10 Maddede Bonzai: Neden Yaygınlaştı, Zararları Nelerdir, Nasıl Kurtulunur?

Marijuananın etken maddelerinden biri olan 'kannabinoid'in sentetik çeşidi olan bonzai, üç-dört sene içinde yaygınlaşan, son bir senede ise kullanım oranı bakımından adeta bir patlama yaşanan bir madde.

Son dönemde narkotik ekiplerinin yaptıkları operasyonlarla, maalesef zaman zaman basına yansıyan 'ölümleri'yle ismini duymaya alıştığımız bir madde haline gelen bonzai son birkaç yıl içerisinde aşırı bir şekilde yaygınlaştı. Bunda maddenin sentetik, yani doğal olmayan çizgisinden ötürü ucuz olması önemli oldu ve 'esrara benzer bir madde' denilerek uyuşturucu kullanılan ortamlarda gitgide yaygınlaştı. 

Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman'a göre 'eroinden 100 kat zararlı' olan bonzai, bir defalık kullanımda dahi ölüm riski oluşturabiliyor. Son dönemde de maalesef bunun örneklerini sıklıkla görmeye başladık.

Hakkında birçok soru işareti bulunan bonzai ile ilgili nereden geldiğine, nasıl yaygınlaştığına, bilinen zararlarına ve kurtulmak için neler yapılması gerektiğine dair bilinmeyenleri sizler için derledik.

2- Tek seferde öldürebilecek kadar tehlikeli

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman: Sentetik uyuşturucu maddesi bonzai, tek seferde dahi öldürebiliyor. Özellikle yoksul semtlerde gitgide yaygınlaşmaya başlayan bonzai, eroinden 100 kat daha tehlikeli!

3- Hayatın her alanında karşımıza çıkabilecek kadar yaygın

Bonzai o kadar yaygınlaştı ki, artık hayatın her alanında. 

Narkotik ekipleri, Fatih'te bir çiğköftecide dürüm içerisinde uyuşturucu satıldığına yönelik aldıkları ihbar sonrasında, çiğköfteciye baskın gerçekleştirdi. Gerçekten de satış yapılıyordu!

Sadece bununla da sınırlı değil, mektup içerisinde gönderilen, internet üzerinden sipariş verilerek adrese teslim alınan bu 'ölümcül' madde artık hayatın her alanında.

4- Sağlık açısından riskleri nelerdir?

Bundan 3-4 yıl önce ülkemizde olmayan bir uyuşturucu madde olan bonzai, inanılmaz bir hızda yayılmıştır. Bonzai sentetik, yani doğal olmayan -labaratuvar ortamında üretilmiş- bir madde olmasından dolayı son derece ciddi riskleri de beraberinde getirir. 

Kullanıldığı zaman, tek seferde dahi öldürme tehlikesi vardır. Ciddi bir şekilde terlemeyle birlikte bazı uyuşturucu maddelerde görülen 'bad trip', yani ölüm tribi insanları gerçektekten de ölüme götürebilir. 

Bir anda gelişen korku, öldüğünü düşünme, halisünasyonlar görme söz konusu olabilir; bu esnada kalp krizi görülme riski oldukça yüksektir. Ve bu kriz maddeyi kullanan kişileri ölüme götürebilmektedir.

Bonzai'nin zararları genel olarak şu şekilde sıralanabilir,

1- Kan basıncında hızlı artış ve nabız yükselmesi 

2- Şiddetli ağız kuruluğu 

3- Göz kızarıklığı 

4- Halüsülasyon hayal görme 

5- Açlık hissi 

6- Ortam seçememe, nerede olduğunu hatırlayamama 

7- Geçici körlük 

8- Geçici felç durumu

5- Türkiye'de bonzai

Bonzai, Türkiye'de ciddi oranda yaygınlaştıktan sonra kamuoyunda bonzai ile ilgili birçok haber çıkmaya başladı, birçok ünlü isimden konuyla ilgili yorumlar geldi. Bu yorumlardan en ilginç olanlarından biri de, Burhan Kuzu'ya aitti. 

https://twitter.com/burhankuzu/status/404368222423875584

Gerçekten de bonzai çıktı çıkalı esrara rağbet kalmadı, hatta bonzai esrara adeta fark attı. Ancak bunun yarattığı ciddi problemler de yakın zamanda haberlerde bir bir ortaya çıktı.. Bonzai ölümleri durdurulamıyordu!

6- Bonzai neden yaygınlaştı?

Bunun en büyük sebebi, fiyatının gitgide düşmesi, herkesin çok rahatlıkla alabileceği kadar ucuz, ve her yanda olmasıydı. Bonzai fiyatları, 20 liraya, 5 liraya, hatta 2 liraya kadar düştü! 

Bonzai kullanan ve bunun zararlarının farkında olmayı bırakın, yaşattıkları ile ilgili adeta şov yapan gençlerin sosyal medyada 2013 yılında yaptığı bir paylaşım, etkileri açısından fikir verici olabilir.

7- Bonzai ile diğer uyuşturucu maddelerin farkı nedir?

www.ibrahimfirat.net

'Bonzai kokainden daha çok ağır bir maddedir, bu zamana kadar bonzai'nin içindeki maddelerin sadece ve sadece 1/4'ü tespit edilebilmiş olmakla beraber binlerce daha bilinmeyen maddelerin olduğu söyleniyor. Jwh-018 ve Hu-210 adında maddelerin yapılan araştırmalar ve deneylerde bütün gerçekliği ile ortaya çıkıyor. Kalp atışlarında şiddetli hızlanma, kalp krizi hissi, paranoya, aşırı terleme ve endişe/kaygı düzeyinde ciddi artışa neden olduğu saptandı. Maddelerden ilki esrarla aynı etkiyi gösteriyor, ikincisi ise etkiyi 150-200 kat arttırıyor. Kesinlikle esrar ile aynı değil, 100'lerce kat daha tehlikeli. Bonzai kimyasaldır, sadece esrarın etkilerine biraz benzeyen yapay bir uyuşturucudur. Etkisi ilk başlarken 30-40 saniye esrarın etkilerine yakın bir etki yapar; sonrası zehirlenme, kalp atışı hızlanması, uyuşma ve felç riskini ortaya çıkarır.'

8- Birçok ülkede yasak!

İşte bonzai kullanımına yasak getiren bazı ülkeler:

Avusturya: 18 aralık 2008’de uyuşturucu maddeler yasasının 78. paragrafı ile riskli maddeler (kullanımının kontrol altında tutulması gereken maddeler) kapsamına alındı. Yetkililer yasaklanması gerekip gerekmediğini hala tartışıyor.

Estonya: Narkotik maddeler sınıfına alındı. İthali, ihracı ve bulundurulması yasak.

Almanya: İçeriğindeki kimyasalların bir kısmı kimyasal isimleri belirtilerek 22 ocak 2009’da yasaklandı. İthali, ihracı, bulundurulması ve satılması yasak.

Finlandiya: Bu maddeler ‘ilaç’ sınıfına konularak, “sadece özel reçete ile satışı serbesttir” dendi. Reçete de kolay alınamıyor. Tamamen yasa dışı madde sınıfına alınması hala görüşülüyor.

Fransa: 24 Şubat 2009’da içeriğindeki maddeler ve bu maddeleri almak, satmak, ihraç ve ithal etmek, bulundurmak yasaklandı.

Polonya: Mayıs 2009’da yasa dışı maddeler kapsamına alındı.

Rusya: 9 Nisan 2009’da yasaklandı.

İsveç: 15 Eylül 2009’da yasaklandı.

İsviçre: Temmuz 2009’da yasaklandı.

İngiltere: Önce‘b’ sınıfı narkotik maddeler sınıfına alındı. aralık 2009’daysa tamamen yasaklandı.

KKTC: 29 Mart 2010’da yasaklandı.

Kıbrıs Rum Kesimi: 15 Şubat 2010’da yasakladı

9- Bonzai kullananlar o anları anlatıyor: Sakın denemeyin!

bonzaigercekleri.blogspot.com.tr

Bonzai kullanmış bir gencin o anları anlattığı yazısı:

'Önce denge kaybı, sonra yavaşça bilinç yitimi ve geçici körlük olur. Sonra zaman ve mekan kaybı yaşarsınız, nerde olduğunuzu ne yaptığınızı unutursunuz normalde gayet net bildiğinizi bir şeyi hatırlamaya çalışırsınız ama hatırlamanız imkansızdır. Cümle bile kuramazsınız. Nefes almaya çalışırsınız sadece. Ölüme bu kadar yakın olamazsınız. kalbiniz aşırı çarpar. Bilincinizi yitirirsiniz bir başkasına çok rahat zarar verebilirsiniz çünkü kendinizi rüyada sanarsınız ya da kendinize çok ciddi zarar verebilir 9.kattan aşağı atlayabilirsiniz. Siz esrara benzediği için esrar kafasını yaşamayı beklerken 2 dünya arasında sıkışır kalırsınız. bir an önce geçsin diye dua etmeye çalışırsınız. Sürekli ölüyormuşsunuz hissi olur ve bu çok ciddi bir his. Bunu tüm bilincinizle yaşarsınız. Hiç bir yerinizi haraket ettiremezsiniz. Bırak haraket etmeyi elinizi cebinize götürüp telefonu çıkarıp 112'yi bile arayamazsınız yardım çağırmak için. Eğer bu yazıyı okuyanlar arasında bunu denemeyi düşünenler varsa gidin kendinizi otobüsün altına atın daha iyi. Şaka yapmıyorum düpe düz intihar bu madde. ötesi yok. Bonzai koması'na girmek istemiyorsanız denemeyin. uyuşturucu komasının dönüşü yok. Az çok demeyin sakın kimse denemesin kimyasal bu ! Bu yazıyı okuduktan sonra 1 kişinin bile kararı değişirse ne mutlu bana.'

Ve bonzai kullanımına ilişkin fikir verebilecek iki video...

İşte bonzai içenlerin yaşadığı o anlar...

10- Bonzai nasıl bırakılır?

www.gripsikiyatri.com

Uzman Doktor Orhan Çelik'e göre, bonzai bırakması zor bir madde sayılmaz; ancak bunun için bırakmayı gerçekten istemeli, alışkanlıklarınızı, gerekirse çevrenizi dahi değiştirmelisiniz. İşte Çelik'in bonzai bağımlılığından kurtulmak isteyenler için önerileri...

'Kişinin “ben iyileşmek istiyorum” demesi  ve bunda da kesin kararlı olması gerekir. Madde kullanmamak öldürmez adamı, kullanmak öldürür. Tek gerçek var ki hiçbir şey anlamadan bağımlı olunmasıdır.

İlk önce kişinin  bırakmayı istemesi, bağımlılıkla ilgilenen bir psikiyatra gitmesi, gerekirse hastanede yatması, bu tür ortamlardan uzaklaşması ve kullanan arkadaşlarını uyarıp maddeyi bıraktığını söylemesi, telefon kartını değiştirmesi, ortam değişikliği yapması, kendini kandırmadan zararlarını  iyi analiz edip her aklına geldiğinde kötü sonuçlarını ve ailesini düşünerek  bir adım geri atması gerekir ama yetmez.

Tedavinin ikinci aşaması, vücudun maddeden temizlendiği detoksifikasyon dönemidir. Vücuttan arındırma   evresinde maddenin   birden bırakma zamanında  meydana gelen yoksunluk belirtilerine göre psikiyatr kontrolü ve tedavi ile bu belirtileri ortadan kaldırmak esastır.

Son aşamada ise kişinin terapi ile maddeyi neden kullandığını, maddeye nasıl bir ihtiyacının olduğunu, neden diğer insanlar gibi madde almadan yaşayamadığını kişinin anlamasıdır. Bu da psikoterapi ile olmaktadır.

Madde ile yaşamak bir yaşam tarzı belki de hayatı yaşamama tarzıdır. Bunun anlaşılması kalıcı çözüm getirecektir.

Gerçekten bırakmak istiyorsanız uyuşturucu  tedavisi yapılan sağlık kuruluşlarına en kısa  zamanda müracaat  ediniz.'

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
6 Yıllık Evlilik Tek Celsede Bitti: Eşi Selim Selimoğlu ile Anlaşmalı Boşanan Bengü'den İlk Açıklama Geldi!
Galatasaray'ın Avrupa'daki Rakibi Tottenham'da Üç Oyuncu Sakatlandı!