11 Madde İle 11 Ayın Sultanı Ramazan'ın Simgesi Teravih Namazı

Ramazan'ın en önemli ibadetlerinden biri olarak gösterilen Teravih Namazı tüm Müslümanların ilgilendiği bir konu. Biz de konu hakkındaki detayları bir araya topladık. Bu önemli konu hakkındaki bilgileri derlerken de ağır dini terimlerden kaçınıp, basit bir dil kullanmayı tercih ettik. Herkese iyi ramazanlar!

1. Öncelikle yaygın bir şekilde bu namazın nasıl kılındığına göz atalım.

Teravih, hicri takvimin kameri bir takvim olması sebebiyle oruca başlanacak gün yani ilk sahura kalkılacak geceden önceki yatsı vakti ile kılınmaya başlanır ve Ramazan ayı boyunca eda edilir.

2. Teravih namazı 20 rekat olarak kılınıyor.

Teravih namazı 20 rekattır ancak yatsı namazının farz ve sünnetleri ile birlikte kılındığından toplamda 33 rekat olarak düşünülebilir.

3. Teravih hem cemaat ile toplu bir biçimde, hem de bireysel olarak kılınabiliyor.

Teravih namazı teamüllere göre yatsı ezanı ile sabah ezanı arasında kılınmalı.

4. Teravih kılınırken 2 ya da 4 rekatta bir selam veriliyor.

Ayrıca hatimli teravih uygulaması adı altında ülkemizin belli başlı camilerinde Kuran-ı Kerim'in tümü Ramazan ayı boyunca kılınan namazlar esnasında okunmuş olur ve bu teravihlere kesintisiz katılanlar kutsal kitabı hatim etmiş sayılırlar.

5. Teravih kelimesi Türkçe'ye rahatlama, dinlenme olarak çevirilebilir.

Bu ismin kökeni namaz arasında verilen aralara dayanıyor.

6. Teravih namazının tarihi Hz.Ömer devrine dayanıyor.

Bilindiği üzere teravih, farz namazlar arasında yer almıyor. Hz.Muhammed'in de kendi zamanından sonra İslam'ın ekseninden kaymaması için farz namazlar harici ibadetleri toplu olarak yapmadığını biliyoruz.

7. Bu noktada eleştiriler ortaya çıkıyor.

Ne İslam'ın kaynağı Kuran-ı Kerim'de, ne de Hz.Muhammed'in İslam'ı yaşayışından örneklerde böyle bir ibadetten bahsedilmediği güvenilir kaynaklar tarafından aktarılıyor.

8. Diyanet, bazı hutbelerinde teravih namazını sünnet olarak aktardı.

Bu hutbelerde 'Allah orucu sizlere farz kıldı, ben de teravihi sizlere sünnet kılıyorum.' şeklinde Hz.Muhammed'den alıntı olduğu iddia edilen cümleler okundu. Ancak referans gösterilen sözlerin tam karşılığı 'Oruçlu günlerin gecelerinde ne yapacağınızı ben gösterdim.' şeklindedir.

9. Karşı görüştekilerin de bir dayanağı var.

Hz.Muhammed yatsı namazından sonra yılın her günü 11 rekat namaz kılıyordu ve aynı zamanda bu ibadeti evinde yapmaya özen gösteriyordu. Ancak Ramazan ayının son 10 gününü camiye kapanıp, sürekli ibadet ile geçirdiğinden bu sürekli kıldığı 11 rekat namazı bu süreç içinde mescidinde kılıyordu. Bu namaz esnasında cemaat Hz.Muhammed'in arkasında, haberi olmadan saf tutarak bu namazı toplu halde kılmaya başladı. Aktarılan bu olayı destek olarak alan bir kısım teravih namazının bu gelenekten geldiğini iddia ediyor.

10. Ancak aktarılan bu olayın devamı karşıt görüştekilerin dayanağını çürütüyor.

Çünkü arkasında cemaat olduğunu fark eden Hz.Muhammed, bu namazı kıldırmayarak cemaati dağıtıyor.

11. Teravih, kökeni ya da gelişimi ne olursa olsun bulunduğu nokta din kültürü açısından çok önemli.

Ramazan'ın en önemli simgelerinden teravih, çok fazla rağbet gören bir ibadet. Bu noktada İslam dinine inananların, hür iradeleri ile hareket etmeleri yeterli olacaktır.

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
YORUMLAR
10.06.2016

teravih namazının zevki bi başka oluyor

11.06.2016

Peygamber Efendimiz (s.a.v) çogu ibadetini gizli yapardı ki bunun altındada şu yatardı ümmetime farz olarak dönmesin bu ibadetler zorluk cekmesinler diye... yanılıyorsam eger daha iyi bilen yada dogrusunu tam bilen açıklasın lütfen.

12.06.2016

Hz.Ömer'den daha iyi bilen varsa buyursun kılmasın.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ