10 Yıllık Bir Emeğin Ürünü! Türklerin Kadim Zeka Oyunu Mangala'nın Belgesel Filmi Yayınlandı

İnsanlar yaşlandıkları için oyun oynamayı bırakmazlar, oyun oynamayı bıraktıkları için yaşlanırlar...

Tarihin en eski oyunlarından, hem de bir Türk oyunu Mangala. Peki şimdiye kadar bu oyunun adını neden duymadınız? Veya birkaç kere kulağınıza geldiğiyle kaldı?

Bunun birçok nedeni var aslında. Kahvehanelerde iskambil kartlarıyla oynanan oyunların rağbet görmesi, son yıllarda gençliğin bilgisayar başında büyümesi bu nedenlerden bazıları. Ama mangala için bir şeyler değişiyor! Bu kadim oyuna hak ettiği ilgi tekrar gösterilmeye başlandı.

En görkemli TV yapımlarından biri olan Muhteşem Yüzyıl'da mangala oyununun anlatılması, oyuna olan ilginin artmasına yardımcı oldu.

Son zamanlarda Mangala'yı daha sık duymamıza sebep olan isimlerse Serkan Aziz Ceyhan ve Serdar Asaf Ceyhan kardeşler...

Dünya zeka oyunları tarihini değiştirecek bilgilerin yer aldığı, 6000 tarihi kaynak taraması yapılarak hazırlanan, 10 yıla yayılan emeğin ürünü olan Mangala Oyunu Belgesel Filmi, Ceyhan kardeşlerin tarihsel araştırması ve anlatımı ile yayınlandı.

Mangala Oyunu Belgesel filmi oyun kavramını anlatan Türkiye’de hazırlanmış ilk film olma özelliğini taşıyor.

Sunay Akın, Türk Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, Akıl ve Zeka Oyunları Federasyonu Başkanı Şaban Kurt ve birçok ismin bu belgeselin hazırlanmasında katkıları bulundu.

Mangala'nın tarihinin anlatıldığı belgesel sayesinde 'Mangala Türk Zeka ve Strateji Oyunu ve Kuralları nasıl ortaya çıktı?' 'Mangala oyunu markası nasıl doğdu?' '2 milyon kişiye oyun kuralları nasıl öğretildi?' 'Dünyanın en eski zeka oyunu Mangala mı?' gibi sorulara cevap bulabileceksiniz.

Şimdi oyun zamanı diyoruz ve sizi belgeselle başbaşa bırakıyoruz!

Ve Türk zeka oyunu Mangala'yı oynamak isteyenlere de nasıl oynanacağıyla ilgili bilgiler:

Mangala Türk Zeka ve Strateji Oyunu iki kişi ile oynanır. Oyun tahtası üzerinde karşılıklı 6’şar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine bulunmaktadır. Mangala Oyunu 48 taş ile oynanır.

Oyuncular 48 taşı her bir kuyuya 4’er adet olmak üzere dağıtırlar. Oyunda her oyuncunun önünde bulunan yan yana 6 küçük kuyu, o oyuncunun bölgesidir. Karşısında bulunan 6 küçük kuyu rakibinin bölgesidir. Oyuncular hazinelerinde en fazla taşı biriktirmeye çalışırlar. Oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu oyun setini kazanmış olur. Oyuna kura ile başlanır.

Oyunda 4 ana temel kural vardır.

1. TEMEL KURAL: Kura neticesinde başlama hakkı kazanan oyuncu kendi bölgesinde bulunan istediği kuyudan 4 adet taşı alır. Bir adet taşı aldığı kuyuya bırakıp saatin tersi yönünde, yani sağa doğru her bir kuyuya birer adet taş bırakarak elindeki taşlar bitene kadar dağıtır. Elindeki son taş hazinesine denk gelirse, oyuncu tekrar oynama hakkına sahip olur. Oyuncunun kuyusunda tek taş varsa, sırası geldiğinde bu taşı sağındaki kuyuya taşıyabilir. Hamle sırası rakibine geçer. Her seferinde oyuncunun elinde kalan son taş oyunun kaderini belirler.

2. TEMEL KURAL: Hamle sırası gelen oyuncu kendi kuyusundan aldığı taşları dağıtırken elinde taş kaldıysa, rakibinin bölgesindeki kuyulara da taş bırakmaya devam eder. Oyuncunun elindeki son taş, rakibinin bölgesinde denk geldiği kuyudaki taşların sayısını çift sayı yaparsa (2, 4, 6, 8 gibi) oyuncu bu kuyuda yer alan tüm taşların sahibi olur ve onları kendi hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer.

3. TEMEL KURAL: Oyuncu taşları dağıtırken elinde kalan son taş, yine kendi bölgesinde yer alan boş bir kuyuya denk gelirse ve eğer boş kuyusunun karşısındaki kuyuda da rakibine ait taş varsa, hem rakibinin kuyusundaki taşları alır, hem de kendi boş kuyusuna bıraktığı taşı alıp hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer.

4. TEMEL KURAL: Oyunculardan herhangi birinin bölgesinde yer alan taşlar bittiğinde oyun seti biter. Oyunda kendi bölgesinde taşları ilk biten oyuncu, rakibinin bölgesinde bulunan tüm taşları da kazanır. Dolayısıyla, oyunun dinamiği son ana kadar hiç düşmez.

Mangala Oyunu 5 set olarak oynanır.

Oyunu kazanan oyuncu (1) puan, kaybeden (0) puan ve berabere bitiren oyuncular yarım (0,5) puan alır.

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR
17.04.2018

Nokia 'da Bantumi oynamışsanız, aha işte o oyun bu mangala oyunu oluyor.

17.04.2018

Mangalayı amatör olarak yüzlerce kez oynamışımdır. Hiç berabere bitmedi. Yarım puan nasıl oluyor?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ