10 Soruda UEFA Uluslar Ligi: Neden Yapılıyor?

UEFA, Uluslar Ligi'nin formatı ve takvimini açıkladı. Yeni sisteme dair en merak edilen soruların cevaplarını derledik.

Futbolda milli maçlara ilginin artırılmasının amaçlandığı Uluslar Ligi'nin ilki, 2018 yılının eylül ile kasım ayları arasında düzenlenecek. UEFA'ya üye 54 ülkenin 4 kümeye ayrılacağı ligde, kulüp müsabakalarında olduğu gibi düşme ve çıkma heyecanı da yaşanacak. Buradan elde edilecek puanlar Avrupa Şampiyonası'na gitme şansı da yaratacak.

UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, 'Sistem ilk başta çok karmaşık gelebilir fakat incelendiğinde anlaşılacaktır' dedi.

1- UEFA, neden Uluslar Ligi’ni uygulama kararı aldı?

UEFA, yoğun maç trafiğini arttıran hazırlık karşılaşmalarını puan sistemine soktu. Böylece maçların sonuçları çok daha değerli hale gelecek. Mücadelelerin Avrupa kıtası içerisinde oynanacak olmasından dolayı takvim de rahatlayacak.

2- Yeni sistemle milli takımlar ne tür yeniliklerle karşılaşacak?

Uluslar Ligi’nde toplanacak puanlar, milli takımlara Avrupa Futbol Şampiyonası’na gitme yolu açacak. Euro 2020’de yer alacak 24 takımdan 4’ü artık Uluslar Ligi’nden gelecek. Bu takımlara play-off oynayarak turnuvaya katılma şansı tanınacak.

3- Takımlar hangi kriterlere göre gruplara dağıtılacak?

54 UEFA üyesi ülke 2018 Dünya Kupası Avrupa elemelerinden sonra elde ettikleri puanlara göre sıralanacak. İlk 12 takım A Ligi, sonraki 12 takım B Ligi, sonraki 14 takım C Ligi, son 16 takım D Ligi olacak.

4- Liglerde sistem nasıl oluşacak?

12 takımlı A ve B Ligi, üçerli dört gruba ayrılacak. 14 takımlı C Ligi, iki üç iki de dört takımlı gruba ayrılacak. Son 16 takım ise dörderli dört gruba dağılacak.

5- Avrupa Şampiyonası’na katılım nasıl olacak?

2020 Avrupa Şampiyonası elemelerinde eski sisteme dönülüyor. Beş ve altışarlı 10 grupta mücadele edilecek. İlk iki sırayı alan takımlar direkt katılacak. Gruplarda üçüncü olan takımlar ise artık eleme grubundan turnuvaya katılım hakkı elde edemeyecek. Son 4 takımsa Uluslar Ligi’nden gelecek. Her ligden bir takımın turnuvaya katılım şansı oluşacak.

6 -Bu sistem nasıl işleyecek?

Örneğin; Uluslar Ligi’nde A Ligi Birinci Grup’ta Hollanda, Almanya ve Hırvatistan yer alıyor. Euro 2020 eleme gruplarında Hollanda ve Almanya turnuvaya direkt katılım hakkı elde etti. Uluslar Ligi’ndeki grupta sıralama Almanya, Hollanda ve Hırvatistan oldu. İlk iki takım direkt katılım hakkına sahip olduğu için play-off oynama vizesi üçüncü Hırvatistan’a kalıyor. Diğer üç grupta da bu sistemle birer takım belirlendikten sonra dörtlü play-off oynanacak. Kazanan, Euro 2020’ye katılacak. Eğer bir ligde dört gruptan play-off oynama kriterini üç takım karşılıyorsa, dördüncü takıma kalan hak, bir alt lige devredilecek.

7- Uluslar Ligi’nde genel sıralamanın takımlara katkısı ne olacak?

Bir sonraki Avrupa Şampiyonası eleme grupları, Uluslar Ligi’nde aldığını başarılara ve sıralamanıza göre şekillenecek.

8- Uluslar Ligi’nin şampiyonu var mı?

A Ligi’nde yer alan dört grubunun liderleri arasında dörtlü final oynanacak. Kazanan o sezonun şampiyonu ilan edilecek.

9- İlk seneden sonra küme ve gruplar nasıl belirlenecek?

İlk turnuvanın ardından gruplarında son sırayı alan takımlar bir alt kümeye düşecek. Gruplarını birinci bitirenler de üst lige yükselecek.

10- Bu sistem ne zaman işlerlik kazanacak?

Uluslar Ligi 2018’de başlayacak. Mart 2020’de oynanacak play-off ile son bulacak. İlk kez 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda gerçekleşecek. Bir sonraki Uluslar Ligi ise 2020'de başlayacak.

Kaynak: Al Jazeera

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!