Öğrenciden Kelepir 10 Maddelik Tez Yazma Kılavuzu

Hemen hepimiz yok bitirmeydi yok yüksekti alçaktı derken en az bir kere tez duvarına toslarız. Çok azımız bu işten sağ kurtulur. Yanlış konu seçimlerinden tutun da kıt kaynakçaya kadar tüm dünya, sizin o tezi bitirmenize karşıdır. Tabi en çok da siz. Saatler boyu kaynakça taramak ve wordde günde en az 3 bin vuruşu tamamlamak. Koca koca adamların bir disk yuvarlayıp kalanların önünü süpürdüğü spor (bak adını bile bilmek istemiyorum öylesi saçma)  sonrası yapılan en gereksiz faaliyettir tez yazmak yine de madem girdiniz, ya da bitirmek durumundasınız buyurun içerik sizi bekler!

1. Hocanız Arkadaşlarınız Aileniz- Bir an için Herkesten Uzaklaşın ve Kendi Başınıza İlgi Çekici Bir Konu Bulun

Öğrenciler olarak düştüğümüz ilk hata konu seçimi. Hocaların harika konu dediği başlıkların kaynakçası olmaz, arkadaşların konu dedikleri makale bile doldurmaz. Yakınlar kolay bir şey yap geç mantığıyla yardımcı olmaya çalışır fakat lise konusu başlığı verirler. Dolayısıyla alanınız (örneğin felsefe-dil felsefesi) ne ise onun üzerine genel yazılmış birkaç okuma yapın ve hoşunuza giden birkaç basit başlık belirleyin.

2. Belirlediğiniz Başlıkları Ulusal Tez Sayfa Zımbırtısı Üzerinden Kontrol Edin

Bakın bakalım aynı çalışma ya da yakın çalışma var mı? Kaynakça çalın! Bakalım sizden önce sürünenler sizi ne gibi dertlerden kurtarmış? Eğer konunuza yakın birkaç tez bulduysanız şanslısınız demektir. Hepsinin kaynakça çıktılarını alın ve çalışmaya başlayın. Ne? Hiç çalışmadan biter mi sandınız?

3. Konunuza Dair Fikir ve Kaynakça Edinmeden Asla Danışmanınızla İrtibata Geçmeyin!

Hocalar danışman olunca en tatlı doçentin bile içine şeytan kaçar. Uyarmadı demeyin. Danışmanlık hocalar için zulümdür. Yıllar önce yitip giden tez günlerinin o ilk günkü paniğini başka bir öğrencide görmek onları kelimenin tam anlamıyla tiksindirir. Sizin endişeniz heyecanınız velhasıl öğrenciliğiniz onların zerre umrunda olmaz. Hatta siz beceriksiz anlarınızı paylaştıkça, sanki onlar doğduklarında tez yazıyorlarmış gibi sizi kınarlar. Bu kınama zamanla olumsuz izlenime dönüşebilir. Bu yüzden, ön çalışma netlik kazanana kadar hocanızdan kaçın ve görüşmeyin. Aylar sonra dahi olsa görüştüğünüzde, ben bunu seçtim kaynakçam da bu birkaç aya görüşürüz diyecek cool'luğu yakalayana dek irtibat tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebilir.

4. Sürekli Yazın! Kağıda, Bilgisayara Hiç Fark Etmez. Elinizde Düzenli Olarak Yazılı Materyal Bulunsun.

Geldik herkesin tıkandığı noktaya. Tezi yazmak. Burada hata materyalleri erittikten sonra yazmaya başlamaktır. Bunu yapmayın. Arada yakaladığınız fikirler de aklınızdan uçup gidecektir yoksa. En iyisi kaynakçaları tek tek okurken bir yandan köşeye mümkünse komik tuhaf eleştirel notlar almak. Böylece wordle karşılaştığınız o son savaşta elinizde yazılmış çizilmiş müsvetteler olacaktır. Size ise bunları düzenlemek ve elemek kalacak.

5. Tez Yazım Aşamasında Danışmanınıza Küçük Sürprizler Yaparak Onu Sevindirin.

Örneklemek gerekirse, diyelim bir aylık sessizlik sonrası  şöyle bir mail döşeyin: ' merhaba hocam ben şu şu kısımları yazdım. kendileri ekte. ayrıca araştırmalarım sırasında şöyle bir makale de buldum. Siz bu konuyu çalışıyordunuz değil mi? Buyurun,  o makale de ekte. Hadi size iyi günler!' Hocanın dibinde dolanmamak fakat onun işine yarayacak ama onun vakit ayırıp da bulamadığı birkaç makale ile arayı kapatmak her zaman işler. Bu sizinle ilgilenmiyorum ama alanımla ilgileniyorum. O kadar ilgileniyorum ki kendi konumu geçtim sizinkine dahi çalıştım demektir. İlerleyen günlerde tezi uzatmak durumunda kalsanız dahi  bu yolla papara yememek için bonus biriktirmiş olursunuz.

6. Beyin Soğutucu Faaliyetler Edinin.

Araştırmalar göstermektedir ki  aşırı beyin faaliyeti insanları depresyona ya da tükenmişlik sendromuna sürüklüyor.  Ve tez tam bir aşırı beyin faaliyetidir. Bu sebeple sakinleştirici-soğutucu aktiviteler edinin. Çıkıp için demiyorum! Duşun altında bir anda soğuk suyu açın, durduk yerde yüksek sesle bağırın, balkondan kafayı uzatıp uzun uzun nefes alın. Daha ileri gideyim diyorsanız  resim çizin şarkı söyleyin film izleyin. Fakat asla yardırıcam deyip haftalarca her gün her saat kendinizi derse vurmayın. Tezin sonu gelir, sonucu yazmaya parmağınız gitmez.

7. Diyelim ki Ek Süreye İhtiyaç Duyuyorsunuz ve Tez Bitmiyor. Sakin!

Öncelikle bunun bir yarış olmadığını bilin. İlkokulda değiliz. Çalışmalar uzayabilir. Bu konuda size sataşan olursa, onlara Foucault'nun (fuko) cinselliğin tarihini 10 senede dahi tamamlayamadığını söyleyin. (işe yaradığı oluyor, profesörler üstünde denememekte fayda var) Sözlü saldırıları sahte bir özgüvenle savdıktan sonra oturup düşünün. Sorun konuda mı yoksa sizde mi? Konudaysa tereddüt etmeden değiştirin. Konuya takılıp kalmak tez sürecini kötü evlilik gibi yıpratır uyarayım. En iyisi hemen o konudan kurtulmak. Yok eğer sorun sizdeyse o zaman biraz kendinize zaman tanıyın. Başka okumalar yapın. Ya da yazım değil araştırma, araştırma değil okuma, okuma değil konu üzerine film izlemeye kadar çalışma metodunuzu çeşitlendirin. İlla bugün yazmalıydım demeyin. İnsanız sonuçta!

8. Gereğinden Fazla Özenmeyin! Sakınan Teze Danışman Batar!

Bin defa duydunuz ama gerçek olabilmesine yine de pay veremiyor musunuz? Bir de ben söyleyeyim ve bu sefer inanın: o tezi kimse okumayacak. Herkes bölüm sayfaları arasındaki orana, başlıklara ve kısaca sonuca bakacak. Deli gibi özenmenin, hele master da çığır açmaya kalkmanın manası yok. Akademi kaplumbağa işidir tavşan işi değil. Hızlı form tutmaktansa ağır ilerlemek en iyisidir. Kaldıki master tezinin size vereceği en büyük mükafat sabır disiplin ve çalışma rutini oturtmaktır. Bunu aldığınızı düşünüyorsanız bir an önce son noktayı koyun. Hayır o ilk bölümü biraz daha genişletirseniz daha şık olmayacak. Hayır kimse fark etmeyecek diyorum!

9. Tezden Çok Savunmaya İyi Hazırlanın

Genelde yüksek lisans tezlerinde çalışılan konunun temelini hocalar bilir. O yüzden kimse size tamamını anlattırmaz o tezin. Önemli olan bölümler boyunca ne yaptığınızı bilmek ve uçuk da olsa bir sonuç elde etmektir. İyi hazırlanın ve sonucunuzu bulgularınızı önce kendinize sonra danışmanınıza en son savunma grubuna ballandıra ballandıra anlatın. Bu genelde yeterli gelecektir.

10. Tez'den Sonra Gelen Kımıl Kımıl Hislere Karşı Uyanık Olun!

Evet. Sonunda tamamladınız. Tüm süreç yıpratıcı geçti ama yine de bitti. Demek ki yapabiliyormuşsunuz. Tamam çok hoş, ama yine de anlık özgüvene yenilmeyin. Bitirme tezi sonrası yüksek, yüksek sonrası doktora için, gerçekten bir daha bu rezaleti çekmeye hazır mısınız iyi düşünün. Tavsiye vermek gerekirse, hayır tekrar girmeyin. Gerçekten. yapmayın bunu.

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman