12 Basit Maddeyle Yeni Yılın 12 Ayında Adım Adım Para Biriktiriyoruz!

Gene ay sonlarını zar zor getirdiğimiz bir bitmek bilmez yılın daha sonuna geldik. Geçen yılın sonunda 2016 için yaptığınız para biriktirme planları muhtemelen tutmadı değil mi? Peki biz bu para biriktirme işini nasıl öğreneceğiz? 

Kuşkusuz, bu bir alışkanlık meselesi; hepimizin para harcamaya dair hiç farkında bile olmadan sergilediği birbirinden değişik alışkanlıkları var. İşte buna odaklanıyoruz. Kendimizin farkında olarak, alışkanlıklarımızın farkına vararak, kendimize para biriktirmeyi nasıl öğretebiliriz? Buyurun okuyalım! Şimdiden bereketli bir yılınız olsun! 💰💰

OCAK: Her şeyin başı planlama.

İlk işimiz planlama. Ne demiştik hedefler. Şimdi, şöyle bir planlama yaparak başla:

  • İlk aşama: Neden biriktireceksin, bu seneden beklentin nedir; ve hedefin tam olarak kaç para?

  • Bunu yaptık, sıra geldi ikinci soruya: Bütçenden ayda kaç para biriktirebilirsin? Gerçekçi ol. Seni boğacak, sıkıntıya sokacak bir miktar olmasın. 

  • Bunu da yaptık; üçüncü aşama: Hedeflediğin parayı 11 eşit miktara böl. Aydan aya biriktireceğiz. Neden 12 yerine 11'e böldüğümüze sona doğru değineceğiz.

İlk birikimini kenara koy; hadi bakalım hayırlı uğurlu olsun.

ŞUBAT: Kendini ve çevreni örgütle; görev dağıt.

Bazı işler telefona hatırlatıcı alarm kurarak olamıyor ne yazık ki. Ayrıca araştırmalar, hedeflerini çevresiyle paylaşanların hedeflerinden daha az sapma oranları sergilediğini gösteriyor.

Yani, arkadaşlarına anlat. Destekçi bul. Yapamadığında yüzüne vursunlar. İstersen Facebook’tan da duyur. Sana 3 ayda bir hatırlatmaları için birkaç arkadaşını görevlendir. Çünkü burada amaç hatırlamaktan ziyade, içine girebileceğin bir ‘hedef dünyası’.

MART: Bu ay ise tasarruf yapabileceğin harcamaları belirle ve bunlardan tasarruf yapmaya başla.

Faturalardan, gıda, kılık kıyafet alışverişi, birçok harcama kalemimiz var. Bak bakalım; içlerinde tasarruf edebileceğin neler var?

Yalnız karışmasın: Tasarruf ettiğin parayla 'biriktirmeyi' hedeflediğin para aynı şeyler değil. Tasarruf etmeye başla ve bu tasarrufları ayrı bir yerde biriktir; nedenine geleceğiz.

NİSAN: Çok daha iyisini yapabilirsin! Nasıl mı?

Aslında 'nelerden tasarruf edebilirim?' deyip, oturup bir liste yaptığımızda pek çok şeyi gözden kaçırırız. Mart ayında belli başlı şeyler belirlemiştin. Şimdi daha iyisini yap!

Hiç üşenme, zaten her gün açtığın o bilgisayara bir Excel tablosu kaydet: Kalem kalem, tek tek, o gün neye ne harcadıysan kuruş kuruş not et. Çok çok basit bir örnek: Diyelim aylık akbilin var ve ona rağmen sık sık minibüs kullanıyorsan, belki bu bile lüzumsuz bir harcamadır?

Sadece alt alta günlük harcama kalemlerinin toplamlarını görmek bile ufkunu müthiş açacak; nelerin paranı vantuz gibi emdiğini şok olarak göreceksin.

MAYIS: Nedense para denince yılın en pis, en habis ayı olmayı Mayıs mutlaka başarır.

Evet, mayısın böyle bir enteresan özelliği var. Mutlaka bir ton hiç yoktan harcama çıkar. Bilgisayar arızalanır, ayakkabının topuğu kırılır, birbirinden alakasız aksilikler üst üste gelir. Üstelik yaz yaklaşıyor ve hafiften bunun alışverişi de var. Hangi parayla olacak bunlar? 

Hah, işte burada, sakın biriktirdiğin paraya dokunma. İşte tasarruf ederek ayırdığımız paralar bu güne duruyor.

HAZİRAN: Kendine ertelemeyi öğret.

Bu arada unutmayalım; görevlendirdiğin arkadaşların bir yandan dürtmeye devam ediyor değil mi? Dikkat et, aydan aya bu konuda gevşemeler olmuş olabilir; tekrar hizaya sokman gerekebilir. 

Haziranın sırrı şu: Alacağın büyük çaplı bir alımı, çok değil sadece 15 gün ertele. Kendini buna zorla, ve kendini test et. 15 gün sonra, tekrar bak bakalım; buna gerçekten ihtiyacın var mı? 

Yılın yarısı bitti; çok iyi gidiyorsun!

TEMMUZ: Dön ve geriye bak; ne durumdasın?

Şimdiye kadar yaptığın birikim seni zorladıysa bir tık düşürebilirsin. Bu kesinlikle bir tür yenilgi değil, sadece parayla ilgili doğru karar verebilme yetisi. Hedefin hiç gerçekleşmemesindense, biraz aşağılara çekmek daha mantıklı. Aynı şekilde, şimdiye kadarki birikim ve tasarrufların seni hiç zorlamadıysa bir tık artırabilirsin.

AĞUSTOS: Planına sadık kaldığın için bu ay kendine ufak bir hediye ver. Böylece motivasyonunu da yükseltmiş olursun.

Tam 8 ay oldu. Nasıl bir duygu biriktirmek, mutlu ediyor mu? Bu yolculuğa başlamadan önce kendine koyduğun bir hedef vardı. Kendindeki değişimi hissedebiliyor musun? Artık şöyle bir farkın var; mutluluğu aramak için sağa sola para saçmıyor, çok daha akıllıca kararlar alabiliyorsun.

EYLÜL: Hala pes etmemen müthiş! Tam 9 aydır biriktiriyor, gereksiz harcamamanın keyfini alıyor, kendine yetmeyi öğreniyorsun.

Ama bir yandan mevsim de dönüyor yavaştan. Belki yeni bir kıyafet alışverişi?

Hayır. Bu ayın da şöyle küçük bir oyunu var: 30 günde sadece 6 kıyafet giyeceksin ve kimse anlamayacak. Oyun, bunu kimsenin anlamayacağı şekilde elindeki mevcut imkanlarla nasıl yapacağın.

EKİM: Havalar bozmaya doğru gittikçe, kendimize moral vermek için lüzumsuz "depresyon alışverişine" daha yatkın hale geliriz.

Buna 'Stres harcaması' da deniyor. Gerçekten de en başta insana kendini mutlu hissettirir ve stresi güzelce bastırır; ama etkisi uzun sürmez. Yok ama illa bir stres harcaması yapacağım dersen de tutarı makul tut. Zaten 10 aydır parayı nasıl daha akıllıca harcayabileceğini öğrendin. Ekim, spora başlamak için de güzel bir ay. Ve gereksiz alışverişten kesinlikle çok daha mantıklı bir stres harcaması.

KASIM: Vallahi harika dayandın! İşte bu yüzden 12 yerine 11'e böldük: Bu ay senin izin ayın.

Bu ay birikim yok. Bu ay kenara koyacağın parayı hiçbir suçluluk hissetmeden harcayarak kendini rahatlat.

ARALIK: Sen tam bir şampiyonsun! Yeni yılın kutlu olsun :)

Aralık zaten çocuk oyuncağı gibi geçecek. İstersen bu ayı ‘harcamama ayı’ ilan et ve yıl sonuna bu kadar yaklaşmışken dayanıklılığını test et. Para konusunda kendini tutmayı ve iradene hakim olmayı öğrenmenin, belki de hayatının farklı alanlarındaki tutumlarına da olumlu yansıdığını büyük ihtimalle şimdi şimdi fark edebilirsin.

Bu da Bonus:

Para Biriktiren Kolay ve Eğlenceli ‘Kavanoz Metodu'yla Tanışın!

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
26.12.2016

Kardeş güzel güzel anlatmışsın da biriktirmek için bir şey eksik: PARA.

26.12.2016

Depresyon alışverişi mi? hahaha :))) Biz normal evin ihtiyaçları için alışveriş yapamaz olduk hocam, ne parası ne tasarrufu?

yapemeceniz, biriktiremeceniz..

TÜM YORUMLARI OKU (13)