10 Maddeyle TÜYAP Kitap Fuarında Sağ Kalma Rehberi

7-15 Kasım 2015 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenen TÜYAP Kitap Fuarı gelmiş de geçiyorken, kitap tutkunlarına yılların deneyiminden oluşmuş bir rehber sunuyoruz. Bu fuara yetişemeseniz bile diğer yıllarda işinize yarayacaktır. Malum, o kalabalığın ve bol seçeneğin arasında, üstüne üstlük elimizde kitaplarla saatlerce gezmek bazılarımızı canından bezdiriyor. İşte fuar alanından akıl ve beden sağlığınızın yanı sıra bütçenizi de koruyarak çıkabilmeniz için öneriler...

1. Online alışverişi aklınızın bir köşesinde tutun.

Fuara gidince 'E internette de fuardakiyle aynı oranlarda indirim var... Bu kadar yolu niye geldim?' diye hayal kırıklığına uğramamanız için bu konuyu fuara gitmeden düşünün. Fuarda yayınevlerinin genelde %20-25 civarında indirim yaptığını düşünürsek, online alışveriş daha zahmetsiz tabii. Ama kargo ücretini de hesaba katın ki, internetteki indirim anlamını yitirmesin :)

Ancak kitapların içini incelemek, kitaplarla dolu salonlarda dolaşmanın zevki, bir etkinliğe katılmış olmak gibi unsurlar sizin için önemliyse, fuara gelmeniz güzel bir deneyim olacaktır. 

Not: TÜYAP Kitap Fuarı, bu soruya kendi yanıtını vermiş bile: Neden Ziyaret Etmelisiniz | İstanbul Kitap Fuarı

2. "Mutlaka almalıyım" dediğiniz kitapların listesini yapın.

Tabii bu listenize mutlaka kitap adının yanı sıra kitabın basıldığı yayınevinin adını da ekleyin. Çünkü kitap stantları, yayınevlerine göre ayrılıyor. Böyle bir liste yapmak, içeride size zamandan ve enerjiden tasarruf sağlayacaktır.

3. Gerekirse 2 gün ayıracak şekilde plan yapın.

Hem uzun uzun kitap stantlarını gezecek hem de söyleşi, kitap imzalatma

gibi etkinliklere katılacaksanız bir gün size yetmeyebilir. 'Ben sadece

aklımdaki kitapları alacağım, stant stant gezmeyeceğim' diyenlerdenseniz o başka...

4. Hafta içi gitmeye çalışın & Yol planlamanızı yapın.

Hafta sonu her yer gibi fuar da normalden kalabalık oluyor. Ama hafta içi de, hafta sonu da gitseniz 'Erken kalkan yol alır' lafını şiar edinin. Çünkü kitap stantlarını gezmekten keyif alıyorsanız saatler size yetmeyecektir.

Ayrıca fuar alanının bulunduğu Beylikdüzü taraflarına nasıl ulaşacağınızı önceden planlayın. Özel araçla, metrobüsle, otobüsle gitmenize göre yol süresi farklılaşıyor. Metrobüsle gitmek, trafiğe girmekten kurtarıyor. (Zincirlikuyu'dan fuar alanına metrobüsle gitmek ortalama 1 saat sürüyor.)

5. Pazar arabası ya da küçük çekçekli çantayla gidin.

Şaka değil. Eğer aldığınız kitapları elinizde ya da sırtınızda saatlerce taşıyıp 'pert olmak' istemiyorsanız, inanın en iyi çözüm tekerlekli çantalar. 'Pazar arabasını/çekçekli çantayı yanımıza almak da ayrı külfet' demeyin. İki türlüsünü de denemiş biri olarak koca kitapları sırtta taşımaktan kesinlikle daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Tabii en fazla 1-2 kitap alacağınızdan eminseniz, o başka.

6. Yanınıza atıştırmalık yiyecekler ve termos içinde içecek alın.

Fuar alanının içindeki yiyecek ve içecekler hiç de ucuz olmadığı için yanınızda sandviç, kuru yemiş, meyve, termos içinde çay/kahve vs getirmeniz akıllıca olacaktır.

Fuar alanının dışında nohut-pilav ve köfte ekmek satanlar olduğu gibi bir hamburgerci de var. İçeriden çok daha ucuza geliyor; ancak bunları yemek istemeyenler olacaktır elbet. Ayrıca eğer fuara ücretli girenlerdenseniz, sırf acıktığınız için fuar alanından çıkıp tekrar girmek istemeyeceksinizdir.

7. Yanınızda nakit para (ve varsa ücretsiz geçişinizi sağlayan kart vb) bulunsun.

Fuara giriş 5 TL. Fuar öğrenci, öğretmen, emekli ve engelliler için ise ücretsiz. Bu yüzden yanınızda bunu belirtecek bir kart vb bulundurun.

Kitap stantlarında kredi kartı geçiyor; ancak bir aksilik olabilir, kart geçmeyen yerlerden (mesela alanın dışındaki pilavcıdan) yemek yemek isteyebilirsiniz, akbiliniz bitebilir ve saire.

8. Girince broşür almayı ve vestiyeri bulmayı unutmayın!

Kapıdan girer girmez fuar alanında neyin nerede olduğunu gösteren broşürden mutlaka alın. Hangi yayınevi nerede, tuvalet nerede, kafe nerede... Tüm bunları broşürsüz yapmaya çalışmanız kafanızı karıştıracaktır.

Vestiyeri bulun. Elinizde montlarla gezmek size çok sıkıntı verecektir. Vestiyerler ücretsiz ve 18:00'a kadar açık.

9. Planlamanızı asıl işlerinize göre yapın.

Alacağınızdan emin olduğunuz kitaplar varsa onlara öncelik verin. Bu kitapların yayınevlerini broşürden bulup zaman kaybetmeden bulundukları stantlara gidin ki aradan çıksın. Sonrasında sırf keyif için stantlara bakacağınız süreyi rahat rahat geçirin.

Ya da söyleşilere katılmak istiyorsanız kitap gezme planınızı ona göre yapın. Etkinliğin olduğu salona ve saate broşürden mutlaka bakın ki keşmekeş içinde panik olmayın.

10. Molalar vermeyi unutmayın.

Stantları gezerken kalabalıktan bunalabilir, o stant senin bu stant benim derken açlığınızı fark etmeyebilirsiniz. Fuar alanından çıkmak istemeyenler, alanın içindeki restoranlara gidip dinlenebilirler. İlla restorandan bir şey almanıza gerek yok. Sadece oturup kendi getirdiğinizi de yiyebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Diline Fena Doladı: Hasan Can Kaya'dan Vural Çelik'e Veda Yazısıyla Tepki Çeken Gülse Birsel'e Büyük Gönderme!