Türkiye'nin de en büyük on ithalatçı arasında yer aldığı insansız hava araçları (drone) sektörü, askeri kullanımın yanında sivil kullanımın da hızla artmasıyla 2024 yılında 12 milyar dolara ulaşacak.
İlk motorlu uçağın 11 saniyede 40 metre uçurarak havacılıkta yeni bir çığır açmasının üzerinden 144 yıl geçti ve teknolojik gelişmeler artık dünyanın en ücra köşelerine bile gidebilen insansız hava araçlarını, yani 'drone'ları hayatımıza soktu. Küresel güvenlik konusunda bağımsız analizler yapan SIPRI'nin yapmış olduğu bir araştırmaya göre, 2014 yılında toplamda 1.5 milyar dolarlık drone satışı gerçekleştirildi.
İngiltere 2014 yılında yüzde 33.9'luk payla dünyanın en büyük insansız hava aracı ithalatçısı olurken, küresel drone talebinin üçte birini oluşturdu. Türkiye de bu süre zarfında en çok insansız hava aracı ithal eden ve İngiltere'nin başı çektiği ülkeler arasında ilk on sırada yer alıyor. Hindistan yüzde 13.2'lik ithalat pazar payına sahipken, İtalya yüzde 9.8 ve Azerbaycan yüzde 7.8'lik payla, üçüncü ve dördüncü sırayı aldı. Yüzde 7.3'lük pazar payıyla beşinci sıradaki Almanya'nın ardından Türkiye de yüzde 6.2'lik bir pazar payıyla drone ithalatında 6. sırada geliyor. Araştırmada 2010 ve 2014 yılları arasında toplam 439 profesyonel insansız hava aracı ithal edildiği, bunların 428'inin silahsız, 11'inin ise silahlı drone olduğu belirtildi.
Drone pazarının hacmi 2024'te 12 milyar dolara ulaşacak
İnsansız hava araçları sektörü donanım ve yazılım üreticileriyle aslında zaten tarım, arazi yönetimi, enerji ve inşaat sektörlerinde kullanılmakta. Online ticaret devi Amazon'un birkaç yıla kadar tüm gönderilerini drone'larla gerçekleştireceğini vaadetmesi sektörün farklı kullanımlarına dair önemli bir adım olmuştu. Üreticilerin büyük bir çoğunluğunun küçük ölçekli şirketler ve startuplar olduğunu belirten bir araştırmaya göre, savunma sanayi ve endüstriyel şirketlerin de drone teknolojilerine yatırım yapmaya başladığı belirtiliyor. Business Intelligence'ın yapmış olduğu bir araştırma drone sektörünün özellikle savunma sanayinde kullanımının hızla artacağını, 2024 yılında toplam pazarın 12 milyar doları geçeceğini öngörüyor. Bunun en az 3 milyar dolarlık payını ise tüketici ürünü olarak da kullanılan droneların oluşturacağı belirtiliyor. Fakat sivil kullanımın mevcut durumuna göre üç katına gelerek, askeri kullanıma göre çok daha hızla yaygınlaşacağı vurgulanıyor.
Japonya sektörün yenilikçi öncülerinden
1980'lerden bu yana tarım sektöründe Yamaha R-50 insansız helikopterleri çiftçilik amaçlarıyla kullanan Japonya'da Başbakan Shinzo Abe, sektöre hız kazandırmak ve bu konuda ABD karşısında güçlenebilmek için yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Abe tarafından atanan Robot Devrimi Gerçekleştirme Komitesi, mevcut düzenlemeleri inceleyip, insansız hava aracı sektörünün önündeki yapısal engelleri kaldırmakla görevlendirildi. Başka bir komitenin ise Tokyo'da ve diğer büyük şehirlerde, şirketlerin sektör için ne gibi denemeler yapabileceğini araştırıyor. Japonya'da drone'larla ilgili tek düzenleme 150 metrenin altında ve havaalanlarından 9 kilometre uzakta uçmaları gerektiği. Yamaha basın sözcüsü yaptığı bir açıklamada şirketin şimdi de Japonya sınırlarında devriye görevi yapmayı veya petrol ve gaz boru hatlarını kontrol etmeyi amaçladığını belirtti.