10 Kişiden 8'i Geçinemiyor: İstanbul'da İnsanlar Nasıl Yaşıyor? Ekonomiden Umutlu mu?

İstanbullularla yapılan bir araştırma şehirde yaşayan ailelerin geçim durumları, gündemleri ve gelecek beklentilerini gözler önüne serdi. Araştırma sonuçları ekonomik açıdan umut vermiyor.

10 kişiden 8'i geçinemiyor

2022 yılının ilk gecesinde gelen yüklü elektrik, doğalgaz gibi enerji zamları, vatandaşları tasarruftan uzaklaştırırken, 10 kişiden 8'i yoksullukla boğuşuyor. İstanbul'da yaşayanların yüzde 83,9'u geçim durumları için geçinemiyoruz ya da kıt kanaat geçiniyoruz tanımlaması yaptı. 2 kişiden 1'i de geçim durumunun yakın dönemde daha da kötüleşmesini bekliyor.

Halkın ekonomiden umudu yok

İstanbul'da yaşayanların yüzde 42'si kıt kanaat geçindiğini açıklarken, yüzde 19,4'ü de geçinemediğini açıkladı. Yüzde 22.4 oranında vatandaş da bazı ödemelerini yapamayarak borçlandığını açıkladı. 

Geçinebildiğini ve birikim de yapabildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 16,4 olurken, İstanbul Planlama Ajansı'nın hazırladığı Sözcü'den Sayime Başçı'nın aktardığı İstanbul Barometresi araştırma sonuçlarına göre, halkın yüzde 47,9'u yakın dönemde Türkiye ekonomisinin daha da kötüleşmesini bekliyor.

5 kişiden biri lambaları söndürüyor

Araştırmaya katılanların yüzde 64,7'si fatura zamlarının, yüzde 7,6'sı ise Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gündemde olduğunu belirtirken, yüzde 24,4 oranında katılımcı da evinde elektrik faturalarına gelen zamlar sonrası ütü, su ısıtıcısı, TV gibi elektrikli aletlerin kullanımında kısıtlamaya gittiğini belirtti. Yüzde 18,1 oranında evlerde aydınlatma kullanımında azaltmaya gidilirken, TV ışığı ile idare ettiklerini ifade ettiler.

KDV indirimleri işe yaradı mı?

Erdoğan tarafından açıklanan, enflasyonla mücadele için temel gıda fiyatlarında uygulanan Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 8'den yüzde 1'e indirilmesi İstanbulluların yüzde 85,8'ine göre etkisiz kaldı. 

İstanbulluların yüzde 78,3'ü de yapılan KDV indiriminin ürün fiyatlarına yansımadığını ve yetersiz olduğunu düşünüyor.

Her ay daha da yükselen enflasyon toplumun gelecek kaygısı da artırıyor

İstanbulluların yüzde 47,9'u yakın dönemde ekonominin kötüleşeceğini düşünürken, ülke ekonomisine paralel olarak yüzde 42,9 oranında bir kesim de kendi ekonomik durumlarının da kötüleşeceğini öngörüyor. 5 bin lira ve altında gelire sahip katılımcılarda bu oran yüzde 50 oldu.

Şubat ayında evde en çok ne konuşuldu?

Katılımcılar sorulan, “Şubat ayında evde en çok ne konuşuldu?” sorusuna ise yüzde 76,6 oranında 'ekonomik sıkıntılar' şekilnde cevap verdi. Ekonomik sıkıntıların alt açılımında da faturalar, akaryakıt zamları, gıda fiyatları ve kiralar öne çıktı. Ekonomik sıkıntıların ardından ise önce salgın sonra da ailevi olaylar, sağlık sorunları ve ulaşım problemleri geldi. 

Şubat ayında İstanbul'da yaşayan 3 kişiden 1'i ise borç aldığını açıkladı.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Evden Çıkmasak mı? Toplu Taşımada Zam Çıkmazı
Artık Takip Edemiyoruz: Motorine Bu Gece Yeniden Zam Bekleniyor
Mahfi Eğilmez Anlatıyor: Biriktirmeyin Harcayın Modeli!
Yoksulluğun Boyutları Büyüyor: Marketlerde Güvenlik Görevlilerinin Sayısı Artırıldı
İstanbul'da İşsizlik Verisinde Kadın ve Gençlerde Endişe Verici Araştırma Sonuçları

Popüler İçerikler

Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!
Galada Sarılarak Poz Verdiler: Arda Güler ve Sevgilisi Duru Nayman İlk Kez Birlikte Görüntülendi
YORUMLAR
18.03.2022

10 kişiden 8'i telefonunu çıkarsın !

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ