10 Yıl Önce Hiç Varolmayan, Şimdiki Hayatınsa Sıradan Birer Parçası Olmuş 10 Meslek

Uzak değil, çok yakın bir gelecekte hayatlarımızın teknolojik gelişmelerle birlikte nasıl değişeceğine dair sizlere burada pek çok galeri sunuyoruz malum. Gelişimin hızı inanılmaz. 10 yıl önce hayatımızda hiçbir şekilde yer almayan ne meslekler var ki, şu an iş ve günlük yaşamlarımızın orta yerine çoktan gelip oturmuş durumda. 

Facebook örneğin, bundan 10 yıl önce daha emekleme dönemini yaşıyordu, Twitter henüz lanse edilmişti ve kimsenin henüz iPhone’u da yoktu. Akıllı telefon ve mobil teknoloji devrimi öncesinde dünya bambaşkaydı; ve elbette iş yaşamının dinamikleri de öyle.

Dünya Ekonomi Forumu (WEF) tarafından haberleştirilen son Human Capital Index’e göre, 10 yıl önce hiç var olmayan 10 mesleği sizlere listeledik.

1. Mobil uygulama geliştiriciliği

iPhone tam olarak 10 yıl önce, 2007’de hayatlarımıza girdi. Hemen ardından Google’ın Android hamlesi geldi. Sonuç olarak bugün dünyadaki yetişkin nüfusun yarısında bir akıllı telefon bulunuyor. 

Akıllı telefonların hayatımıza girişiyle birlikte, 'mobil uygulama' diye, inanılmaz da büyük bir potansiyele sahip bir şey çıktı. Temmuz 2015’e gelindiğinde, Google Play ve AppStore toplamda 3.1 milyon app’e sahip olmuştu bile.

2. Sosyal medya yöneticiliği

2006 öncesinde böyle bir ihtiyaç dahi yoktu; çünkü zaten sosyal medya diye bir şey yoktu. Çoğu platform henüz sadece yapım aşamasındaydı. 2016'nın üçüncü çeyreğine geldiğimizde ise örneğin Facebook tüm dünyada 1,79 milyar aktif kullanıcıya ulaşmıştı. Twitter, Instagram, Snapchat derken sosyal medya her sektörden markalar için vazgeçilemez bir pazarlama aracına dönüştü.

3. Uber şoförlüğü

İnternet ve akıllı telefonlardan aldığı güçle hızla büyüyen paylaşım ekonomisi geleneksel sektörlere meydan okumaya devam ediyor.

Uber daha 2009 yılında kuruldu, ve çok kısa bir zamanda dünyanın en değerli start-up’ı  oldu. Uber'in şu anki piyasa değeri yaklaşık 63 milyar dolar. ABD de dahil dünyanın çeşitli ülkelerinde zaman zaman taksicileri ayağa kaldırma ve hatta yasaklanma haberleriyle gündeme gelen Uber, su anda 450 şehirde ve günde 1 milyon kez kullanılıyor.

Bununla beraber, çok da uzak olmayan bir gelecekte Uber şoförlüğü de tarih olabilir; çünkü Uber'in de sürücüsüz araçlara yönelik yatırımları sürmekte.

4. Sürücüsüz araç mühendisliği

Sürücüsüz araç diye bir şey de 10 yıl önce hayatımızda elbette yoktu. Henüz teknolojisi tam oturmadıysa da, yakın gelecekte bilhassa taksi şoförleri ile kuryelerin işlerini ellerinden alacak gibi duruyor. 

Buna karşılık, yeni iş kolları da doğurabilirler. Sürücüsüz araçların sürücülere ihtiyacı olmayacak; fakat kendi kendilerini tamir de edemeyecekler; ya da bakım yapamayacaklar. Bunlara yönelik uzaktan kontrol sağlayacak mühendisler, yapay zeka uzmanları, mekatronik mühendisleri kısa zaman sonra önemli rollere sahip olarak öne çıkacak.

5. Bulut bilişim uzmanlığı

10 yıl önce birisi gelip bize bulut bilişim alanında çalıştığını söyleseydi, neden bahsettiği hakkında pek bir fikrimiz olmazdı. Çünkü bu terim, o dönemki Google CEO’su Eric Schmidt 2006’daki bir konferansta Google’ın yeni yazılım vizyonunu 'bulut' olarak adlandırmasıyla anca literatürlere girdi. Bugün, Amerika’daki işletmelerin yarısı bulut tabanlı sistemlere çoktan geçiş yapmış durumda; ve bulut yönetimi ile mühendisliği de epeydir, üstelik de inanılmaz revaçta bir meslek haline geldi.

6. Büyük veri analistliği

Veri hacminin yılda %40’lık bir artış gösterdiği günümüz döneminde, geleneksel veritabanı araçları ve algoritmaları ile böyle bir verinin işlenmesi, verinin kendisinden daha büyük bir mesele. Çünkü analiz edilemeyen veri açıkçası çöptür; hiçbir anlama gelmez. Bu nedenle bu datayı analiz eden, anlamlandıran ve işleyen roller tanımlanması gerekti.

7. Sürdürülebilirlik yöneticiliği

Sürdürülebilirlik kavramı günümüzde işletmeler açısından fazlasıyla önemli bir konuma geldi. Eskiden bu durum sadece yenilenebilir enerji alanında çalışanların alanı sayılırdı. Şimdi ise yenilenebilir enerji alanında çalışmayan firmalar bile, kaynaklarını nasıl hem daha verimli, hem de çevreye duyarlı kullanabileceklerine yönelik insanlar işe almaktalar.

8. Y jenerasyonu uzmanlığı

Y jenerasyonu dediğimiz 1980 - 2000 arası doğumlu kuşak yani 'millenial kuşak', 2006’da henüz okul çağındaydı. Geçen 10 yıl içerisinde iş gücünün çoğunu oluşturan bu jenerasyon global ekonomiyi de en çok etkileyen grup oldu. Y jenerasyonu uzmanları ise bu jenerasyonun beklentilerini, davranışlarını ve değerlerini analiz ederek, şirketleri hem çalışanlarıyla, hem de müşterileriyle nasıl ilişki kurmaları gerektiği konusunda yönlendirmekte.

9. Drone operatörlüğü

Drone, yani insansız hava araçları pazarının hızlı bir biçimde büyümesi, drone operatörlüğü olarak adlandırılan yeni bir iş alanı yarattı.

10. YouTuber'lık

YouTube ve diğer pek çok video platformu sayesinde, bugün hayatlarımızda kısaca 'vlogging' denilen 'video-blogging' diye bir kavram; hatta bir kariyer alanı var. Sahip olduğu YouTube kanalı üzerinden geniş kitleleri etkilemeyi başararak bir çeşit fenomen ünvanı kazanan bu kişiler, reklam ve sponsorluklar sayesinde milyon dolarları bulan anlaşmalar gerçekleştirmeyi başarıyorlar.

.

Hayatlarımızın 10 yıl sonrasında kim bilir daha hangi yepyeni ve şu an mevcut dahi olmayan iş icat edilmiş olacak, hep birlikte göreceğiz.

Popüler İçerikler

Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
YORUMLAR
18.02.2017

elektriği kes, hepsi iptal. Yaşasın elektrikçiler...

18.02.2017

bu mantıkla gidersen yandın :D

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ