11 Maddede Dünyanın Konuştuğu Panama Belgeleri ve Offshore Kavramına Özet Bakış

9 Mayıs'ta ikinci kısmı yayınlanan 'Panama Belgeleri (Panama Papers)',  ilk sızdırıldığı andan itibaren tüm dünyanın gündemine oturmuştu. Belgelere göre, Panama merkezli ve denizaşırı firmalarla iş yapan hukuk firması Mossack Fonseca, aralarında 12 lider ve 143 politikacının da olduğu binlerce kişi için yasadışı mali faaliyetlerde bulundu; vergi kaçırmalarına ve kara para aklamalarına yardımcı oldu.

Bugüne dek yapılmış en büyük veri ifşası olan, 76 ülke ve 109 medya kuruluşundan toplam 376 gazetecinin üzerinde çalıştığı Panama Belgeleri sızıntısını kabaca toparlamaya çalışalım.

Tarihin En Büyük Veri Sızıntısı: Panama Belgeleri Bize Ne Anlatıyor?

1. Offshore nedir?

İngilizce'de kıyıdan uzak anlamına gelen offshore, ekonomide ise kaba tabir ile vergiden uzak anlamına geliyor. 

Offshore bankacılık ise Türkçe'de 'Kıyı bankacılığı' olarak geçiyor. Şöyle tanımlayabiliriz; kişinin /  kurumun kendi ülkesindeki bankacılık sektörü için düzenlenmiş olan her türlü yasa ve yönetmeliklerin dışında kalan serbest bankacılığa offshore bankacılık denir.

2. Offshore sistemin ve vergi cennetlerinin kişi ve kurumlara sağladığı avantajlar şöyle:

Bu bölgelerde kurulan şirketler her türlü vergiden muaftır. Ayrıca yaptıkları işlemlerle ilgili kayıt tutmak ve hesap verme zorunlulukları yoktur.

Hesaplarda ise tasarruf mevduat sigorta fonlarına prim ödemezler. Daha yüksek faiz kazanımı söz konusudur.

3. Peki "vergi cenneti" ülkeler hangileri?

Vergi cenneti olarak tabir edilen, verginin hiç olmadığı ülkelerin listesi 2015 Haziran ayında AB Komisyonu tarafından şu şekilde açıklanmıştı: 

Andorra, Lihtenştayn, Guernsey, Monako, Morityus, Liberya, Seyşeller, Brunei, Hong Kong, Maldivler, Cook Adaları, Nauru, Niue, Marshall Adaları, Vanuatu, Anguilla, Antigua ve Barbuda, Bahamalar, Barbados, Belize, Bermuda, İngiliz Virgin Adaları, Cayman Adaları, Grenada, Montserrat, Panama, St Vincent ve Grenadines, St Kitts ve Nevis, Turks ve Caicos, Amerikan Virgin Adaları.

4. Yüz ölçümü çok küçük olan bu ülkeler, offshore şirket ve hesaplara kapılarını açarlar.

Ve yüzbinlerce şirketin yaptığı çeşitli ödemelerden (kuruluş ücreti, işletme giderleri vs) gelir elde ederler. Bu işten ciddi para kazandıkları için de, gizliliğe son derece önem verirler.

5. Gelelim Panama Belgeleri'nin merkezine: "Mossack Fonseca"

Panama merkezli Mossack Fonseca, offshore şirketlere hukuki danışmanlık hizmeti veren bir hukuk firması. Hizmetlerini yıllık olarak faturalandırıyor ve aynı zamanda varlık yönetimi de yapıyor.

6. Kendi alanında dünyanın en büyük dördüncü şirketi.

Bugüne kadar 300 binden fazla şirketi farklı düzeylerde temsil etmiş durumda. Temsil edilen şirketlerin yarısından fazlasıysa vergi cenneti ülkelerde kayıtlı şirketler. Mossack Fonseca'nın internet sitesinde, 42 ülkede toplam 600 kişilik bir ekibin bulunduğu ifade ediliyor.

7. Offshore yasal mıdır?

Evet offshore yasaldır ve uluslararası kabul görür. Birçok ülkede iş insanları, yönetilen kur rejimlerinden korunmak için paralarını offshore şirketlerde tutmayı tercih ederler.

8. Peki belgelerin gündeme oturmasını sağlayan yasa dışı boyut nedir?

Offshore şirketten elde edilen gelirin gizlenmesi ve yaşanılan ülkede vergisinin ödenmemesi, kişinin sahip olduğu gerçek serveti beyan etmemesi, vergi kaçakçılığı ve yolsuzluk kapsamında değerlendirilir. Bu şirketlerin hiçbir şekilde kayıt tutma zorunlulukları da olmadığından, bu yolla kara para aklamak da kolaylıkla mümkündür.

9. Belgelere göre şirket, aralarında 12 ülke lideri ile 143 politikacının da bulunduğu binlerce kişinin vergi kaçırmasına ve kara para aklamasına yardımcı olmuş.

Belgelerde Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, İzlanda Başbakanı Sigmundur Davio Gunnlaugsson, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko, Rusya Devlet Başkanı Putin'in yakın arkadaşları, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev'in ailesi, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın kuzenleri, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın babası, Pakistan Başbakanı Nawaz Şerif'in çocukları ve Malezya Başbakanı Necib Rizak'ın oğlu gibi isimler bulunuyor.

10. Türkiye’den 101 şirket ve 684 kişinin ismi yer alıyor.

9 Mayıs itibariyle ikinci kısmı da yayınlanan belgelerde Türkiye'den 101 şirketin ve 684 kişinin yer aldığı anlaşıldı. 

Yayınlanan listede Doğan Holding, Zorlu Holding, Anadolu Grubu ve TÜSİAD’a mensup isimlerin yanı sıra, Galatasaray ve Beşiktaş kulüplerinin eski başkanları da bulunuyor.

Panama Belgeleri'nde İkinci Perde: Türkiye'den 684 İsim

11. Panama Belgeleri, bugüne kadar gerçekleşen en büyük doküman sızıntısı olarak kabul ediliyor.

Toplamda 11,5 milyon Mossack Fonseca dokümanı sızdırıldı ve dosyaların toplam boyutu 2,6 terabayt.

The Guardian'ın bu görseli, ne kadar belge sızdığını anlamamıza yardımcı olabilir: Geçmiş yıllardaki 4 önemli veri sızıntısı sarı renkle gösterilmiş. Panama Belgeleri ise, gri alanın tamamı kadar.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı
Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
YORUMLAR
04.04.2016

Özetin gelmesi iyi oldu, zira ben de dahil ekonomi ile arası çok iyi olmayanlar ilk haberden pek bir şey anlamamıştır. Teşekkürler.

04.04.2016

dürüst politikacı yoktur, seni dürüst ve namuslu olduğuna ikna edebilen politikacı vardır -.-

04.04.2016

Politikacı güç aşığıdır, gücün bileti de paradır. Gücü alınca o biletlerden koleksiyon yapıyorlar işte. Oldu ki loto başkasına çıkarsa tekrar deneyebileceği kadar bileti oluyor. Şimdiden ağzım sulandı laaa :D

04.04.2016

Türkiyeden kimlerin olduğunu anlamak pek zor değil :Tayyipgiller,ÇALIK HOLDİNG ALBAYRAKLAR DAVUTOĞLU ZAFER ÇAĞLAYAN EĞEMEN BAĞIŞ REZA ZARRAB ALİ AĞAOĞLU... VS VS.

04.04.2016

Hepsi tamamda davutoğlunda o tip yok bence aga :D

TÜM YORUMLARI OKU (16)