10 Soruda Tüm Kadınların Doğum Kontrol Haplarıyla İlgili Bilmesi Gerekenler!

Doğum kontrol hapları ne kadar güvenli, hapları kullandıktan sonra çocuğum olur mu, yalnızca hamileliği önlemek için mi kullanılır gibi sorular her zaman zihnimizi meşgul etti. Gelin doğum kontrol haplarıyla ilgili soruları cevaplandıralım.

NOT: Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. En doğru bilgi için bir jinekologla görüşmelisiniz.

1. Öncelikle, ''doğum kontrol hapı nedir''?

Östrojen ve progesteron denilen hormonları içeren doğum kontrol hapları, diğer adıyla OKS “oral kontraseptif haplar”, aktif cinsel hayatı olan kadınlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Bu haplar, yumurtlamayı durdururlar ve rahim ağzından içeriye sperm girmesini engellerler. Bir diğer çeşidi de “mini pill”dir ve yalnızca progesteron hormonunu içerirler.

2. Gebelikten koruma açısından doğum kontrol hapları ne kadar güvenilirdir?

Araştırmalara göre düzenli kulanımda %99 etkili olduğu söyleniyor. 

Peki düzenli kullanımı nasıl oluyor?

3. Doğum kontrol hapları nasıl kullanılır?

Hapların kullanımına başlamak için öncelikle reglinizin başlamasını beklemeniz gerekiyor. Reglin ilk günü içeceğiniz hap hangi güne denk geliyorsa o günün hapını içmelisiniz. Zira doğum kontrol hapının içerisinde her hapın üstünde bir gün belirtilir. Her gün aynı saatte almaya dikkat etmeniz de önem arz ediyor. 

21 gün boyunca içeceğiniz doğum kontrol haplarına, 7 gün ara verirsiniz. 21 gün bittikten birkaç gün sonra regl kanamanız başlar. Böylece kanamanızın ne zaman olacağını da bilmiş olursunuz. Bir sonraki kutuya aradaki 7 gün bittikten sonra başlamalısınız ve reglinizin bitip bitmemesi bu noktada önemli değildir. 

Sonuç olarak 21 gün hapı kullanıp, 7 gün ara verirsiniz..

4. Hamile kalmak istediğinizde doğum kontrol hapı buna engel midir?

Araştırmalara göre doğum kontrol haplarının kalıcı bir yan etkisi yok gebelik üzerinde. Hamile kalınmak isteniyorsa, 21 günün sonunda regl olursunuz ve eğer kullanmaya devam etmezseniz 1 ila 1 buçuk ay içinde eski düzeninize döner, normal yumurtlama dönemine girmiş olursunuz.

5. Doğum kontrol hapları gebelik önleme dışında ne için kullanılır?

Bunlardan en bilindiği adet düzensizliğidir. Ciddi adet düzensizliği problemleri olan kadınlardan sıkça duyarsınız doğum kontrol hapı kullanımını. Bazı kadınsal hastalıkların tedavisinde kullanıldığı görülür. Bunun dışında reglin ne zaman olacağını bilmek de kadınları oldukça rahatlatır.

Akne, dış gebelik, kemiklerde zayıflama, endometrium ve over kanseri, anemi, ağrılı adet görme, aşırı adet kanaması gibi durumlarda faydalı ve koruyucu etkileri mevcuttur. Kaynak

6. Doğum kontrol hapının yan etkileri veya zararları var mıdır?

İlk aylarında lekelenme tarzı kanamalar görülebiliyor. Fakat bu çok da tedirgin edici bir durum değil; hapın düzenli kullanımında birkaç ayda kendiliğinden geçen bir durum. 

Geçmediği ve şiddetli kanama olduğu durumda doktora gidilmesi gerekmektedir.

Bunun yanında mide bulantısı ve kilo alma şikayeti de yan etkilerden diğerleri. Bilinmesi gereken bir diğer durum da, ilacın kullanımına devam edildikçe regl kanamalarında miktar ve süre olarak azalma görülmesidir.

7. Yararlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Reglinizi düzene sokan, ağrılarınızda kanamalarınızda azalmaya götüren doğum kontrol haplarının, PMS (regl öncesi sendrom) dönemindeki gerginlik, ödem ve göğüslerdeki şişliği azalttığı da gözlemlenmiştir. Kadınların genel şikayeti ya da belirli hastalıklarından kaynaklanan sivilce ve vücut kıllarında azalmaya sebep olduğu gözlemlenebilir. 

Ancak bu şikayetlerden herhangi birine sahipseniz doğum kontrol hapı almadan önce mutlaka muayene olmalısınız.

8. Doğum kontrol hapı kullanmamanız gereken durumlar da vardır:

  • Gebelik şüphesi olanlar,  

  • Tedavi gerektirecek migren şikayeti olanlar,

  • Önceden geçirilmiş veya mevcut damar tıkanıklıkları olanlar,

  • Kontrolsüz yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olanlar,

  • Ağır karaciğer hastalığı olanlar,

  • Özellikle meme, hormon bağımlı kötü huylu tümörü olanlar,

  • Tanısı konmamış vajinal kanaması olanlar,

  • 38 yaş üzerinde olanlar ve sigara kullananlar doktor tavsiyesine göre hareket etmelidir.

Kaynak

9. Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalınabilir mi?

Böyle bir risk kesinlikle yoktur denilemez. Ancak asıl etki doğum kontrol hapını düzenli kullanmaktadır. Düzenden kasıt ise, hapı her gün aynı saatte almaktır. Doğum kontrol hapınızı düzenli kullanırsanız bu risk oldukça düşüktür. Bu haplar adetinizi düzene soksa da siz yine de adet günlerinizi bir kenara not ederek takip etmeyi unutmayın.

10. Doğum kontrol hapını içmeyi unutursanız ne yapmalısınız?

Öncelikle aynı gün içerisinde almayı unuttuğunuzu fark ederseniz, direkt doğum kontrol hapını kullanın. İçmeniz gereken 24 saat içerisinde hapı alın ve ertesi gün normalde almanız gereken saatte almaya devam edin. Doktorlar aynı gün içerisinde iki tane hap kullanımını kesinlikle önermemektedir.

Bir gün ilacın aksatılması gebe olma ihtimalini arttırsa da ertesi gün kullanılacak ekstra doz gebelik ihtimalini daha az bir seviyeye çekmeyeceği gibi kadın bünyesindeki hormonları kötü yönde tetikleyebilir. Kaynak

Bonus: Doğum kontrol hapları cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korur mu?

Rahim ve yumurtalık kanserlerine karşı koruyucudur. Fakat, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan (HIV/AIDS, hepatit-B, frengi, bel soğukluğu, klamidya gibi) korumaz. Bunlardan korunmak için aşılar olmalı ve düzenli olarak kontrole gitmeniz gerekmektedir. 

Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaçınmak için, ilişki sırasında prezervatif kullanmayı unutmayın.

Bunu da okumak isteyebilirsiniz;

Korunma Yöntemleri Nelerdir? Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan ve İstenmeyen Gebelikten Korunma Rehberi

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
23.08.2019

Nette araştırma yaptıktan sonra tarayıcı geçmişini temizleyenler en doğru bilgi için jinekoloğa başvurunuz.

25.08.2019

genelleme olarak doğru ama her doğum kontrol hapı için yanlış bilgiler var. örn: bazıları 21 değil 28 tablettir ve ara verilmeden kullanılır. 38 yaş değil 30 yaş üstü sigara içenlere önerilmez. aynı saatte hergün aynı saat aralığında mesela saat 7de alıyosanız 2saat öncesi veya 2 saat sonrasına kadar içilebilir. sadece progesteron hormonu içermeyen doğum kontrol hapları da var. yan etkileri sıfıra yakın olan kilo aldırmayan yada tam tersi pms i arttıran doğum kontrol hapları da mevcut. Demem o ki fazla genelleme yapılmış. Siz yinede prospektüs okumadan eczacınıza veya doktorunuza danışmadan başlamayın.

21.10.2023

şişli fizyoterapist https://fizyoterapistsahinoksuz.com/

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ