yapılan başvuruyu reddetti. 13 yıl sonra açıklanan kararda, başvurunun “kabul edilemez” olduğu bildirildi.

Strazburg merkezli mahkeme, Prof. Dr. Oluş Arık, Prof. Dr. Metin Ahunbay, Dr. Zeynep Ahunbay, Özcan Yüksek ve Murat Cano tarafından 22 Şubat 2006'da 'Hasankeyf'te Ilısu Barajı'nın inşasının kültüler mirasa zarar vereceği' şikayetiyle AİHM’ye yaptığı başvuruyu karara bağladı. 

Kararda, başvurunun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerine uygun olmadığı belirtilirken, üye ülkeler arasında evrensel kültür mirasının korunmasının AİHS'nin hükümlerine dahil edilmesi konusunda şu ana kadar fikir birliği ve ortak eğilim olmadığı kaydedildi.

Dünya üzerindeki en eski yerleşim alanlarından biri olma özelliğini taşıyor. Onlarca medeniyetin izlerini taşıyor.

Hasankeyf, kireçtaşından kayalara oyulmuş evlere, Neolitik dönemden kalma mağaralara, Roma döneminden bir kaleye, Artuklular ve Osmanlılar zamanından yapılara sahip.

Tarihi 12 bin yıl öncesine kadar uzanan arkeolojik bulgulara ev sahipliği yapan Hasankeyf, 1981 yılında bütünüyle SİT alanı ilan ederek koruma altına alınmıştı.

GAP kapsamında inşa edilen Ilısu barajı nedeniyle sular altında kalacak olan Hasankeyf'ten çeşitli kültür varlıklarının taşınma süreci başlamıştı.

1.500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı, 3 günlük çalışma ile 3 kilometre uzaklıkta Arkeopark'taki yeni yerine taşınmıştı.

12 Bin Yıllık Hasankeyf'ten Kalan Son Eserler: Tarihi Artuklu Hamamı Taşındı

"Kapak kapatılmaya hazır"

Devlet Su İşleri'nden (DSİ) Ocak ayı sonunda yapılan açıklamada teknik çalışmaların tamamlandığı ve su tutma için bir engel kalmadığı bildirilmiş, DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, 'Su tutma aşamasında sadece kapağı kapatacağız. Kapağı şu anda askıda bekletiyoruz' açıklamasını yapmıştı.

Hasankeyf Yaşatma Girişimi Sözcüsü Rıdvan Ayhan"Buraya kazı fırçalarıyla girilmesi gerekirken kepçelerle girilmesini doğru bulmuyoruz" demişti. 🎥

Anadolu Ajansı, Euronews ve DW

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
YORUMLAR
22.02.2019

Bir araştırma vardı ya "kendi dilinde okuduğunu anlamada sonuncu" çıkmıştık. Doğruymuş! Ahim ben o işlere bakmıyorum ne haliniz varsa görün demiş! Bunlar da zaten onca yılda barajı yapmış sadece kapakları kapatıp bütün bu tarihi dokuyu sular altına gömmeye hazırlanıyor. Her yaptıkları şey illa bir şeye zarar vermek zorunda sanki. Ya binlerce ağaç kesilir, ya tarihi eser yok edilir ya başka bir şey. Oraları su altında bıraktığında daha da geri dönüşü yok bunun. Zaten taşıyabildiğini taşımış ama onlar da ne işe yarar? Bir bütün olarak değerli orası. El alem skindirik kayalarına bile tarihi eser deyip tur düzenliyor tüm dünyadan turist geriliyor. Bizim davarlar 12bin yıllık tarihi tanıtıp değerlendirmek istemiyor. 10 tane baraj yapardı o haliyle...

21.02.2019

Zamanında gidip gördüğüm, sonradan bozulan tarihi yerlerden bir tanesi. Kültürel miras yapıları bir bir taşınıyor. Oradaki toprakla, mağaralarla, yapılarla, Dicle'nin suyuyla ve yaşanmışlıklarıyla bir bütündü halbuki. Tarihi doku bozuluyor.

22.02.2019

Kararın 13 senedir açıklanamamasına mı yanalım, insanımızın ve hükümetlerimizin kültürel değerlerimizi önemsememesine mi yanalım yoksa daha okuduğunu bile anlayamayan koooooocccaaa bir nesle sahip olduğumuza mı yanalım... Of ki ne of

TÜM YORUMLARI OKU (11)