100 Yılda 9 Damla: 1927 Yılında Başlayan Zift Damlası Deneyi Sabır Testine Dönüştü!

Birkaç dakikada tamamlanan soda-volkan patlaması gibi eğlenceli çocukluk deneyleri unutulmazdır. Peki ya 100 yıl süren bir deneyin hikayesi? Avustralya'da 1927'de başlayan Pitch Drop (Zift Damlası) Deneyi, bilimin en yavaş hareket eden çalışması olarak hala devam ediyor! Sahiden neden bitmek bilmiyor bu deney? Detaylara beraber bakalım.

Kaynak

Zift Damlası Deneyi, 1927'de Queensland Üniversitesi'nden Profesör Thomas Parnell tarafından başlatıldı. Amaç, katı gibi görünen bazı maddelerin aslında ne kadar akışkan olduğunu öğrencilere göstermekti.

Deneyin ana konusu, zift adı verilen bir maddeydi. İlk bakışta katı gibi duran zift, aslında dünyanın en viskoz (yani akmaya karşı en dirençli) sıvılarından biri.

Hatta geçmişte tekneleri su geçirmez hale getirmek için kullanılıyordu.

Parnell, zift örneğini ısıtarak bir huniye döktü ve bunun ardından tam üç yıl boyunca soğumasını bekledi. 1930'da huninin ucunu kesti ve deney resmen başladı.

O zamandan bu yana, zift yalnızca dokuz damla bıraktı. Damlalar o kadar yavaş hareket ediyor ki bir damlanın düşmesi yaklaşık bir on yılı buluyor!

Deney başladığından bu yana çeşitli profesörler tarafından yürütülüyor ve doğal şartlarda ilerliyor. Yani sıcaklık değişimleri gibi faktörler deneyin hızını etkiliyor.

En son damla, 2014'te düştü ve sekizinci ile dokuzuncu damlalar birleşerek yere ulaştı. Şu anda, onuncu damlanın düşmesi bekleniyor ve bu olayın 2020'lerin sonuna doğru gerçekleşmesi muhtemel!

İlginizi çekebilir:

Neden Yapıldığını Anlamakta Zorlanacağınız Dünyanın En Garip 10 İcadı
Orta Çağ Döneminde İnsanlar Sabun ve Şampuan Gibi Hijyen Malzemeleri Olmadan Nasıl Temizleniyordu?
Kadınları Kör Eden Rimel: 1930'ların Güzellik Faciasının Tüyler Ürperten Hikayesi!

Popüler İçerikler

Antalya'da Tedavi Gören Ferdi Tayfur'dan Acı Haber: Hayatını Kaybetti!
Aydilge'den ''Hayalim Cinsellik Yaşarken Ölmek'' Diyen Bennu Gerede'ye Tepki Dolu Yanıt!
Ahmet Hakan Abdullah Öcalan'a Bebek Katili Diyenleri Eleştirdi
YORUMLAR
27.11.2024

Bu bilimden işsizliğe gitmiş bildiğiniz.

27.11.2024

Bilim bilim bilim.. iyi ki var

03.12.2024

resmen işsizlik , başka bişey değil :))

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ